Läänemaa omavalitsusjuhid küsivad õiguskantslerilt, kes vastutab töökohtade loomise eest

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Toomas Schmidt. Foto: Arvo Tarmula

Kes vastutab töökohtade loomise eest?

Ühiskondliku tasakaalustatud arengu eelduseks on sisuline dialoog ja lahenduste leidmine. On üldtuntud fakt, et Eesti elu koondub aasta-aastalt Tallinna. Vabariigi valitsus põhjendab seda peamiselt ülemaailmse trendiga, aga samad poliitikud, kes täna on valitsuses enne riigikogu valimisi kõnelevad aktiivselt töökohtade loomisest kõikjal Eestis.

Vasturääkivus ja ebakõla on ilmselge. Rahandusminister Jürgen Ligi on meeleheitlikult üritanud tasalülitada debatte, mis sooviks luua kapitali suunamist väljaspoole Tallinna. Selline käitumine on hoolimatu ja vastutustundetu.

Tänane reformierakondlik valitsus soovib jätkata endistviisi, aga see tekitab julgeolekualase kriisi eelduse, sest maa tühjenemine on sõjateoorias üks negatiivsetest komponentidest. Julgeolekualase retoorika tugevdamisest paljalt üksi ei piisa.

Tööjõu väljavoolamine „äärealadelt“ Tallinna ümbrusse toob kaasa olukorra, kus teatud hetkest ei ole enam võimalik ettevõtlust üldse arendada ning töökohti luua, sest oskus ja teave tööjõuna on kadunud.

Tekib olukord, kus KOV-id ei saa enam oma kohustusi täita, sest tulubaas kaob ning inimesed ei tule igapäevase eluga toime. Palume Teie hinnangut ja aidata luua avalikkusele õigusselgust järgmises juhtumis:

1. Läänemaal on Ridala vald kulutanud kolme aasta jooksul üle 30 000 euro, et Kiltsi kunagise sõjaväelinnaku asemele võiks tekkida uusi töökohti pakkuv tööstusala, kuid keskkonnaministeeriumi haldusalasse kuuluv maa-amet ei anna maad valla omandusse.

Algul taotles Ridala maa-ametilt endale tervet tööstuslinnakut, sest mõtles moodustada sihtasutuse koos Haapsalu linna jt huvilistega. Maa-amet vastas, et taotlegu iga krunti eraldi. Neid on tööstusalal 29.

Vallamajas algas kibe paberitöö: iga krundi kohta tuli teha toimik. Tänavu märtsis läks teele just selline taotlus, nagu maa-amet oli soovinud. Juunis vastas maa-ameti peadirektori esimene asetäitja Raivo Vallner, et vald võib saada kolm–neli krunti, mis puudutavad teid, vett ja kanalisatsiooni, elektrivarustust.

Need on valdkonnad, millega tegelemine on seadustega pandud omavalitsusele. Samas tööstusala loomiseks kogu vajalikku maad keeldus maa-amet omavalitsusele andmast ja riigiasutuse poolt saadetud kirjas seisis mustvalgelt põhjendus, et töökohtade loomine pole omavalitsuste kohustus.

Küsimus:

Kes vastutab Eestis töökohtade loomises eest, kui riigistruktuur ütleb, et see pole kohaliku omavalitsuse asi? Milline ministeerium peab töökohtade loomise eest vastutama? Kas elujõu ja tööhõive arendamine väljaspool Tallinna peab olema poliitikute vastutada?

Lugupidamisega,

Toomas Schmidt – Ridala vallavanem

Jaanus Karilaid – Haapsalu volikogu esimees

Andres Kampmann – Lääne-Nigula volikogu esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Millest küll elavad?
9 aastat tagasi

Kuui palju noori inimesi ja perekondi, ka keskeas ja vanemaid elavad suht lahedalt ära Haapsalus. Ma ei saa aru, millest neil sissetulekud on? Pubid on töötuid joodikuid täis ja raha lendab siia-sinna. Võib olla seltsimehed Karilaiud ja Suklesed nende järgi arvestavadki, et probleeme Haapsalus ei ole.

nõus
9 aastat tagasi

leppimine on lihtsalt 700 aastat meile peale pressitud. peremeheks saamine tähendab reformierakonna sügavasse opositsiooni saatmist!

to kodanik
9 aastat tagasi

kes neist pingutab, üks ei näe probleemi üle 200 töökoha kadumises, teine peab aint sütitavaid kõnesid kuskil katlamaja juures, mis mitte mingit lahendust ei anna 😀

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  to kodanik

Lahendusi ei tule osalt ka elanike passiivsuse tõttu , inimesed armastavad probleemidele pigem läbi sõrmede vaadata stiilist,et niikuinii miski ei muutu ja parim lahendus oleks justkui vaikimine ning leppimine.

to tule maapeale
9 aastat tagasi

Mina saan keskmist(Soome)palka,ei usu et mu palk oleks Holmi pärast väiksem,kommuninismi ikka vist ei ole.

edwardile
9 aastat tagasi

reformierakond ootab selfiet obama, barrosoga ja siis karjuvad, et venelased kohe tulevad. võit taskus. sry, savisaare mõnitamine on vahepeal kohustuslik.

ei õigusta savisaart, sest liiga palju annab parempopulistidele ruumi sigatsemiseks. ammu oleks võimid teha targemaid käike. tänu savisaarele ongi poliitika areng hetkel tupikus.

le
9 aastat tagasi
Reply to  edwardile

ilmselt on tegemist poliitilise rotatsiooni probleemiga. kiviajudega poliitikud on need kes meie rahvast pommina põhja tirivad. Sukles ja karilaid kinnitavad vaid reeglit. Võim on latva löönud lihtsalt siis hakkavad käbid kukkuma. siis on vaja igasuguseid auru laevu ja muid kulinaid.

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  le

Mina Suklest ja Karilaidu ühte patta ei paneks. Üks vähemalt pingutab,teine ainult eitab probleemi.

Edward
9 aastat tagasi

Imelikud mehed need poliitikud, räägivad üht, aga tegutsevad ikka nii nagu tõprad. Võtke või see linnapea Sukles, räägib kriitiliselt palga numbritest, aga omal Fra Mares justkui orjaaeg, inimesed töötavad sendikopikate eest. Samas aga enda kukrut oskavad osavalt dividendimiljonitega täita. Vaat nii me elame.

tm
9 aastat tagasi

Mis vara Holmil mädaneb? Eraomand ju.

tule maa peale
9 aastat tagasi
Reply to  tm

tule maapeale sinu omand on see seal. mis on sinu käest läbi madalate palkade välja petetud ja kus sa pidid kui orjalaagris tööl käima sest see ei olnud sinu oma ja seega puudus huvi sulle palka maksta.

abc
9 aastat tagasi

Vastutada mulle kõige esimese asjana meeldibki,sest see seondub peamiselt iseendaga.

olaf
9 aastat tagasi

Meil kehtib riigis juhtivatel oinatel kollektiivne vastutus. See tähendab, et mitte keegi ei vastuta. Vastutab rahvas.

Olafile
9 aastat tagasi
Reply to  olaf

tabavalt öeldud.

olaf
9 aastat tagasi
Reply to  Olafile

Tänan

aga hoopis
9 aastat tagasi

kes vastutab pideva töökohtade kaotamise eest. See valitsus peab tagasi astuma ja tuleb korraldada erakorralised valimised, et kaabaklusest, võhiklusest ja demagoogidest lahti saada