Läänemaa gümnaasiumides napib õpilasi

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

kool

Ühisgümnaasiumi 10. klassi astumiseks on koolidirektorile Leidi Schmidtile teinud avalduse 72 noort. Foto: Arvo Tarmula.

Noarootsi gümnaasium on Läänemaa ainus gümnaasium, kes saab 10. klassi kõik kohad täis ja õpilasi valida.

Konkurss oli Noarootsi gümnaasiumis kaks õpilast kohale. Septembris alustab seal 10. klassis õpinguid 60 noort ehk kaks klassitäit. „Teist sama palju õpilasi jäi joone alla,” ütles Noarootsi gümnaasiumi sekretär Viktoria Mitman.

Mitmani sõnul on viimastel aastatel Noarootsis õppida soovijaid enam-vähem ühepalju. „Ainult 2009. aastal oli vähem, see oli mõõna-aasta,” ütles ta.

Kevadel lõpetas Noarootsis gümnaasiumi 53 õpilast, tänavu on 11. ja 12. klassis mõlemas 50 õpilase ringis, kokku 160 õpilast.
Noarootsi gümnaasium on ka ainus gümnaasium Läänemaal, kuhu on katsed.

Kui mujal vaadatakse vaid tunnistust ja vesteldakse, siis Noarootsis tuleb teha test, mis kontrollib eesti keele, võõrkeele ja reaalainete teadmisi. Testi tulemuste järgi moodustub pingerida, kust 60 esimest saavad kooli sisse.

Samuti on Noarootsi gümnaasium ainus Läänemaa gümnaasium, kus on vastuvõtt lõppenud. Ülejäänud gümnaasiumid ootavad õppureid augusti lõpuni, mittestatsionaarsesse õppesse septembri lõpuni.

Haapsalus vaid kolm õppesuunda

Läänemaa ühisgümnaasiumi 10. klassis alustab eilse seisuga õpinguid 72 noort, 11. klassis on 100 noort ja 12. klassis 92 õpilast.
Ühisgümnaasiumi direktor Leidi Schmidt põhjendas sisseastujate vähenemist laste arvu üldise vähenemisega maakonnas. 

„Väljastpoolt maakonda meile eriti ei tulda, sest meil pole tasuta õpilaskodu nagu Noarootsis,” sõnas Schmidt.

Kui mullu ja tunamullu jätkus õpilasi kuude õppesuunda, siis tänavu avab kool vaid kolm suunda. Reaalsuunal alustab õpinguid 30 noort, humanitaarsuunal 25 ja majandussuunal 17 noort.

„Rohkem me suundi kindlasti ei ava, aga kui keegi peaks soovima õppima tulla, siis võtame vastu,” sõnas Schmidt.

Sisseastumisel vaadatakse ühisgümnaasiumis keskmist hinnet. „Mõned jätsime vastu võtmata, aga üldiselt kehva tunnistusega ei tuldagi,” ütles Schmidt. Kokku on Läänemaa suurima gümnaasiumi 10.–12. klassi nimekirjas 264 õpilast.

Lihulas üle ootuste suur 10. klass

Läänemaa pisima õpilaste arvuga Lihula gümnaasiumi 10. klassis soovib jätkata 18 noort. „See on üle ootuste hästi,” sõnas Lihula gümnaasiumi direktor Janar Sõber. 

Mullu oli 10. klassis kuus noort. Tänavust suuremat hulka põhjendas Sõber põhikooli suurema lennuga. Põhikooli lõpetas kevadel 27 õpilast.

„Oma gümnaasiumis jätkajate protsent on sama. See on alati nii, et kaks kolmandikku jääb omale, üks kolmandik läheb ära kutsekooli või mujale gümnaasiumi,” ütles Sõber.

10. klassis alustab õpinguid peale Lihula laste kaks last Virtsust, üks Koongast ja üks Pärnust. Kokku on Lihula gümnaasiumi 10.–12. klassis 35 õpilast.  Vastuvõtul vaadatakse Lihulas tunnistust. „Kui on kahed, siis väga ei taha vastu võtta,” ütles Sõber.

Kullamaa keskkooli 10. klassis jätkab õpinguid 12 noort, neist kümme oma kooli õpilast ja kaks õpilast Märjamaalt, ütles Kullamaa kooli sekretär Meeri Seiman.

Gümnaasiumiõpilaste arv siiski pisut kasvab, sest 12. klassi lõpetas kevadel seitse õpilast. Üldse on Kullamaa keskooli 10.–12. klassis 38 õpilast.

Taebla gümnaasiumi 10. klassi nimekirjas on 15 noort, mis on vähem kui tavaliselt. „Seni on 10. klassis alustajaid olnud paarikümne kanti, aga 15 on kah päris hästi,” ütles Taebla gümnaasiumi direktor Jaanus Mägi. 

Siiski on Mägi sõnul tõenäoliselt tegemist läbi aegade pisima 10. klassiga. Kokku on Taeblas 10.–12. klassi nimekirjas 52 õpilast.

„Selleks, et Taebla gümnaasiumis õppida, peavad tunnistusel olema vähemalt kolmed,” sõnas Mägi. „Varem panime vastuvõtul õpilasi keskmise hinde järgi pingeritta, aga nüüd on lapsi nii vähe, et enam ei ole seda põhjust teha.”

Lihula ja Kullamaa kool pakuvad kolmandat aastat ka mittestatsionaarset õpet. Kullamaal ei ole tänavu veel keegi soovi avaldanud kaugõppes õppida. 10. klass jäi avamata ka mullu. 12. klassi nimekirjas on kuus inimest.

Lihula gümnaasiumi kaugõppe 11. klassis soovib jätkata kolm inimest. Kokku on Lihulas õhtukooli 11.–12. klassi nimekirjas 15 inimest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments