Paldiski tuumaobjekti hakatakse euroraha toel korrastama

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse esitatud eelnõu, millega antakse Paldiski kunagise tuumaobjekti lõplikuks demonteerimiseks vajalikeks uuringuteks 2,1 miljonit eurot. Raha on pärit Euroopa Liidu fondidest.

Reaktorisektsioonide eeluuringud on vajalikud, et alustada nende demonteerimisega aastal 2040. Praegusel hetkel on info sektsioonides olevate jäätmete kohta väga piiratud, kuna vene merelaevastiku töötajate lahkumisega viidi kaasa ka enamus teada olevast informatsioonist.

Eeluuringud annavad konkreetsemat infot kui palju, mis tüüpi ja millise aktiivsusega jäätmeid dekomisjoneerimise käigus tekib. See võimaldab hakata kavandama, millist tüüpi jäätmete lõppladustuspaika riik vajab.

1960. aastate algul rajatud nõukogude laevastiku tuumaallveelaevade õppekeskuses seisati reaktorid 1989. aastal ning tuumakütus eemaldati viis aastat hiljem. Samas jäi Eestile kogu vastutus endisele tuumaobjektile jäävate radioaktiivsete jäätmete ohutu käitlemise ning tuumareaktorite dekomisjoneerimise eest. Endise tuumaobjekti ohutustamisega tegeleb majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile kuuluv AS A.L.A.R.A.

Aastatel 1995-2013 tehti Paldiskis suuremahulisi ohutustamise töid. Lammutati mittevajalikke hooneid ning ehitati rahvusvahelistele ohutusnõuetele vastav radioaktiivsete jäätmete vahehoidla. Praegune vaheladustuspaik Paldiskis on ajutine lahendus ning ei suuda mahutada lahtivõetavaid reaktorisektsioone. Samas vajab selgitamist, missuguseid jäätmeid ja millises mahus lõpliku demonteerimise käigus tekib ning kuhu neid paigutatakse. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments