Vormsil kõlab iidne talharpa

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

20.-24. augustil on Vormsi saarel hiiu kandle festival kontsertide ja hiiu kandle ehk talharpa mängijate laagriga.

Hiiu kannel (Vormsil tuntud kui talharpa) on poogenpill, mille keeled on punutud hobusesabajõhvist. Talharpa mängimise traditsioon ulatub Vormsil ja Lääne-Eesti rannikualal sajandite taha, ent 20. sajandil see hääbus.

Suuresti tänu rahvamuusikute ja rahvamuusika uurijate tööle on hiiu kandle populaarsus viimase 15 aasta jooksul kasvanud.

Hiiu kandle festivali korraldaja Marko Veissoni sõnul on suur osa traditsioonilisest hiiu kandle repertuaarist salvestatud Vormsi pillimeestega ja Vormsil kokkusaamine on sümboolse tähendusega.

“Teisalt toob festival Vormsile hiiu kandle ja selle sugulaspillide, näiteks Karjala jouhikko parimaid esitajaid ning aitab pilli saarel veelgi populariseerida,” ütles Veisson.

Festivali õpitubades arendatakse pillimängutehnikat, õpitakse hiiu kandle traditsioonilist repertuaari ja hiiu kandlele seatud muid pillilugusid. Õpitubade kõrval on hiiu kannelt tutvustavad kontserdid, koosmängimised ja tantsuõhtu.

Lauri Levo

Vormsi kultuurijuht

Talharpakontsert:

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments