Üle 1000-euroste tehingute deklareerimiseks saab taotleda pikendust

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Käibemaksukohustuslased saavad taotleda maksu- ja tolliametilt augusti lõpuni 1000-eurose kogusummaga tehingute deklareerimise kohustuse pooleaastast edasilükkamist.

Ettevõtjad peavad hakkama alates 1. novembrist käibedeklaratsiooni lisal deklareerima arvete informatsiooni juhul, kui ühe tehingupartneriga tehingu või tehingute käibemaksuta kogusumma ületab kalendrikuus 1000 eurot. Esimene deklaratsioon tuleb käibemaksukohustuslasel esitada hiljemalt 22. detsembriks.

Seni on MTA-le esitatud 49 üleminekuperioodi taotlust, millest 17 on rahuldatud täielikult ehk kohustus käibedeklaratsiooni lisa rakendada tekib 1. maist. Üks taotlus rahuldati tulenevalt ettevõtte eripärast osaliselt ning pikendus kehtib antud juhul kuni järgmise aasta märtsini. Ülejäänud 31 taotlust on läbivaatamisel. Peale 31. augustit esitatud taotlusi võtab maksuhaldur vastu juhtumipõhiselt.

Septembri teises pooles valmib valmibkäibemaksudeklaratsiooni lisa esitamise keskkond, mille kasutamist on ettevõtjatel seejärel võimalik testima hakata.

Maksu- ja tolliameti (MTA) peadirektori asetäitja Egon Veermäe sõnul on ettevõtetel veel augusti jooksul võimalus küsida oma raamatupidamistarkvara arendajalt kinnitust arendustööde tähtajaks valmimise kohta. „Kui arendaja sõnul ei ole infotehnoloogiline üleminek uuele korrale alates 1. novembrist võimalik, siis tuleks käibemaksukohustuslasel vastav info koos arendajalt saadud kinnitusega 31. augustiks maksu- ja tolliametile saata,“ märkis Veermäe.

Käibedeklaratsiooni lisa esitamise eesmärk on käibemaksupettuste vähendamine ja konkurentsikeskkonna võrdsemaks muutmine. Kogutavate andmete abil on võimalik oluliselt kiiremini ja täpsemalt teha kindlaks isikud, kellele maksuhaldur peaks pöörama kõrgendatud tähelepanu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments