Hollandi veiniärimees soovib avada Haapsalus restorani

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kui Hollandi ärimehe Walter van Ditmarsi plaan teostub, võib aastaid tühjalt seisnud maja Suur-Lossi 16 Haapsalus saada järgmisel aastal uue elu.

Ditmarsi idee järgi võiks osa majast olla restorani päralt. Kuna maja on suur, oleks seal peale restorani ruumi ka muuks. „Ülemisel korrusel võiksid olla näiteks korterid,” ütles ta. „Maja taga piisab ruumi ka terrassile.”

Restorani avamine eeldab Ditmarsi sõnul, et ta leiab koostööpartneri, kes sellega tegelda soovib. „Sellest olenevalt otsustan selle aasta jooksul, mis majast edasi saab. Kas jätkan arendamist või müün edasi,” lausus Ditmars.

Praegu on Ditmars lasknud parandada majasiseseid elektrisüsteeme, kuid suuremad välisfassaadi renoveerimistööd on plaanitud 2015. aastaks, kui ta peaks otsustama oma plaanidega edasi minna. Et Ditmars on viimased 15 aastat ajanud Hollandis veiniäri, on võimalik, et majja Suur-Lossi 16 tuleb vinoteek. Hollandis spetsialiseerub Ditmarsi äri eeskätt Prantsuse veinidele.

Suur-Lossi 16 on esimene kinnisvaraprojekt, millega on Ditmars veiniäri kõrval tegelnud. Maja ostis hollandlane juba 2000. aastal.„Töötasin aastail 1998–2000 Eestis eurointegratsiooni büroos, kus nõustasin Eestit Euroopa Liiduga liitumise asjus,” rääkis Ditmars. Vahepeal oli ta pikalt Eestist eemal, kuid otsustas nüüd kinnisvara üle vaadata. „Maja katus ja seinad on tegelikult väga hästi vastu pidanud.”

Hoone on Ditmarsi sõnul rajatud 1790, mistõttu loodab ta ka võimalusele, et nii vana maja restaureerimiseks saab ehk taotleda toetust. „Sooviksin seda arutada linnavalitsusega,” ütles Ditmars.

Ditmars ootab ta ka linnarahva tagasisidet selle kohta, mida nad sooviksid Suur-Lossi tänaval asuvas majas edaspidi näha. Hollandlase sõnul on lisaks restoranile veel asutusteks, mis võiksid seal kodu leida näiteks ilusalong, veterinaar, lastehoid või mõni teine teenus, mille järele kohalikel soovi oleks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
to inimene kah ja teised kiibitsejad
9 aastat tagasi

Äri ongi riski võtmine ja üsna tihti see lihtsalt ei lähe käima. Pealegi igavesi asju ei ole.Seepärast peab tegelema mitme ettevõtmisega, sest kui üks ei õnnestu, siis teine tegevus toetab.
Ja ei maksa unustada, et vanadekodud, pansionaadid ja noorte perede korterid ei ole tasuta – niisiis on Haapsalus raha ikaldus ja tuleks teha kommenteerijate rõõmuks raha tegemise ja jagamise/kinkimise vabrik!?

Inimene kah
9 aastat tagasi

Vot, mul tuli meelde ja tahaks küsida, kuidas see hiinlaste ja jaapanlaste äri ka linnas õitseb? Olid resturaanid ja igatsugu muud kraamid. Miks see kõik välja sureb? Kas linnapea ei peaks maha istuma, kutsuma volikogu esimehe koos volikoguga ebda juurde mõtisklema, et millega ta on ämbrisse pannud, et kõik majanduslik Haapsalus välja sureb. Vaid tilu-lilu rongid ja aurikud hoiavad veel linnapea rahataskut palgapäevaks pungil, et omale ja alluvatele palka saaks maksta. Need küll sandikopikad, aga ikkagi 5 – 10 kordne Haapsalu tavainimese palk.

kunn
9 aastat tagasi

Haapsalu palkadega kohalikud saaks seal restoranis paar korda kuus ehk pralletada. Ülejäänud päevadel tuleks ilmselt supiköögis söömas käia ja tähtaja ületanud toiduaineid osta.

pessimist
9 aastat tagasi

ei usu ma ,et seal mingi restoran tuleb.Ärimees ilmselt saanud mitu kirja linnavalitsuselt,et maja vaja korda teha.Nüüd mõtles välja mingi restorani,et ehk jätavad ta rahule….saab aega võita ja väga aeglaselt investoreid otsida.Varemgi siin neid ärimehi nähtud ja muinasjutte mingitest jaapanlaste jaoks mõeldud küladest kuuldud.

En.
9 aastat tagasi

Haapsallastele pole mingit uut restorani vaja, sest kes seal ikka käima hakkaks. Vaja oleks pigem pansionaate, vanadekodusid või elamispindu noortele lastega peredele.

PS. Küll ma nuputasin, millisest mahajäetud majast täpsemalt on jutt, kuni tuli ikkagi delfi kaardilt järele vaadata. Ajakirjanik võinuks ju otse öelda, et kivimaja Ehte ja Suur-Lossi nurgal, kunagise kino kõrval või siis algkooli vastas. Sest ka Tokoi pansionaat asub sisuliselt samal tänaval. Ja ka kino on suht funktsioonita.

jepsus
9 aastat tagasi
Reply to  En.

Hepneri kirjatükid ongi alati sellise tillukese pähkliga. Küll jätab mingi ürituse toimumiskoha ja kellaaja võluvalt saladusse, küll maja täpsema asukoha ära mainimata.
Lihtsalt selline stiil vist. Hoiab lugejal naha toore. Et las otsib ise ja areneb.

Mann
9 aastat tagasi
Reply to  jepsus

kas Suur Lossi 16 pole piisavalt täpne aadress?

järgmine
9 aastat tagasi

restoran tuleb endise lihakombinaadi, endise teraviljasalve, endise naftabaasi, endise kalakombinaadi, endise kommunaalkombinaadi jne.kohale, mis on konna- ja makaroniõgijatele ilusate muinasjuttude eest maha müüdüd. linnarahvas rõõmusta

Ats
9 aastat tagasi
Reply to  järgmine

Unustasid PKC! Sinna ikka ka uhke söömakoht oleks vajalik.

Egon
9 aastat tagasi

A vot mina käin neid naisi lohutamas kellel mehed soomes tööl. Bordelli turistile vaja.

to+Egon
9 aastat tagasi
Reply to  Egon

No nüüd tuli lohutaja välja.
Pigem oled nagu see mütoloogiline muistsetest aegadest pärit viirastuslaev (kummituslaev) Lendav Hollandlane, mis kunagi kodusadamasse ei jõua ning peab igavestest aegadest igavesti maailmameredel ja ookeanidel purjetama.

Egon
9 aastat tagasi

Litsimaja pole meie linnas. Bordell on puudu.

to Egon
9 aastat tagasi
Reply to  Egon

Egon, sa oled nagu see paha poiss Juku klassis, keda ikka ja jälle tema otsekohesuse eest noomima peab, et nii ei ole sünnis kõnelda. Kohalikel pole sellise maja järele vajadust. Mehed on kõik üle mere tööl-kes seal käima hakkab.

Jaah
9 aastat tagasi

Toitlustusasutusi on meil Haapsalus ju niigi vähe…

Mati
9 aastat tagasi

Pole minu asi ärimeest õpetada,mida ta seal sees tegema peaks, aga väljast tuleks see maja küll kohe korda teha. Selline kole maja kesklinnas käidavas kohas. Häbi, et ta seda kümme aastat pole suutnud, ise rahvusvaheline ärimees.