Juhtkiri: Silmaklappidega poliitikud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Ridala volikogu liige Reimo Nebokat pole mitte ainus poliitik, kes PKC Haapsalu tehase sulgemise järel ajakirjanduses sõna võtab. Ei oska temagi muud kirjutada, kui et tuleb otsida lahendusi ja Kiltsi tööstusala tuleb välja arendada ja Ridala volikogu peaks kogunema erakorralisele istungile.

Selmet poliitilist trummi põristada, peaks Nebokat, aga ka riigikogu liige Lauri Luik teadma, et töökohtade loomine ei ole omavalitsuse ülesanne. Sellega tegeleb riik. Eksib rängalt, kes arvab, et riik ja omavalitsus ajavad üht ja sama asja. Üks kahtlustab üht, teine teist.

Oleks loomulik eeldada, et Nebokat on kursis, mida on vallavalitsus Kiltsi tööstusala arendamiseks teinud ja mida arvab keskkonnaministeeriumile alluv maa-amet valla soovist saada tööstusala valla omandusse. Paistab aga, et ta ei tea sellest midagi.

Nebokatil on Reformierakonna peakorteris kõrge amet: piirkondade divisjoni juht. Ei Nebokat ega Luik ole ridagi kirjutanud, mida nad on selle heaks teinud, et tööstusala saaks tegutsema hakata. Kas nad on oma erakonnas kõnelnud vajadusest muuta olukorda, kus riik on nagu koer heinakuhja otsas, ise ei söö ja teistele ka ei anna.

Kiltsi tööstusala kallal on vald tööd teinud, enda ja riigi raha kulutanud 2010. aastast, aga seni on tulemus nullilähedane.

Poliitikud taovad tühja trummi ja koguvad lihtsameelseilt poliitilist kapitali. Maa-amet kirjutab aga vallale tuimalt: „Käesoleval juhul ei ole põhjendatud äri- ja tootmismaa liitsihtotstarbega maaüksuste munitsipaalomandisse andmine, kuna kruntidele ei ole kavandatud rajada objekte, mis teeniksid avalikku huvi ja oleksid vajalikud omavalitsuse avalik-õigusliku iseloomuga ülesannete täitmiseks. Ettevõtluse arenguks vajalike tingimuste loomiseks ei pea omavalitsus omama ettevõtlusega tegelemiseks vajalikku maad.”

Maa-ameti arvates piisab, kui vald ehitab valmis tööstusala taristu ja kõik muu sugeneb Kiltsi justkui imeväel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juhtkiri
9 aastat tagasi

päris hea juhtkiri- lühike, konkreetne ja paneb juba ainuüksi ühe fakti esitamisega kogu poliitikute udutamisele punkti.

Lauri Luik: Suuname energia lahenduste leidmisele | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Keerulistest olukordadest välja tulemiseks on oluline säilitada selge mõistus ja positiivne suhtumine ning katsuda leida lahendusi. Alati on lihtsam süüdlasi otsida ja näpuga osutada, kuid see ei vii edasi, kirjutab Lauri Luik (pildil), ajendatuna Lääne Elu 14. augusti juhtkirjast. […]