Maablogi: Praegu saab sõna sekka öelda Leaderi plaanide koostamisel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Neil, kel kodukandi vajaduste ja arengu osas häid ideid, on just praegu õige aeg ühendust võtta oma piirkonna Leader-tegevusgrupiga, kirjutab Põllumajandusministeeriumi maaelu arengu osakonna peaspetsialist Tanel Tang. Üle Eesti on 26 kohalikku tegevusgruppi asunud tegema plaane, mida järgmise seitsme aasta jooksul Euroopa Liidu vahendite toel ellu viia.

Kuna kõige parem ülevaade kohalikest vajadustest on just kohalikul tasandil, tuleb kaasata kohalikku elu puudutavate otsuste tegemisse kogukondasid. Põllumajandusministeerium on kohalikku algatust toetanud läbi Leader-lähenemise, mille keskmes on avaliku ja erasektori partnerluses loodud kohalikud tegevusgrupid. Just nemad panevad kokku piirkonnapõhised kohaliku arengu strateegiad, mille koostamises praegu kaasa saab lüüa.

leader-tegevusgrupidJoonis: Leader tegevusgrupid Eestis. Allikas: Maamajanduse Infokeskus

Anna teada kodukoha vajadustest

Nii strateegiate väljatöötamine kui ka rakendamine toimub alt-üles põhimõttel. Kohalikesse tegevusgruppidesse kuuluvad piirkonna mittetulundusühingud, ettevõtjad ja kohalikud omavalitsused.

Juba on kohalikud tegevusgrupid alustanud uueks perioodiks oma piirkonna kohaliku arengu strateegiate koostamist, millest peaksid välja tulema iga piirkonna vajadused ja lahendused (ehk strateegiameetmed). Iga tegevusgrupp töötab ise välja just need meetmed, mis enim toetavad piirkonna arengut ning panustavad samas nii Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondi prioriteetidesse kui ka Eesti maaelu arengukava 2014-2020 eesmärkidesse.

90 miljonit eurot kohalikku arengusse

2007-2013 perioodil tegutses Eestis 26 kohalikku tegevusgruppi, kes katavad praktiliselt kogu Eesti maapiirkonna. Meetme raames kiideti heaks üle 7000 projekti, millest 70% on vabaühendustelt, 22% ettevõtjatelt ja 8% kohalikelt omavalitsustelt. Heaks kiidetud projektidest on praeguseks ellu viidud umbes 6000 projekti. Sel perioodil on Leader projektide raames kavandatud luua rohkem kui 300 töökohta.

Leader ehk kogukonna juhitud kohaliku arengu meede jätkub ka uuel perioodil. Meetme eelarve kasvab 85,8 miljonilt eurolt 90 miljoni euroni. Leaderi peamised rõhuasetused aastani 2020 on ettevõtjate konkurentsivõime tõstmine, sotsiaalse kaasatuse edendamine, piirkondlike eripärade parem rakendamine, uuenduslike lahenduste leidmise ja kasutuselevõtmise soodustamine, sh kogukonnateenuste arendamisel, ning kohaliku tasandi valitsemise parendamine läbi erinevate osapoolte kaasamise.

Kogukondade võimalused panustada kohalikku arengusse

Kuna kohalike strateegiate koostamine peaks olema võimalikult laiapõhjaline protsess, siis just läbi Leader-meetme saab iga inimene tegevusgrupi piirkonnas anda vahetult oma panuse selleks, et töö ja kodu lähedase piirkonna elu muutuks paremaks.

Praegu on just paras aeg võtta ühendust oma kodukoha kohaliku tegevusgrupiga ja osaleda uue strateegia koostamisel. Lisainfo kohalike tegevusgruppide kohta on leitav Maamajanduse Infokeskuse ja Põllumajandusministeeriumi kodulehtedelt.

Kohalikud tegevusgrupid saavad hakata Leader-strateegiate ettevalmistamiseks toetust taotlema tänavu sügisel. Leader projektitoetust ehk toetust strateegiameetmetest saavad kohalike tegevusgruppide territooriumil tegutsevad ettevõtjad, vabaühendused ja omavalitsused taotleda alates järgmise aasta suvest.

Tanel Tang, Põllumajandusministeeriumi maaelu arengu osakonna peaspetsialist


TAUSTAKS: Eesti maaelu arengukava 2014-2020

Maaelu arengukava aastateks 2014-2020 sai kevadel Vabariigi Valitsuse heakskiidu, praegu käivad läbirääkimised Euroopa Komisjoniga ja erinevate siseriiklike õigusaktide ettevalmistamine. Esimesed uue perioodi meetmed on plaanis avada 2015. aasta alguses.

Uuel perioodil on tähelepanu keskmes teadmussiire, põllumajanduse konkurentsi-võime, toidutarneahela toimimine, keskkond ning maaettevõtlus ja kohalik algatus. Viimase osas on fookus sellel, kuidas kohalikke ressursse paremini ära kasutada.

Rohkem infot leiab siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments