Jaanus Karilaid: Märkmeid visioonipuuduses vaevlevale Jürgen Ligile

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Iirimaa president Micheal Higgins kutsus juba paar aastat tagasi otsima uusi majandusmudeleid, mis looks just töökohti ja oleks solidaarsusest kantud. Meie rahandusminister on aga hammastega kinni 18. sajandi laissez-faire mõtteviisi üksikutes hüüatustes, kirjutab Keskerakonna juhatuse liige Jaanus Karilaid (pildil).

Jaanus Karilaid Foto: Arvo Tarmula / arhiivValitsus kui aktiivne majanduskeskkonna looja ja turgutaja ei pole saanud mõtteviisina jalgu alla. Põhjus on ka poliitiliste oponentide nõrkuses, kes pole viitsinud alternatiive jõulisemalt esile tõsta.

Minister muretsegu tööinimeste pärast

Rahandusministri ülesanne pole ainult piitsutada riigikassale paremaid laekumisi ja piirata ministeeriumite laristamist. See on üks lihtsamalt mõõdetavaid ülesandeid. Rahandusministrilt eeldaks ka mõttetööd, see tähendab riigi alusdokumentides toodud eesmärkide sisulist jälgmist.

Kuidas on võimalik, et Eestist peavad inimesed madalate palkade tõttu massiliselt välja rändama?

Kuidas on võimalik, et inimestel, kel õnneks veel on tööd, peavad leppima nii alandavalt madala palgaga, et elavad peost suhu. Eestis Postis on inimesi (selle ettevõtte juht oli pikalt Meelis Atonen), kes saavad täiskohaga töötamise eest kätte 295 eurot kuus?

Kas sel inimesel on lubatud elada oma lastega õnnelikku ja täisväärtuslikku elu?

Kuidas on võimalik, et suur hulk inimestest ei saa piisavat arstiabi või et 40 000 last elab Eestis absoluutses vaesuses?

Rahandusministri ülesanne oleks kabinetiistungil vastavale ministrile poliitiline sõnum edastada: „Kolleegid, teie ministeeriumite arengustrateegiad reaalses elus ei tööta, pange need tõhusamalt tööle!“.

2015. aasta künnisel ühes edukaimas Euroopa Liidu liikmesriigis pole ju selline vaesusmäär võimalik. Järelikult tuleb tänaseid meetmeid kohendada.

Lastetoetuse tõus olukorras, kus tõusevad ka lasteaia kohamaksud, see on ju poliitiline potjomkinlus. 15 aastat räägime, et Eesti elu koondub järjest rohkem Tallinna ja tema nn kuldsesse ringi. Rahandusminister räägib aga ikka ainult kärbetest ja riigi väikesest võlakoormusest.

Kui vaatame millise panusega ja kuidas tekib maakondade põhiselt sisemajanduse kogutoodang, siis Tallinn ja Harjumaa on teiste maakondade ees selliste kontrastidega, et valitsuse jutt kogu Eesti peab elama, muutub naeruväärseks. Ekspordi ja impordi vahekord on jätkuvalt väljaveetavate kaupade kahjuks, aga valitsusliikmed ei küsi endalt plaani B ega C-d, sest 54 häält on Riigikogus ju olemas. Muu tundub olevat kolmandajärguline.

Eesti totalitaarne võim

Liberaalide ikoon Milton Friedman on ühes oma põhiteoses „Kapitalism ja vabadus“ väitnud, et liberalismile on omane võimu detsentraliseerimine.

Eestis on aga vastupidi võim ääretult tsentraliseeritud – mistõttu Linnade Liidu ja rahandusministeeriumi vastuolud pole kunagi olnud suuremad kui viimased seitse aastat!

Rahakoti rauad sõltuvad järjest rohkem keskvalitsuse otsustest, kohapealne võimuulatus järjest väheneb.

Eestlasi on napilt 900 000, iibenäitajad näitavad meie rahvuse hääbumist, aga rahandusminister ei üritagi muuta valitsuspoliitika suunda ega sügavust.

Kuigi Jürgenil [rahandusminister Jürgen Ligil – toim] on kasutada üle 1000 ametniku ja paarikümne akadeemiku. Inimarengu aruandeid kirjutatakse kokku, loetakse ette ja siis minnakse rahulikult spordisaali.

Kõik räägivad, aga keegi ei kuula oli murelik kriitika lembelaulik Tõnis Mägilt. Jürgen Ligi on kindel, et Tõnis Mägi kriitika tema kohta ei käi. Kohanduma, kuulama, ärakolima peavad ikka meie kodanikud, valitsejate karistamatusest kantud ülbust ja lollust vaatavad isegi ajakirjanikud abitult pealt.

Haapsalu PKC tehase sulgemine, mistõttu kaob väikelinnast 350 töökohta pole Ligi jaoks murekoht. Kui tõin töökohtade kadumise põhjusena esile rahandusministri tegemata töö, maksuerisuste puudusmise Eestis ja seose ta erakonna ideoloogiaga, ärritus Jürgen Ligi niivõrd, et langes labasusse. Luua Läänemaale, Saaremaale, Hiiumaale ettevõtlust soodustavaid meetmeid, see on muidugi ärritav ja segav lähteülesanne. Töökohtade loomine loosungist tegelikkuseni see ju segab ühe elukutselise poliitiku illusoorset mõnumaailma.

Rakveres, Põlvas, Valgas ei hakka täna keegi raudteerööpaid ülesse kiskuma, aga millegipärast on rahandusminister ikkagi Haapsalu raudtee taastamise vastu. Millegipärast ei häiri teda ebavõrdsus kuhu läänlased on täna just valitsuse poliitika tõttu asetatud.

Kaasaegse Elroni rongiga võib töökoht olla ka 100 km kaugusel, see logistiline võimalus täna haapsallastel puudub. Valitsusel tuleks homme võtta 38 miljonit eurot laenu ja kahe aastaga oleks Rohuküla-Haapsalu-Tallinn reisijatele avatud.

Ligi ja laastatud maa

Euroopa tõukefondide rahapidu saab 6 aasta pärast otsa. Tekib küsimus miks pole me investeeringute tiiger ega kõrgete sissetulekutega Põhjala Sveits, kes kasutab oskuslikult Venemaa ja Ameerika mõjusid?

Põhjus on lihte – reformierakonna majanduspoliitika on väga halb müüt. Ja selline seltskond saabki olla ainult võimul Savisaare demoniseerimise abil. Edgar ei tohiks Eesti huvides seda labast võimumängu neile nii lihtsaks teha.

Kulturoloog Linnar Priimägi on öelnud, et Jürgen Ligi kaasabil jääb Eestisse maha laastatud maa. Kes lükkab filosoofiadoktori väite ümber? Sõimelda oskab igaüks.

Jaanus Karilaid, Haapsalu volikogu esimees

P.S Moraalist. Hiljuti, kui Jürgen Ligi jälle oli kaotanud enesevalitsuse, väitis ta, et tal on kõrgem moraal, kui minul.

Võib-olla, aga ma pole pidanud oma kohaliku omavalitse poliitikas oldud ajal pidanud pead sügavale liiva alla peitma.

Tuletan Jürgenile moraaliõpetuse kontekstis meelde järgmisi näiteid – maavanemate kui parteikontorite valimisstaabid (see on ju ebaeetilisel viisil riigikassa kaudu erakondade rahastamine), miljonite eraldamine Energiaagentuurile lihtsalt Roheliste erakonna vaigistamiseks ja häälte klapitamiseks riigikogus, Autorolloga seotud poliitikute raevukas õigustamine.

Jürgen, teie moraal on liialt painduv, juba see on ebamoraalne.

Loe samal teemal siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rk
9 aastat tagasi

hullumaja puhvet – piisab sellest, et avalikult nõrkadele kohtadele tähelepanu juhitaks. Ligi saab minu ja Sinu käest selle eest VÄGA HEAD palka, et ta vastavalt öeldule asju kohendaks.
Mingi 100000 või rohkemgi eestlast on juba siit läinud, mida veel?
Ja 300€ palk maapirkondades on karm reaalsus paljudele …..
Ligi on üks nendest, kel voli asju muuta.

PS. Ei kuulu keski ega reformi.

kohalik
9 aastat tagasi

õige jutt ka mina käin iga päev tööl ja saan 300 eur kuus elu isu võtab ära see pole ju normaalne rügada 300 euri eest maksta maks süüa ja esmatarbe asju osta sellest ei jätku ju.Tervis juba käest ära ja vanust ainult 44a tööle hakkasin väga noorelt hetkeks tööstaazi 28 aastat.Vahest tundub, et enam ei jõua tööl käia pole nagu mõtet ka palka ju polegi käi tööl ainult tervist rikkumas,oma lapsi ei saa kõige parema tahtmise juures aidata.Naeruväärne et meil makstakse 2 euri tunnis palka.

p
9 aastat tagasi

mida siis hullumaja puhvet ise tahab, tahab Ligit, kui jäätist! jäätist on hea limpsida

Martti
9 aastat tagasi
Hullumaja puhvet
9 aastat tagasi

Kujutan juba ette, kuidas Jürgen Ligi läheb esmaspäeva hommikul tööle ja käratab kõigile: „Kolleegid, teie ministeeriumite arengustrateegiad reaalses elus ei tööta, pange need tõhusamalt tööle!“. Ja kuidas siis seejärel kõik ministeeriumid ja nende allasutused lihtsalt krabinal tööle asuvad ja elu lihtsalt ülesmäge veereb 😀
Jaanus, see ei ole visiooni pakkumine Jürgen Ligile, see on BS…

...
9 aastat tagasi

Ei usu.Swedpank näit.tegi ikka OMA otsuse.Ehk miskit uut nendesse ruumidesse.

Min
9 aastat tagasi
Reply to  ...

Keegi võiks pildi teha, kus endist pabga hoonet üürile pakutakse ja veel vabu pindasid.

Jaan
9 aastat tagasi

Aga keegi pole ju ühendust võtnud tehase omanikega ja arutanud võibolla annaks veel miskit muuta.Need poliitikud siin võtavad paarkorda leheveerul sõna ja asi tahe aga inimesed jäävad tööta .Mis töökohti teil seal Haapsalus siis on pakkuda paar turvameest vajatakse ja maksimasse kassapidajat.CV Onlain

p
9 aastat tagasi

siis kui reform tümitab keski, siis on “kaitsjatel” kõrvad ludus.

p-le
9 aastat tagasi
Reply to  p

Siin ei räägita praegu ei oravatest ega keskist, vaid kultuurist.

Mati
9 aastat tagasi

Kahjuks jah Eestis kaasneb tihtipeale paralleelselt oma mõtete esitamisega teiste halvustamine, mis kahjuks mind viib taas mõtteni, et sellega tahetakse suures osas vaid poliitilist kasu lõigata, mis omakorda vajutab ka headele kavatsustele halvamaigulise pitseri peale.

....
9 aastat tagasi

Vapside teema lahendas (?) K sedasi,et annetusraha korjama…
No,mida tahate-rahakotirauad lahti ,kui midagi soovite.