Galerii: Arheoloogid jätkavad Haapsalu võllamäe uurimist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 12

Tänasest [artikkel ilmus Lääne Elus 7. augustil] jätkuvad Haapsalu võllamäel mullu pooleli jäänud arheoloogilised kaevamised.

„Jätkame mäe läbilõiget, mis eelmisel aastal pooleli jäi,” ütles kaevamisi juhtiv arheoloog Martin Malve.
Möödunud aastal leidsid arheoloogid võllamäe loodeosas kaks paralleelset maakividest laotud müüri, mis võib olla 3meetrise läbimõõduga kaldtee sissepääsuks võllamäele. See võib aga olla ka hilisema aja rajatis. „Avaks selle ja teeks kindlaks, millega tegu on,” ütles Malve.

Samuti püüavad arheoloogid selgitada mäe keskosast leitud puitkonstruktsiooni otstarvet. Malve sõnul võis tegu olla võlla osaga, kuid see vajab veel täpsustamist.

Möödunud aastal kaevasid arheoloogid välja kümnemeetrise läbimõõduga hulktahukakujulise paekivimüüri, mille alumise kihi ehitamisel on kasutatud ka maakive, telliseid ja katusekive. See oli säilinud kogu pikkuses 0,5–1 meetri kõrguse ja meetripaksusena. Ringmüürist umbes kahe meetri kaugusel paiknes kraav, millest võetud kruusa kasutati võllakoha südamiku täitmiseks.

Varem on võllamäge uuritud 1932, mil leiti kaks luustikku. Malve sõnul ei sõelutud toonastel kaevamistel pinnast läbi. Seetõttu on ka see tänavu arheoloogidel kavas. Sõelumisel võivad arheoloogid leida ka münte. Samuti ei võetud toona leitud luustike kõiki osi välja, seegi on tänavu plaanis.

1932. ja 2013. aasta kaevandid asusid suures osas samades kohtades ning võllamäe läänepoolne külg võis jääda uurimata. Seetõttu rajatakse tänavu üks kaevand sinna.

„Oleme valmis ka muudeks ägedateks üllatusteks ja leidudeks,” ütles Malve.

Haapsalu võllamägi asus kesk- ja varauusaegsest linnast linnulennult 1,2 km kaugusel. Siiani on paigast säilinud 2 meetri kõrgune ja umbes 16 meetri läbimõõduga küngas.

Tegemist on Eestis ainsa säilinud võllamäega, teiste linnade võllamäed on kas täis ehitatud või varasema ehitustegevuse tõttu hävinud. Näiteks Tallinna võllamäe kohal asub Swedbanki peakontor.

Haapsalu võllamäge on esimest korda kirjalikult nimetatud 1648. aastal ning see likvideeriti 1801. Seda on kujutatud 18.–19. sajandi linnapiltidel.

Tänavused Haapsalu võllamäe arheoloogilised kaevamised kestavad umbes 14.–15. augustini. Kaevamisi teostab Õpetatud Eesti Selts ja juhatab Martin Malve.

Fotod: Arvo Tarmula

Võllamägi (2) Võllamägi (3) Võllamägi (6) Võllamägi (8) Võllamägi (12) Võllamägi (13) Võllamägi (15) Võllamägi (17) Võllamägi (20) Võllamägi (21) Võllamägi (22) Võllamägi (25)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Homme Lääne Elus: Arheoloogid leidsid Võllamäelt varaseid münte | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] kaevamistel Haapsalu võllamäel leidsid arheoloogid münte, mis tunnistavad, et hukkamiskoht oli siin ka enne 16. […]