Jaanus Karilaid: kohtun PKC juhtkonnaga, et uurida, kas omavalitsus saaks midagi teha

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Jaanus Karilaid Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula.

Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid ütles Lääne Elule, et kohtub koos Haapsalu linnapea Urmas Suklese ja Ridala vallavanema Toomas Schmidtiga tuleval esmaspäeval PKC Eesti juhtkonnaga.

Karilaiu sõnul tuli kohtumise mõte PKC poolt, mille esindajad soovisid tulla volikogu ette oma otsust põhjendama ja selgitama. Kohaliku võimu esindajad käisid välja aga mõtte korraldada see kohtumine PKC tehases.

„Kuulame ära, miks nii on läinud ja pakume omalt poolt kõikvõimalike lahendusi. Ma ei usu, et siin aitaks maamaksu vabastus või mingisugused transpordikulude hüvitamised. Ettevõtte tulukus oli niivõrd kõrge, et probleem on kusagil mujal.“ lausus Karilaid.

 „Mida kohalik omavalitsus saab täna teha, on koos töötukassaga võimalikult palju sotsiaalseid patju alla panna ja küsida, kas on üldse mingit võimalust, et nad hoiaksid seda tehast veel mingi aja, aasta-kaks. Mida peaks selleks tegema,“ ütles Karilaid.

Karilaid nentis, et tema arvates on küsimuse lahendus siiski riigivõimu käes. „Kui tööjõukulu oleks ääremaal väiksem kui Harjumaal, siis oleks ettevõttel motivatsiooni hoida seda ettevõttet Haapsalus,“ ütles Karilaid.

„Ei oleks mitte mingi probleem teha erakorraline Riigikogu istung ja viia sisse teatud seaduse parandused ja anda ettevõtjale motivatsiooni siia jääda. Et kaoks ära mõte koonduda Keilasse. Negatiivne sotsiaalne mõju Harjumaal, kui näiteks Keila (tehas – toimetaja) pandaks kinni, on palju väiksem kui sulgemine Läänemaal. Ettevõtlustihedus ühe elaniku kohta on meil niigi madal,“ lausus Karilaid. Karilaiu sõnul on Prantsusmaal levinud praktika, et kui ettevõtja hoiab näiteks 50-60 töökohta alles, saab ta vastavalt ka soodustusi.

„Küsimus pole ainult PKCs. Nurme vabrik on ju viie miljoni euroga maksuameti edetabelis esimesel kohal. Mõtleme ka selle peale, mida teha, et Nurme vabrikuga ei juhtuks samasugust olukorda. Küsimus on selles, mis hoiaks ettevõtlust Läänemaal. Kõigil on ju täna lihtsam minna kusagile Helsingi või Tallinna lähistele. Peaksime seda protsessi pidurdama,“ lisas Karilaid.

Karilaiu sõnul napib praegu kohalikul omavalitsusel selleks aga hoobasid. „Teeme üld- ja detailplaneeringuid, mängime maamaksuga ja rohkem meil polegi mänguruumi. On selgelt näha, kuhu otsustamise hoovad on läinud. Naaberomavalitsuse (Ridala – toimetaja) erakorralise volikogu kokkukutsumine on tühja rapsimine. Ümarlaudu tuleks teha vabariigi valitsusega koostöös. Kutsuda siia kohale vastava valdkonna minister. Vastasel juhul on see auru väljalaskmine, esinemine esinemise pärast,“ ütles Karilaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kurb
9 aastat tagasi

Kurb, et me linna juhivad sellised jobud (vabandage väljenduse eest) nagu Sukles ja Karileid. Jääb mulje, et vennikesed mõtlevad ainult oma positsioonide tugevdamise läbi tilu-lilude – Peetrike ja Kallis (tõesti hinnalt) Mari. Rahva mured seesugustele korda ei lähe ja tulevad meelde ainult enne valimisi. Miks ärgatakse just nüüd, kui kaks aastat tagasi löödi PKC-s häirekella? Oi vennikesed, oi vennikesed, miks hoiate kramplikult oma ametitest kinni, kui te seda juhtida suutelised ei ole. Teie sugused vennikesed olete rahvast kaugenenud.

p
9 aastat tagasi
Reply to  Kurb

kui oleksid linnapea, mis lahendused volikogu kaudu läbi suruksid. ära oma teadmisi peida:) kahjuks tuleb sealt nüüd vaikus ja sisin. Mida peaks parlamento tegema? mitte midagi? aitäh:)

mine p
9 aastat tagasi
Reply to  p

Poliitik on nüüd ennast nurka värvinud jah. Aga valimised on lähedal loll olla ei saa. Teed midagi on halb, rahvas ei mõista. Jätad tegemata veel halvem. Tead mis pöörduge jumala poole. Karilaiul ja sulklesel on salumäe juurde tee selge.

piip ja piip
9 aastat tagasi

rõivas ja ligi edendavad omateada majandust. see illusioon on raske purunema:)

kodanik
9 aastat tagasi

Juba see, et tehase sulgemine tuli Suklesele-Karilaiule üllatusena, on piisav põhjus tagasiastumiseks. Töllidel pole õrna aimu, mis linnas toimub.

piip ja tuut
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

no jah, omateada nad ju isegi juhivad seda linna. see illusioon on raske purunema.

püüa päeva luuser.
9 aastat tagasi

Pakume omalt poolt kõikvõimalike lahendusi. – no kuidas saab neid pakkuda kui Sukles väidab enda artiklis et – Täna meil kiiret lahendust ei ole ja neid pole arutataudki. KUMB TEIST VALETAB ? Seega on lahendusteks kaks teed. kas ühe otsa pilet pilukate maale või pilukaid siis tuua. Varsti peaksid hiina keele kursused seega õudsalt populaarseks minema seal on tööd nii et ei jõua ära teha. Kuna Sukles ja Karilaid hiina keelt ei oska siis ei saa nad mitte midagi teha.

ats
9 aastat tagasi

Luigega paras paar, kui jamad käes, ujuvad välja.

Egon Ehitusmees
9 aastat tagasi

Kolimisega saaks ilmselt aidata. Naljatilk