Segakoori HUIK! heategevuslikud kirikukontserdid toetavad Karuse kirikut

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Segakoor Huik!Segakoor Huik! Foto: huik.ee

Juba teist suve korraldab Segakoor HUIK! kontserte, pööramaks tähelepanu maakirikute rollile meie kultuuriloos nii minevikus kui ka tänapäeval. Sel suvel soovib koor aidata kaasa Karuse Margareeta kiriku renoveerimisele, teatas segakoori HUIK! häälekandja Marion Aruvee.

Kontserdid toimuvad 7. augustil kell 19 Tallinna Katariina kirikus, 8. augustil kell 19 Karuse Margareeta kirikus ja 10. augustil kell 18 Muhu Katariina kirikus. Kooriga koos astub lavale ka Otsakooli keelpilliorkester.

Kontsertide kavas on vaimulikud rahvaviisid, mis on ainulaadseks nähtuseks terves muusikaloos.

Cyrillus Kreegi seadetes on need leidnud eraldiseisva koha eesti muusikas. Tõnu Kõrvits jätkab oma teoses "Kreegi vihik" Kreegi suunda, ning võtnud aluseks vaimulikud rahvaviisid, on ta neist kujundanud kauni ja tervikliku suurvormi segakoorile ning keelpilliorkestrile. Seega näeme ja kuuleme, et vaimulikud rahvaviisid elavad ja kõnetavad meid ka praegu.

Tallinnas ja Karusel on huvilistel võimalus tund aega enne kontserti lähemalt teada saada kirikuhoonete minevikust ning erilisusest, kuulates kunstiajaloolaste loengut. Tallinnas kõneleb Anneli Randla, Karusel Juhan Kilumets.

Segakoor HUIK! tuli esmakordselt kokku 2009. aasta septembris. Koori tuumiku moodustavad Vanalinna Hariduskolleegiumi vilistlased, kellest paljud laulsid koos juba VHK Gümnaasiumi kammerkooris.

Praeguseks on kooriga liitunud laulusõpru ka Tallinna Ülikoolist, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast, Tartu Ülikoolist, Tallinna Tehnikaülikoolist ja mujalt.

2011. aastal toimunud XVIII eesti segakooride võistulaulmisel „Tuljak“ saavutas segakoor HUIK! A- kategoorias I koha, samuti kaks eripreemiat.

2012. aasta aprillikuus toimunud XII eesti kammerkooride festivalil võitis HUIK! Grand Prix, esikoha A-kategoorias ning Kooriühingu ja Klassikaraadio eripreemiad.

Sama aasta sügisel tähistati koos Estonia Seltsi Segakoori ja Tartu Ülikooli kammerkooriga Mart Saare 130. sünniaastapäeva heliloojale pühendatud kontsertidega ning osaleti Evelin Seppari kammerooperi „Teine“ esiettekandel.

2014. aastal esineti Miina Härma 150. sünniaastapäevale pühendatud kontserdil Estonia kontserdisaalis, esitati koos Otsakooli keelpilliorkestriga Tõnu Kõrvitsa „Kreegi vihikut“ nii Eesti kirikutes kui ka Peterburi Jaani kirikus, lauldi Pärt Uusbergi autorikontserdil koos kammerkooriga Head Ööd, Vend ning osaleti Naissaare laulupeol “Paadi puudutus”, kus koos Tõnu Kaljustega kanti ette Veljo Tormise “Tornikell minu külas”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments