Uuemõisas võtavad laupäeval mõõtu pool tuhat koera

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Tänavu oma kümnendat sünnipäeva tähistav Haapsalu rahvuslik koertenäitus toimub seekord Uuemõisa mõisapargis, sest linnuseõu on joogafestivali päralt.

„Uuemõisa mõisapargis oleme esimest korda, aga meil ei ole selle vastu midagi, et uut kohta katsedada. Mõisapark on samuti väga ilus,“ kinnitas näituse korraldaja Hedi Kumm.

Kummi sõnul tuleb laupäeval kohale 520 koera. Koerad võistlevad erinevates klassides nii tõu kui ka vanuse kaupa. Kõik tõu parimaks valitud koerad lähevad pärast omavahel võistlema ja päeva lõpuks selgub üldvõitja.

„Eestis ei ole koertenäitustel rahaliste auhindade kommet, mis on USAs väga levinud. Kuna meil on juubeliaasta, siis seekord saab üldvõitja omanik auhinnaks teleri. Lisaks peavõitjale on teistele parematele mõeldud auhindu, milleks on  koeratoit või näiteks kutsikatele mõeldud koertepesad,“ ütles Kumm.

Uuemõisa on oodata ka haruldasi koeratõuge. Üheks selliseks on Kummi sõnul Taani-Rootsi õuekoer.

„Neid on seekord siin paar tükki. Ma ei ole kindel, et Eestis üldse sellist koera elab. Kui, siis maksimaalselt üks või kaks,“ lausus Kumm. Uuemõisas toimuvale näitusele tulevad Taani-Rootsi õuekoerad on pärit Põhjamaadest.

Välisriigid on näitusel hästi esindatud. Koeri saabub Poolast, Lätist, Leedust, Soomest, Venemaalt ja Rootsist. „Ööbitakse kämpingus ja paljud hotellid on nõus ka vastu võtma, kui omanikud ja koerad hästi käituvad. Tean ka, et päris paljud lähevad õhtul juba Soome laeva peale või sõidavad tagasi Lätti või Leetu,“ ütles Kumm.

Ka näituse kohtunikud on päritolumaade poolest kirevad. Kaks kohtunikku on Eestist, kaks Venemaalt, üks Itaaliast, üks Iirimaalt ja üks Makedooniast.

„Iga kohtunik tohib hinnata päevas maksimaalselt 80 koera. Meil on koeri täpselt nii palju kui planeerisime tänavu. Iga kohtunik tohib hinnata päevas 80 koera maksimaalselt. Meil jäi ainult mõnikümmend koera puudu sellest maksimumist, mida  kohtunikud ühe päevaga hinnata saaksid. Koeri on täpselt nii palju kui tänavu planeerisime,“ ütles Kumm.

Mitme Haapsalu koerakasvataja jaoks on see näitus varem väga edukalt läinud. „Väga hästi on läinud Veiko Väljase saksa lambakoertel, kes on olnud lõppvõistlusel parima nelja hulgas. Kristiine Uspenskil üks samojeed võitis üle-eelmisel aastal aga kogu näituse,“ lausus Kumm.

Fotod: Arvo Tarmula.

IMG_6527 IMG_6578 IMG_6611

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maamees
9 aastat tagasi

See on ju KOERTE üritus , mida te sinna trügite ja virisete nüüd sõnumitooja kallal !

LE tase
9 aastat tagasi
Reply to  maamees

Ilmselt küll koertele ainult, aga milleks lehte risustada üldse sellise kirjatükiga .LE hoidku koertega sidet ja asi toimiks!

hoidke eemale
9 aastat tagasi

Tavaline LE kajastus, kellaaega mitte panna. Et ikka rahvas ei teaks ja kohale ei tormaks, olge kodus. Miks rahvas peab igasuguseid üritusi külastama?

teadagi
9 aastat tagasi
Reply to  hoidke eemale

See on Hepneri kirjutiste puhul reegliks kujunenud.