Haapsalus käis HIV-testi tegemas rekordarv inimesi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 14

Täna sai Haapsalus avalöögi üle-eestiline HIV-testimistuur, mille käigus on kõigil soovijatel võimalik teha tasuta HIV kiirtest. Haapsalus sai end testida Rimi juurde püstitatud rohelises telgis.

Haapsalus testis end sada inimest. „See on väga hea, sest ilm on palav ja inimesed on rannas,“ ütles Terve Eesti sihtasutuse kommunikatsioonijuht Liina Rüütel. „Kuid meie maskott Billy Boy käis rahvast linnapeal ning rannas kutsumas ning tuldigi end testima.“

Liina Rüütli sõnul testivad end täiesti tavalised inimesed. „Et saada kindlust ja tunda end vabana, kunagi ei või ette teada, millal HIV võib sinuni jõuda,“ selgitas kommunikatsioonijuht.

Meditsiiniõde Ene Villak, kes huvilisi testis, ütles, et kiirtesti tulemuse saab teada paari minutiga.

Testijaid oli Haapsalus igas vanuses, kuid keskmine vanus jäi 24-25 kanti. „Aga oli ka nooremat generatsiooni, lapsevanemad tulid oma 16-17aastaste lastega,“ ütles Rüütel. „Meil on just selle üle kõige suurem rõõm, kui ema tuleb oma tütrega, et mina käisin testimas, sina pead ka end testima hakkama.“

„Seltskond noori sõitsid ratastega Tallinnast Vormsile. Kutsusime neid testima. Ütlesid, et siis tuleme kui te meid pitsakohta juhatate. Testisid ja leidsime neile pitsakoha ka,“ naeris Liina Rüütel. „Väga lahedad noored!“

Mullu testiti Eestis kümne päevaga üle 850 inimesi, Haapsalus oli mullu testitavaid 82. Tänavu kestab testimistuur vaid kolm päeva, kuid Haapsalu rekord ületati juba paarkümmend minutit enne testimispäeva lõppu. Järjekorras oli siis veel kümmekond inimest.

„HIV-kiirtest on tasuta,“ ütles Terve Eesti tegevjuht Hannes Lents. End saab testida noorte nõustamiskeskustes ja ka osades perearstikeskustes.

Eestis on HIVi ja aidsiga lood kehvad. Uute HIV-nakatunute arv võrreldes Euroopaga on meil suurem. „Aga see võib tulla ka tõhusast testimisest,“ nentis Lents. Teine põhjus on see, et meil on palju süstivaid narkomaane. Mujal Euroopas pole süstijaid nii palju, HIV levibki süstla vahendusel või sugulisel teel, olmekontaktidega see viirus ei levi,“ lausus Hannes Lents.

Eestis on enam kui 8800 diagnoositud HIV-nakatunut ja hinnanguliselt 3000 inimest, kes ei tea oma HIV-nakkusest. HIV ei levi olmekontaktides. Küll aga on nakkuse oht suur kaitsmata seksuaalvahekorras.

Terve Eesti Sihtasutus korraldab testimiskampaaniat teist korda. Avalike testimiste eesmärgiks on julgustada inimesi HIV testi tegema ning tõsta täisealise elanikkonna teadlikkust HI-viirusest ja levikust.

Kondoom on ainus viis end seksuaalvahekorras HIV-nakkuse eest kaitsta ja testimine on ainus viis teada saada, kas inimene on HIV-i nakatunud või mitte.

HIV kiirtesti tegemiseks piisab vaid mõnest veretilgast näpu otsast ning paarist minutist.

Fotod: Urmas Lauri

HIV test 001 HIV test 002 HIV test 008 HIV test 015 HIV test 017 HIV test 032 HIV test 041 HIV test 050 HIV test 052 HIV test 054 HIV test 057 HIV test 059 HIV test 063 HIV test 071

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tänavu on Eestis HIV-i nakatunud 217 inimest, neist üks Läänemaal | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Haapsalus sai tasuta HIV-teste teha juulis. […]

maamees
9 aastat tagasi

Saidki positiivse teada. Ema koos tütrega testimisel- positiivne!

Haapsalu+elanik
9 aastat tagasi

Miks see imelik on, et emad tütardega testimas käivad ja kuidas see on seotud üksiksemadusega? emasid üksi liigub ikka sellepärast palju, sest mehed teises riigis tööl, Haapsalus ja saab palgaks ainult sandikopikaid.
See, et ema viib tütre testimisele on ainult positiivne.

kunn
9 aastat tagasi

Pikk jutt. Oleks võinud öelda ka mitu positiivset oli. Tallinnas näiteks testitakse ka telgis ja päeva lõpus öeldakse mitu positiivset oli.
See on aga natuke imelik, et emad 16 aastaste tütardega testimas käivad. Seepärast on linn noori üksikemasid täis.

Ema
9 aastat tagasi

Kui seda maskotti lapsega nägime siis mul oli hirm, et laps küsib kes see on?

Isa
9 aastat tagasi
Reply to  Ema

Miks hirm? Lapsed on uudishimulikud ja peavadki küsima asju, ja lapsevanemad peavad neile vastama. Veidrad hirmud on inimestel!

Kilu
9 aastat tagasi

Kas suku käis koos koeraga testimas?