Ilmateenistus: Tuleoht metsades aina kasvab

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Põhjamaise kõrgrõhuala servas püsib kuiv ja kuum ilm ning vaid homseks on lähipäevade reas väike hoovihma võimalus, suurem on see võimalus idapoolsetes maakondades.

Hiiumaal, kus metsa siiani veel 70 protsenti pindalast, pole juba 10 päeva vihma tulnud. Õhutemperatuuri tegelik maksimum saarte sisemaal ei jää aga mandri omale sugugi alla ning ka tegelik tuleoht on väga suur.

Nädala viimased päevad ja veel ka suurem osa esmaspäevast on suurema sajuta, väga kuumad ja võrdlemisi vaiksed. Järk-järgult tõusva temperatuuri foonil ei jõua õhutemperatuur ka öösiti langeda ega jahutust tuua. Eelpooltoodud ilmaolud on raskemini talutavad ja seda eelkõige linnatingimustes.

Neljapäeval (24. juulil) püsib Eesti kohal kõrgrõhuala, kuid selle idaserva mööda liikuva madalrõhulohu piirest võib niiskust lisanduda ning päeval on hoovihma ja ka äikese võimalus mandril suurem (25-50%). Lääne-Eesti saartel on ilm enamasti päikeseline ja kuiv. Põhjakaare tuul püsib enamasti nõrgana. Sooja on öösel 12..18, päeval 26..29°C, meretuulega rannikul ja sajuhoogude korral on jahedam.

Reedel (25.  juulil) taastub kõrgrõhkkonna ülekaal. Taevas on selgem ja ilm sajuta. Puhub nõrk põhjakaare tuul. Sooja on öösel 13..19, päeval 26..30°C, meretuulega rannikul on jahedam.

Laupäevaks (26. juuliks) tuleb kõrgrõhkkond Eesti kohale. Ilm on vaikne ja sajuta ning taevas on enamasti selge. Sooja on öösel 13..19, päeval 27..31°C, briisituulega rannikul on lahedam.

Pühapäeval (27. juulil) suundub kõrgrõhkkond aeglaselt Venemaa poole. Öö on selge. Päeval tekib laiguti pilverünki, aga sajuhoogude võimalus jääb alla 25%. Üksnes õhtul suureneb saartel hoovihma ja äikese tõenäosus (50%). Tuul puhub idakaarest ja on võrdlemisi nõrk. Sooja on öösel 15..20, päeval 28..31°C, värskendust pakub vaid saarte rannikul kagutuul ja põhjarannikul briisituul.

Esmaspäeva (28. juuli) öö on mandril sajuta ja mõõduka kagutuulega. Saartel muutub kagutuul tuntavamaks ja võib ka vihmahooge tulla. Sooja on 16..21°C. Päeval läheneb Läänemerelt madalrõhulohk. Tänase prognoosolukorra põhjal sajab Saaremaal, Hiiumaal ja Väinamere ümbruses juba ennelõunal hoovihma ja on äikest, mandri lääne- ja põhjaserva on sajuhooge ja äikest oodata pärastlõunal, sügavamale sisemaal aga alles õhtul (tõenäosusega üle 50%). Kui madalrõhulohu ja ühes sellega sajuhoogude liikumine aeglustub, siis lükkub ilmamuutus 6-12 tunni võrra hiljemaks. Puhub võrdlemisi nõrk kagutuul, äikese ajal on tugevate puhangute oht. Sooja on 28..32, Ida-Eestis tõuseb üle 30°C.

Teisipäevaks (29. juuliks) suureneb madalrõhkkonna surve nii lääne kui põhja poolt ning vihma tõenäosus ja äikeseoht tõuseb juba 75%-ni. Tuul pöördub edelasse ja päeva jooksul vahetub õhumass lahedama vastu. Sooja on öösel 16..21, päeval 22..27, Ida-Eestis võib veel 30°C ümbrusse tõusta.

Kolmapäeva (30. juuli) öösel sajab eemalduva madalrõhulohu järel hoovihma ja võib äikest olla. Päeval on tõusva õhurõhu foonil sajuhooge harvem (võimalus kuni 50%). Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Sooja on öösel 13..18, päeval 20..26°C.

Allikas: Ilmateenistus

Kaart ja graafik: Ilmateenistus

ilm 2014-07-23 ilm haapsalus 2014-07-23

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments