Edasi ja Tuuli võitsid Muhu väina regati, Luisa lõpetas kolmandana

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Haapsallaste laevastik seilas Muhu väina regatil võimsalt. Koju toodi kahes võistlusklassis regativõit ning üks pronksmedal, neljas ja viies koht.

Läänlased tõid Muhu väina regatilt kaks esikohta: ORC III klassis võitis Edasi Koit Pautsi meeskonnaga ning Folkboodi klassis Tuuli Olev Oolupi meeskonnaga. Estlys III klassis jäi mullune võitja Luisa Henry Viireti meeskonnaga tänavu kolmandaks. Neljas oli selles klassis Aurora Piret Kaasi meeskonnaga ning viies Black Bird Tarmo Polli meeskonnaga.

Viiekordne võitja Edasi

Koit Pauts on oma meeskonnaga nüüd viiekordne Muhu väina regati võitja. Purjenumbri EST-11 all sõitev Haapsalu jaht Edasi on valmistatud aastal 1985. „Ma olen Muhu väina sõitnud 1998. aastast,” ütles Pauts.

ORC III klassis oli Pautsi sõnul tihe rebimine. Hea tulemuse saavutamiseks tuli olla ülimalt tähelepanelik ning teha tublit tööd. „Võib-olla on see pilt paberil ilusam, kui võistlus merel tegelikult oli,” jäi Pauts tagasihoidlikuks.

Kõige sportlikumaks ja huvitavamaks pidas Koit Pauts Pärnu lühirada, millel õnnestus Edasil võitjaks tulla.

Edasi on viimased 5–6 aastat sõitnud sama meeskonnaga: Koit Pauts, Sulev Oolup, Jüri Raagmaa, Aso Koris ja Garry Vasser.

Eelmised Muhu väina regatid olid ORC-klassis ka Eesti meistrivõistlused, nüüd läheb Koit Pauts oma meeskonnaga augustis Tallinna lahel peetavaile ORC-klassi meistrivõistlustele tiitlit püüdma.

Tuulil on Muhu väina regatil täisedu

Purjenumbrit EST18 kandval Tuulil on Muhu väina regatilt täisedu. Osaletud on neli korda ning iga kord on koju tuldud meistritiitliga. Tuuli meeskonda kuuluvad tänavu Olev Oolup, Andrus Padu ja Siim Valgre.

„Protokollides oli meie võit veenev, kuid merel oli ikka väga tasavägine võistlus,” ütles Oolup. „Tegelikult ei tulnud võit mitte niisama lihtsalt. Tase läheb [Folkboodi klassis – U.L] iga aastaga kõrgemaks, ega see võistlemine niisama lillepidu olegi.” Peab ka õnne olema, nentis Oolup.

Kõige raskem oli Oolupi sõnul Pärnu lühirada. „Pani meeskonna tõsiselt proovile,” ütles Oolup. „Märkide vahed olid lühikesed, pidevalt tuli suunda muuta, tööd oli palju.”

Raskeks pidas Oolup ka Pärnust Roomassaarde seilamist. „Olime rajal üle 21 tunni. Öösel sõitmine, vastaste pidev jälgimine, see väsitab,” lausus Oolup.

Järgmine suurem võistlus on Tuulil augustis Soomes. „Sealsel regatil võistleb üle 30 folkboodi. Meil on Soomest teine koht, seekord läheme esikohta püüdma,” ütles Oolup.

Luisa ei suutnud meistritiitlit kaitsta

Muhu väina regati võitu ning Eesti meistri tiitlit kaitsnud Luisa pidi tänavu leppima kolmanda kohaga. Üheteistkümnendat korda Muhu väina regatil seilanud Luisa meeskonda kuuluvad Henry Viiret, Indrek Viiret, Marko Pärjala ja Siim Maivel.

„Viriseda pole midagi, oli põnev, tugevate konkurentidega võidusõit,” ütles Henry Viiret. „Fridale [regati Estlys III klassis võitnud Kalev Jahtklubi jaht] tuleb anda au, tegi supersõidu. Teda võita tundus olevat lootusetu.”

Teine koht jäi Luisal Pärnu ja Roomassaare vahele. „Sellel otsal tegime vigu,” nentis Viiret.

Pärnust Roomassaarde seilamine jättis vahepeal Estlys III klassis üldliidriks tõusnud Luisa kuuendaks ning üldkokkuvõttes langes Viireti meeskond regatil kolmandaks.

Meil oli ka omavahel tihe rebimine, kiitis Viiret Aurorat ja Black Birdi.

Haapsalu jahtklubi jaht Aurora Pille Kaasi meeskonnaga sai 14 punktiga neljanda ja Black Bird Tarmo Polli meeskonnaga 20 punktiga viienda koha.

„Meil on plaanis augustis ORC-klassi meistrivõistlustel osaleda,” rääkis Viiret tulevikuplaanidest. „Seal meil võidulootust küll pole, aga me läheme sinna kaarte segama.”

57. Muhu väina regatt

  • 13. juulil Kärdlast alanud ning 19. juulil Roomassaares lõppenud 57. Muhu väina regatil seilas ajaloo suurim arv jahte, 116, neist 90 Eestist, 8 Venemaalt, 8 Lätist, 6 Leedust ja 4 Soomest ligi 730 purjetajaga.
  • Regati kolm etappi olid pikad avamereetapid ühest sadamast teise ning üks etapp tehniliselt keerukama sõiduga lühirajal. Kõige rohkem pakkus sportlikkust, põnevust ja vaatemängu Pärnu lühirajasõit vastutuule-allatuule rajal.

57. Muhu väina regati võitjad

Grupp ORC I

  • 1. Forte EST475 – kapten Jaak Jõgi – Kalev Jahtklubi

Grupp ORC II

  • 1. Jazz EST465 – kapten Risto Riim – Kalev Jahtklubi

Grupp ORC III

  • 1. Edasi EST11 – kapten Koit Pauts – Haapsalu Jahtklubi – (2-1-4-1-2) – 6 punkti
  • 2. Tango LTU1250 – kapten Aidas Narbutas – Leedu – (1-2-1-5-4) – 8 punkti

Grupp ESTLYS I

  • 1. Fanatic EST239 – kapten Ain-Eke Jalasto – Kalev Jahtklubi

Grupp ESTLYS II

  • 1. Vesikaar EST700 – kapten Tanel Tamm – Kalev Jahtklubi

Eesti meistrid avamerepurjetamises selgusid klassides ESTLYS III ja Folkboot:

Grupp ESTLYS III

  • 1. Frida EST715 – kapten Andres Kõnd – Kalev Jahtklubi – (1-3-2-2-1) – 6 punkti
  • 2. Mercurius EST-45 – kapten Margus Tasa – Saaremaa Merispordi Selts – (13-1-3-3-3) – 10 punkti
  • 3. Luisa EST541 – kapten Henry Viiret – Haapsalu Jahtklubi – (7-4-1-1-6) – 12 punkti
  • 4. Aurota EST575 – kapten Pille Kaas – Haapsalu Jahtklubi – (3-2-6-4-5) – 14 punkti
  • 5. Black Bird EST574 – kapten Tarmo Polli – Haapsalu Jahtklubi – (2-5-9-15-4) – 20 punkti

Folkboot

  • 1. Tuuli EST18 – kapten Olev Oolup – Haapsalu Jahtklubi – (2-1-1-1-1) – 4 punkti
  • 2. Greta EST5 – kapten Mikk Köösel – Kalev Jahtklubi – (1-3-2-2-2) – 7 punkti
  • 3. Topu EST3 – kapten Pertti Neero – Kalev Jahtklubi – (3-5-3-3-3) – 12 punkti

Fotod: Piret Salmistu / Eesti Jahtklubide Liit

MV2014_Kuivastu-Pärnu_PS-081 MV2014_Kuivastu-Pärnu_PS-106 MV2014_Kärdla ring_PS_1307-173 MV2014_Pärnu-Roomassaare_PS-167Muhu väin (1)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
andrus494
9 aastat tagasi

Vaat peakski LE tegema pika usutluse ‘Edasi’ meeskonnaga. Distsipliinihäiretega tahtejõuetu LJK Haapsalu kamba võiks mõneks ajaks rahule jätta.

P. R.
9 aastat tagasi

Minu teada on Edasi 10.kordne MV võitja. Lihtsalt EJL lehel on protokollid ainult aastast 2008.