Arne Veske: kui avaks õige silmad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Andres Herkel, seda, et Putin on pätt ja Venemaale tuleb rakendada sanktsioone, oleme te suust varemgi kuulnud. Õigupoolest, muud me ju kuulnud polegi. Te kas ei suudagi asjade üle laiemalt mõelda või siis ei taha meile sellest kirjutada, kirjutab ettevõtja Arne Veske.

Arne VeskiMa ei õigusta Venemaa käitumist sugugi, kuid kogu seda lugu tuleb siiski vaadelda veidi laiemalt. Ukraina kuulub ilmselgelt Venemaa geopoliitilisse huvisfääri. Kui Venemaale terendab Ukraina ühinemine ELi ja NATOga ning NATO idapiir hakkab paiknema Moskvast vaid 500 km kaugusel, on ju ilmselge, et Venemaa hakkab vastu. Kas teile ei olnud see selge? Ka see, et Venemaa teeb kõike seda just temale omasel moel, oli kõigile teada. Kas teile ei olnud? Mida teeks USA, kui Venemaa sõlmiks Kanada ja Mehhikoga majandusliku ning sõjalise liidu, kas vaataks rahulikult pealt?

Pidevalt käib jutt mingitest sanktsioonidest. Mis asjad need õigupoolest on? Kas see, kui EL peaministrid kogunevad Brüsselisse suure valge seina äärde pilti tegema ja muuhulgas teatavad, et Koljat ja Tolikut ei lubata enam Riiga ega Pariisi, on mõni sanktsioon? Venemaa irvitab selle peale. Ainsad sanktsioonid, mis Venemaale (Nõukogude Liidule) mõjusid, olid president Reagani ajal. Siis ei kuulutatud neist ajalehes, ei kogunetud fotosessioonidele. Need olid pikaajalised ja mõjusad. Need kehtestati tagatubades. Mäletan, et isegi 80gigast kõvaketast ei saanud ametlikult üle piiri tuua, peenemast tehnoloogiast rääkimata. Praegu kubiseb kogu Vene sõjatehnika läänes toodetud elektroonikast. Vähe sellest, lääs toodab Venemaale juba lennukikandjaid. Meie aga räägime Koljast ja Tolikust.

Arusaadavalt pole sanktsioone enam nii lihtne kehtestada kui Reagani ajal. Praegu on USA ja ELi majandus Venemaaga tihedalt seotud, tol ajal ei olnud. Kui läheb tõsiseks ja pikaajaliseks majandussõjaks, pole sugugi selge, kumb pool selles võitjaks tuleb. Pakun, et võitjaks osutub hoopis Hiina. 95% vene inimestest võivad elada 50 aastat sanktsioonide all ilma, et nad sellest arugi saaks. Nad on sellega harjunud, nii nad elavadki. Ülejäänud 5%, Putin nende hulgas, lähevad seevastu aina rikkamaks. Lääne inimesed tõusevad tagajalgadele juba ainuüksi selle peale, kui riik tahab pensioniiga kaks aastat edasi lükata, blokeerivad liikluse ja põletavad iseenda elukeskkonda.

Avaks õige silmad, vaataks maailmas ringi ja nimetaks asju õigete nimedega. Lääneriigid, meie väike Eesti nende hulgas, käisid Afganistani ja Iraaki demokraatiat viimas. Suur hulk noori mehi, sh meie omi, sai surma. Mis on selle tulemus? Null! Seevastu Venemaa võttis talle omasel moel ära tükikese Gruusiat ja terve Krimmi. Küsin: mis neist on saanud? Vastan: need on nüüd võetud ja tagasi enam ei anta! USA, kes võitleb üle maailma moslemiäärmuslaste vastu, upitas ühtäkki Egiptuses pukki paduradikaal Morsi. Juhtus see, mis juhtuma pidi, Egiptuse konstitutsioon visati prügikasti, asemele tulid moslemiseadused. Siis juhtus jällegi see, mis juhtuma pidi: egiptlased saatsid USA pikalt ja ajasid asja ise korda. Hiina suudab musta Aafrika riikidega hoida sõbralikke suhteid ja Hiina majandus on seal sees rohkem kui kellegi teise oma. Lääs käib Aafrikas vaid konfliktikoldeid kustutamas ning nende ja iseenda inimesi tapmas. Isegi kui tuli õnnestub lõpuks kustutada, ei taha meid seal enam keegi näha.

Ärgu nüüd keegi arvaku, nagu toetaks ma Putini ja Venemaa tegevust Ukrainas. Lihtsalt üks veidi teistsugune arvamus, mis ühelgi moel ei pretendeeri absoluutsele tõele. See, kui labaselt ja enesekindlalt end tippanalüütikuiks pidavad Eesti poliitikud asju serveerivad, viskab aeg-ajalt lihtsalt üle. Ummisjalu ELi ja USA kiitmine pole küll see, mida rahvas meie poliitikuilt ootab.

Arne Veske, ettevõtja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
44 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maailm
9 aastat tagasi

Uno Trumm, kuula ukrainlannat , saad vastuse: https://www.youtube.com/watch?v=VlG7bfSab7Q#t=135

Uno Trumm
9 aastat tagasi

Kõik see mutt on muidugi kena, aga vastuseta jääb üks küsimus: Kas Ukrainale ka mingit sõnaõigust annate, või on nende asi vait olla, kui Vene Föderatsioon oma geopoliitilisi huvisid teostab? Eesti on ju ka VF geopoliitilises huvisfääris. Kas hakkame uue Siberisõidu jaoks kuivikuid kuivatama? Ja ma pole üldse kindel, et kasulikud idioodid sellest tripist kõrvale jäetakse…

ätt.
9 aastat tagasi

Lugedes artiklit ja kommentaare on meeldiv tõdeda kui palju on meil ajupestute kõrval avatud silmadega inimesi !

maailm
9 aastat tagasi

Uus aeg on juba käes, enam ei ole inimesed kinni asjades, venelased väärtustavad massiliselt rohkem vaimseid rikkusi, mis tagab õnneliku elu. Ostan, müün, vahetan mentaliteet võitleb küll oma tobeda asjadekultuse nimel, aga ta pole elujõuline, hävitab iseenast – parim näide Detroit ja kildagaasist hävitatud joogivesi, m,assiliselt surevad mesilased. Inimesed peavad aru saama, et pigem olgu elu vaesem, kui et hävineb loodus, hoolimine nõrgemast. Hea artikkel, aitäh. Tuld neile, kes hävitavad rahvusriike kasumi nimel.

2korda2
9 aastat tagasi

Artikkel sisaldab nii faktivigu kui selgelt vigaseid hinnaguid. 1. Ajal, mil “Reagani sanktsioonid” kehtisid, oli tõepoolest ülimalt raske “80-gigast” kõvaketast üle piir tuua – minu esimeses isiklikus arvutis 1995 oli 1,2GB suurune kõvaketas, mis maksis tollal üle 6000 krooni ja oli suurim, mida tsiviilkasutuses vähegi saada oli. 2. Lääs ei tooda Venemaale lennukikandjaid, Mistral on helikopteritele. 3. 95% inimestest saavad sanktsioone tundma kohe kindlasti, kui enam poest televiisorit või telefoni osta ei saa. Venemaa elektroonikatööstus suudab võibolla rahuldada militaarhuve aga ammu ei piisa sellest tavatarbijale. Paraku jätkub samasugune vassimine ka mõningates kommentaarides. Ukraina alad pole mingid “vana-vene alad”. Need on… Loe rohkem »

to 2x2
9 aastat tagasi
Reply to  2korda2

Oli sul miskit öelda ka või käidki kommentaaridest komavigu otsimas???

Kaarel
9 aastat tagasi

Olin Hiinas tööl, välisklientide eest vastutav, hi-tech tehases mis oli spin-out Hiina sõjaväe tehasest. Seega meie pomo oil 50/50 sotsialist ja trader. Hiina on selles küsimuses kaalukeel, Hiina ja Venemaa tegid koos mereõppusi millest me ei saanud teada aga mida uhkelt seal näidati. Hiina on siiani sotsialistlik maa ja vastavalt sellele on ka ajaloo tunnid koolis. Venemaa on nende sõber ja kui sa vihkad Jaapanlasi oled ka nende sõber- see tuli välja nii mõnesgi personaliga veetud õhtul. Point on aga selles et Hiina ei ole maailmavallutaja ( neil on müür etteehitatud ja sellel vastav kultuuriline maailmanägemus), nad tahavad tagasi oma… Loe rohkem »

Heldur
9 aastat tagasi

Traagiline on näha, et suurem osa eestlasi ammutab oma info valelikust lääne meediast. See hävitabki Eestimaa. Saetakse oksa, millel ise istutakse.

u
9 aastat tagasi

Õige jutt, Arne. Ainult avatud silmadega võib näha tervikut. Mitte nii, et kui oled ühe jama vastu, siis järelikult teise jama poolt (mis tegelikult võib olla hoopis suurem jama).
Pisitilluke, ainult 1000× apsuke: tol ajal, millest räägid, ei teatud 80gigastest ketastest veel midagi. Kui Sa aitasid mul esimest arvutit “käima tõmmata” (1990 vist), oli 80 mega ka juba üsna keskmiselt kõva sõna. Aga see ei puutu siin teemasse, lihtsalt nostalgiline meenutus…

pamp
9 aastat tagasi

Kommentaaridest näha, et hulk eestimaalasi ammutab oma info vene propaganda kanalitest. Kurb tõdeda, kui laastav mõju sellel on.

Mina+Ise
9 aastat tagasi

Kaido, palun fakte. Ja mitte kontekstist välja kistuid, vaid tervikpilti andvaid. Enne pommitamist eelnes 200 000 tuhande venelase genotsiid, nagu nüüd Ukrainas.Nad aeti kodudest minema samade jõudude poolt nagu praegu Ukrainas Odessa ja teiste genotsiidide teostajad – finantseerija on kogu aeg sama. Meile on räigelt valetatud nii Iraagi, Liibüa, Ukraina kohta, rääkimata Eestist………http://www.kp.ru/daily/26203/3090326/