Endel Susi: Põhjust muretsemiseks küllaga!

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Pean kohatuks arusaama, et igal inimesel on õigus omale arvamusele. Kas ka narkodiileril, kes luusib lasteasutuste lähedal, on õigus oma toodangut lastele pakkuda? Ilmselt mitte. Seega, tuleb arvestada iga konkreetse olukorraga.

Suured diktaatorid, nii Hitler, Stalin kui ka Mao Zedong rakendasid kunsti oma propagandamasina teenistusse. Sealjuures oli Hitler tookord kahtlusteta väga populaarne oma rahva hulgas.

Putini üks vahendeid oma ideede õigsuse kiitmiseks ongi välisartistide kaasamine nagu Steven Seagal (bluusivirtuoos, samuti musta vöö omanik võitluskunstis akido) või Gerard Depardieu. Viimased propageerivad Venemaa tegevuse õigsust, olgu selleks Gruusias või Ukrainas. Sellised mehed ei kohtuks tagasi ka tunnistamast Venemaa õigust Ida-Virumaale või suuremale osale meie kodumaast.

Mind teeb eriti murelikuks see, et osa kaasmaalasi on samuti valmis selliseid kunstnikke- poliittegelasi kummardama. Kuidagi ei sooviks, et korduks 1940ndad, kus mõned kuntsiinimesed läksid koostööle anastajatega.

Ma pole küll Tõnis Mägi fänn, kuid laulupeol kõlas tema esituses „Koit“ ülimalt suurepäraselt. Kas tõesti oleksime need ülevad hetked nõus taas loovutama oma vabaduse eest?

Augustibluusi korraldajatel tasuks rahva meelsusega arvestada ja mõelda veidi laiemalt!

Endel Susi

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Muremõte
9 aastat tagasi

Jah kõigepealt Seagal külla, siis veel mõni Putinit kiitev ja ülistanud tegelane, nii see vabadus meil läheb ,( mida praegu paljudel ei olevatki),. Küllap Mihkelsonil on rohkem aimu meie naaberriigis toimuva kohta kui Augustibluusil korraldajatel

arvaja
9 aastat tagasi

Inimestel on komme asjadest erinevalt aru saada ja neid tõlgendada. ( nagu telefoni mängus) Kust selline kindlameelne info küll pärineb, et Siagel on kellegi poolt ja kellegi vastu. No ei küll kuskilt TV uudistest seda kuulnud ega näinud. Justkui kuulujutu põhjal teeme järeldusi…. Ei ole ju hea ikka enne hukka mõista kui ise kuulnud ei ole!

kuidas võtta
9 aastat tagasi

meie sm. sardell ja teised pooldavad kõvahäälselt seisukohta. mille järgi on sisuliselt õigustatud ka meie enda riigi ajalooliste osade Narvataguse ja Petserimaa annekteerimine ja kandikul ärakinkimine agressorile.

Ahto
9 aastat tagasi

Küsimus neile ,kes toonitavad pidevalt ,et muusikal ja poliitikal ei ole midagi ühist ja ei tohigi olla. Mis asi oli Laulev Revolutsioon ? Oli see muusika või oli see poliitika ?

Mart
9 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Loe Tiit Madissoni raamatuid siis saad teada mis oli Laulev Revolutsioon.Siis kui Madisson andis välja põrandalust ajalehte ja võitles vabaduse eest ning pärast vanglas istus käis Kremli ööbik Tõnis Mägi mööda NSV Liitu pappi teenimas.

Ahto
9 aastat tagasi
Reply to  Mart

Avandi (ja paljud paljud teised) ei käinud 🙂
Seagali-teemat kommenteeris oma Facebooki lehel Märt Avandi nõnda: “See, et nn. “Seagali probleem” trükimustal ehk näib koomilisena, ei tähenda, et ta seda päriselt ka on! Kui me kutsume lahkelt endale külla inimese, kes kõvahäälselt pooldab seisukohti, mille järgi sisuliselt on õigustatud ka meie enda riigi annekteerimine, siis kes kurat me ise oleme?!” kirjutas ta

Mart
9 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Käi p.. koos Avandiga ta on poisike alles.Miks kurat me ei vihka sakslasi,rootslasi,taanlasi jne kes samuti on okupeerinud meie maad ja n… meie naisi???Vasta tahaks su ekspert arvamust teada.

Ahto
9 aastat tagasi
Reply to  Mart

No mida on mul arutada inimesega ,kes alustuseks p eesse saadab .Ei lasku ma sinu tasemele.

Kaljo
9 aastat tagasi
Reply to  Mart

Kahjuks saad valesti aru, Mart! Ma ei aja sedamini rahvust ja konkreetset inimest. Kas Stalini pärast peab vihkama tervet gruusia rahvast? Aga inimese (see Sögel, või mis ta oli) suhtumine poliitikasse on minu arust väga tähtis. Ka sa kutsuksid siia väga hea, maailma parima võidusõitja, kui ta igavusest ja oma huvide alusel lasi maha näiteks terve rongi täie inimesi? Ka siin peab siiski vahet tegema, kes on kes. Ja õigustatult ei soovi ma Eestimaa pinnal näha sellist Putini sõpra. Seda enam – Haapsalus. Oleks hea, kui keegi oskaks ka võõramaa keelde selle vastikustunde selle mehe vastu panna ja talle edastada!… Loe rohkem »

Mart
9 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Sellepärast ei vasta kuna sul pole arvamust ja ainult kommenteerid ´´kuulsusi´´.Järelikult ma ei eksinud.

triin
9 aastat tagasi

Kuidas on antud olukorraga seotud narkodiilerid ja toodangu levitamine lasteasutustes? Jääb arusaamatuks.
Boikoteerida Augusti Blues’i? Keegi kuskil ütles väga hästi, kui nii võtta siis peaks boikoteerima tervet Tallinna linna!

Endel Susi
9 aastat tagasi

Ei kuulu Refi ega KEsse, et peaksin kellegi käsu järgi käima. Aga naiivne on arvata, et suur kunstnik ei mõistaks publiku meelsust ja ei vastaks nii nagu vaja. Rahva mõttekäik siinjuures on sama nagu läänlastel, kes arvasid küüditamise kohta, te politsei oli vaja kutsunud. Minu jutu mõte oli, et peame kokku hoidma, siis võime midagi saavutada. Olgu see nii halb kui tahes. Ei tahaks küll olla enam sellises olukorras, kus Sulle öeldakse, et kõik eestlased on fašistid. Ilmselt kuulsid seda kõik Nõukogude sõjaväes teeninud.

Mart
9 aastat tagasi
Reply to  Endel Susi

Endel kust sa tead publiku meelsust?Kui Elton John kontserdi andis oli publiku seas pede vihkajaid.Kus oli ajakirjandus,Tõnis Mägi ja teised?Praegu üritatakse taastada veneaegne mõtlemine a la kõik peavad ühtemoodi mõtlema ja kui sul on teine arvamus siis oled automaatselt vaenlane.Edu selle propageerimisel.

omazooparteilane
9 aastat tagasi

kastivabriku laotööline sm. suslov taunib kogu kollektiivi nimel neetud imperialistide püüdlusi mürgitada meie inimeste kunstimeelt labase ja lõngusliku muusika levitamisega. meie kollektiiv astub kategooriliselt vastu sellistele katsetele ja kutsub kõiki üles andma oma panus võitluses sellega, et lõpetame 5 aastaku plaani ennetähtaegselt 3 aastaga.

mõtleme laiemalt siis
9 aastat tagasi

Ma pole küll Tõnis Mägi fänn, kuid laulupeol kõlas tema esituses „Koit“ ülimalt suurepäraselt. Kas tõesti oleksime need ülevad hetked nõus taas loovutama oma vabaduse eest? – ÄRA MURETSE ENDEL, JUBA OLEME LOOVUTANUD MINGIT VABADUST POLE JU OLNUD EGA SAABUNUD JA SINU ERAKONDA ON IGATI SELLELE PAARIKÜMNE AASTA JOOKSUL KAASA AIDANUD.

Mart
9 aastat tagasi

Mis vabadusest räägid.Saa sust aru nüüd… See et pole vabadust olnud on tõsi peale NSVL-tu astusime Euroliitu ja kõik kordub meie seadused ei maksa m…. nagu ennegi.Laulda meil lubatakse et oleks koht kus maha rahuneda ja mõelda kui vinged/iseseisvad/kõvad me oleme(irw) ja pärast seda kõik rõõmsalt miinimum palga eest Nurme Vabrikusse tööle,HA HA.AINUKE VAHE NSVL-ga see et eelmises liidus riik hoolitses selle eest et oma palgaga said kuu aega äraelada mis praegu võimatu.Endel PALUN kommenteeri midagi või ootad keskusest kirja?

ode
9 aastat tagasi
Reply to  Mart

sa Mart ei väärigi vabadust,sa ei tea mis on vabadus,vabadust peab sinusuguste eest kaitsma. kui võim muutub on sinusugused vabaduse kaitsjate küüditajad.

ande
9 aastat tagasi
Reply to  ode

Vata siin ta nüüd on see ajupestud mõttehiiglane. kes on enda jaoks avastanud et telekanalite rohkus ja vorstileti pikkus ongi vabadus. Kui aga küüditamine ümber nimetada tööjõu vabaks liikumiseks, mille sisuks on enamuse jaoks miinimum palga eest töö tegemine, siis küüditamist pole olnudki.

Neo
9 aastat tagasi
Reply to  Mart

Õige jutt! Väike riik ei saagi endale isemõtlemist lubada see on luksus.

arvaja
9 aastat tagasi

Kui me igat ajakirjanduses öeldut tõena võtaks ei oleks üldse võimalik eksisteerida. Me ei ole ju kuulnud Seagali arvamust otse temalt endalt. Kõik on ajakirjanduse loodud. Ta on hea näitleja ja andekas inimene. Mis puutub siia POLIITIKA. Erimeelseid inimesi on Eestis piisavalt ega me sellepärast neid teisiti ei kohtle. Inimesed tahavad nautida muusikat ja usun, et paljud tahavad teda lihtsalt näha kui tuntud näitlejat. Milleks peab alati sääsest elevandi tegema? Pealegi on ju siis võimalus temalt endalt küsida arvamust POLIITIKA kohta (kellele see nii oluline on).

Mart
9 aastat tagasi

Endel peaks tark inimene olema aga näe mis kirjutab,kurb.Iseenda artikklis niipalju vasturääkivusi tekib paratamatult tunne et ei ole ise kirjutanud.Ajad sellised.Endel proovi ise natuke laiemalt mõelda kui partei sulle seda lubab.