Pevkur: Politseinike arv enam väiksemaks minna ei saa

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 22

Täna Läänemaal visiidil käinud siseminister Hanno Pevkur kinnitas Läänemaa politseinikega kohtudes, et reformiga politseinike arv ei vähene, kuid nende palk tõuseb. 

Ennelõunal külastas Pevkur Haapsalu politseijaoskonda, kus  tutvus Läänemaa politsenike töötingimustega ja selgitas neile käimasoleva politseireformi tagamaad.

Politseireformist rääkides rõhutas minister, et tegemist on politsejuhtide nägemuse elluviimisega, millega antakse maakondadesse senisest suurem otsustusõigus, sest see on ministri hinnangul õiglane kohalike elanike suhtes.

Reformi elluviimine on ministri sõnul politseiameti juhtkonna, mitte ministeeriumi ülesanne. „Usaldan täielikult politseiameti peadirektorit. Ta on ikkagi põllult tulnud, saanud kaks korda kuuli ja nuga,” kinnitas Pevkur.

Politseireformi teise olulise eesmärgina nimetas minister nooremate ja madalama astme politseinike palgatõusu seniselt 770 eurolt 900 euroni kuus.  

Ministri sõnul politseinike arv reformiga ei vähene. „Väheneb küll tugistruktuuride hulk ja vähem on dubleerimist, aga nende hulk, kes rahvast teenidavad, ei vähene,” kinnitas Pevkur.  Ta lisas, et politsei üks hädasid ongi selles, et struktuuri on kogu aega koomale tõmmatud ja paarikümne aastaga on politseinike arv vähenenud poole võrra. Praegu töötab politseis umbes 4000 inimest.

Piirkonnapolitseinik Harri Mardisoo kahtles, kas reformi ette valmistades on ikka mõeldud maapiirkondade peale. Tema hinnangul ei jõua üheksast kolm allesjäävat piirkonnapolitsenikku tööd ära teha, sest piirkond, mille eest üks piirkonnapolitsenik vastutama peab, on senisest suurem. „Ega meie ei peagi teadma kuidas tööd teha, seda ütlevad ülemused, aga see pole päris normaalne,” sõnas Mardisoo.

Hanno Pevkuri sõnul väheneb küll piirkonnapolitsenike arv ja nende piirkond suureneb, kuid ühtlasi muutuvad ka nende tööülesanded — enam ei pea piirkonnapolitseinikud patrullis käima ja menetlusega tegelema. „Aga laias laastus on see peenhäälestus, kuidas igapäevatöö toimima hakkab,” lisas minister.

Pevkuri sõnul selgub sügisel, kas lisaks reformiga kokku hoitavale rahale saadakse lisa ka riigieelarvest.  Ministri sõnul oleks riigilt saadava ühekordse lisaraha eest kavas soetada varustust.

Minister ütles, et Eesti panustab siseturvalisussse 1,7% SKP-st, mida on rohkem kui enamikes teistes Euroopa riikides, kuid ometi on meil palgad väiksemad ja hooned halvemas seisus. „Ma ei tea, kas on meil on teiste riikidega võrreldse mingi metoodiline vahe, aga kuhugi see raha läheb. Kas me tõesti kulutame kinnisvara haldamise peale nii palju,” ütles Pevkur.  „Meie mure on paljuski majad, mis on mitmel pool üsna õudses seisus,” lisas minister.

 

Fotod: Urmas Lauri

Minister Hanno Pevkur 006 Minister Hanno Pevkur 019 Minister Hanno Pevkur 022 Minister Hanno Pevkur 023 Minister Hanno Pevkur 027 Minister Hanno Pevkur 034 Minister Hanno Pevkur 035 Minister Hanno Pevkur 047 Minister Hanno Pevkur 049 Minister Hanno Pevkur 051 Minister Hanno Pevkur 055 Minister Hanno Pevkur 056 Minister Hanno Pevkur 060 Minister Hanno Pevkur 061 Minister Hanno Pevkur 063 Minister Hanno Pevkur 064 Minister Hanno Pevkur 067 Minister Hanno Pevkur 068 Minister Hanno Pevkur 069 Minister Hanno Pevkur 072 Minister Hanno Pevkur 074 Minister Hanno Pevkur 075

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohustuslik lahter
9 aastat tagasi

Ammu oleks aeg see jõuk laiali peksta, õigustavad varastamist, toetavad organiseeritud kuritegevust ja päevast päeva ainuilt valetavad, kopp on ees rsk, hp inimesed võtke midagi ette ometi ja kui juba tegutsemiseks läheb pekske Sukles ja Vikman ka minema! Vot dak!

just
9 aastat tagasi

lv-st tuleb kolmveerand minema peksta!

Konrad
9 aastat tagasi

No Haapsalus tuleks vähemalt pooled politseinikest koondada. Nii väiksesse linna ja inimtühja maakonna peale 46 politseinikku on riigi raha raiskamine. Ja kui rääkida sellest, et neil palgad väiksed, siis vaadake üle. Nende palgad on isikuliselt netis olemas, toksi aga google.ee ja politseiameti palgad ja võite kindlad olla, et jutt mingist 700€-st on bluff. Neil kõigil jooksevad lisatasud ja preemiad, mis lisavad palgale kuni kolmandiku otsa. Ma ei hakka nimesid nimetama aga mitte midagi tegevad politseinikud saavad siin enamus üle 1000€ puhtalt kätte. Isegi Paio on tööl tagasi ja liigub vormis ringi. Aga proovige erasektoris sellist palka saada, jäätegi unistama.

suhteline
9 aastat tagasi
Reply to  Konrad

Haapsalu linnal ehk siis nii väikesel linnal on ka kolm abilinnapead, kas nemad teenivad oma palga välja? Minu meelest mitte!

Pilt
9 aastat tagasi

Sisemisest Ministrist nii palju ilusai pilte, et kohe nagu nukuteaatris.

Kallis+Mari
9 aastat tagasi
Reply to  Pilt

Pigem töömees , käed käivad keegi oleks pidanud talle pahtlilabida kätte andma ja oleks Haapsalu jaoskonna ruumid ilusad.

vaenlane ei maga.
9 aastat tagasi

Need kõnelasuseda asutused tuleks kõik kinni panna. nemad seda riiki ei juhi.

naljaninad
9 aastat tagasi

Võtame sellet 900 eurolt ikka maksud ka maha ja vaatame siis,palju ühele ametnikule kätte jääb ning siis mõtleme,kas tasub selliste pennide eest üldse rapsida?

arvamus
9 aastat tagasi
Reply to  naljaninad

742 jääb e3sialgu järgi. Ja kui pätt maha ei löö põõsas magamise aegu, siis tuleb pensionipõlves ilus kopikas veel lisaks. Ühesõnaga see, mis praegu maksude nime all maksad tulumaksu.

.
9 aastat tagasi
Reply to  arvamus

need kopsakad pensionipõlve lisad kadusid koos masuga. 742 eurone kuupalk aga näitab vaid üht,politseiametnik on üks nendest lihttöölistest,kes ei saa kunagi omama oma kodu!

Kodanik
9 aastat tagasi

rehvormionude tavaline PR. jutt üks, tegu teine. kogu oravate kontor kohale aetud:)