Vikerkaare lasteaia ehitus võtab vähemalt seitse kuud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11

Kolmapäeval allkirjastas Haapsalu linnavalitsus lepingu firmaga Nordlin Ehitus, kes asub ehitama Vikerkaare lasteaeda.

„Ehitajal on aega seitse kuud. Seega peab lasteaed valmis olema 9. veebruariks,” ütles Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman. Seejärel tuleb Vikmani sõnul alustada lasteaia möbleerimist, milleks on linnaeelarves ette nähtud 50 000 eurot. Millal täpselt saavad lapsed ruumidesse kolida, ei ole veel kindla kuupäevaga määratud.

Käibemaksuta on hanke maksumus 822 237 eurot. Käibemaksuga koos on hinnaks 986 684 eurot. Sellest 525 000 on Šveitsi riigi toetus. Hankel osales 14 pakkujat, kelle seas oli Vikmani sõnul enamik suuremaid Eesti ehitusfirmasid ja ka üks Läänemaa firma, Ehto.

Haapsalu Vikerkaare lasteaia remont pidi algama juba 2011. aasta sügisel ning on kuus korda edasi lükkunud. Vikerkaare lasteaia 95 last ja töötajat on olnud jaanuari algusest jagatud linna teiste lasteaedade vahel.

Pärast hanke allkirjastamist käisid Nordlin Ehituse esindajad koos Vikmaniga ka Vikerkaare lasteaias, et hoone koos üle vaadata. „Näitasime ära, kus on sissepääsud ja kus on piirangud. Hoovis olev paviljon peab säilima ning sinna ei tohi ehitaja midagi ka ladustada. Haljastuse asjus lepime jooksvalt kokku lasteaia juhtkonnaga, et teada, mida nad alles tahavad jätta,” selgitas Vikman. Mänguväljaku alla tulevad maaküttekaablid.

Nordlin Ehituse juhataja Ülo Older ei uskunud, et ehituse tähtajast kinnipidamisega raskusi tuleb. „Maja ei ole väga halvas seisus. Ehitus võiks tõenäoliselt alata kahe nädala jooksul. Vähemalt lammutustöid alustame kindlasti,” ütles Older.

Linnavalitsus juba alustas lammutustöid. „Lasime siit kõikidel lasteaedadel ja koolidel võtta, mida nad tahtsid. WC-potid viisime näiteks Paralepa rannahoonesse,” ütles Vikman.

Esialgu oli kavas rajada lasteaia juurde uus sissepääs ja parkimisplats, mis paiknenuks Niine 34a kortermaja kõrval, kuid sellest plaanist ei saanud asja. „Korteriühistu ei olnud ühe proua terava vastuseisu tõttu sellega nõus,” ütles Vikman.

Vikerkaare lasteaia hanke eripärana tõi Older esile, et tegu on peaaegu nullenergiahoonega, mis tähendab, et edaspidi peaks see olema linnale väga soodne. „Energiasäästlikke hooneid oleme ka varem ehitanud. See töö meile uus ei ole,” kinnitas Older.

Older tõi näiteks Tallinnas Metalli tänaval asuva suure büroohoone ja Vana-Vigalas valminud õpilaskodu. „Maakütet oleme ehitanud ka näiteks Kärdla lennujaamas,” ütles Older.

Nii Older kui ka Vikman panid ümbruskaudsete kortermajade lapsevanemaile südamele, et need hoiataksid nüüd oma lapsi lasteaia territooriumil viibimise eest. „Tegemist on ikkagi ehitustsooniga,” hoiatas Vikman. Ka kolmapäeval tehtud ringkäigu ajal nägid ehitajad ja linnavalitsuse esindajad kaht väikest last, kes korjasid lasteaiahoone varjus metsmaasikaid.

Vikerkaare lasteaia renoveerimist energiasäästlikuks hooneks rahastab Eesti–Šveitsi koostööprogramm.

Fotod: Arvo Tarmula

vikerkaare lasteaed (1) vikerkaare lasteaed (3) vikerkaare lasteaed (4) vikerkaare lasteaed (5) vikerkaare lasteaed (6) vikerkaare lasteaed (7) vikerkaare lasteaed (9) vikerkaare lasteaed (10) vikerkaare lasteaed (11) vikerkaare lasteaed (12) vikerkaare lasteaed (13)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
infot
9 aastat tagasi

Mind huvitab,mis ametikohal Reimo Reimer hetkel Haapsalu Linnavalitsuses töötab,linnavalitsuse koduleht ei kajasta seda? Ühel ja samal ametkohal ei saa samaaegselt olla isapuhkusel ja tööülesandeid täita!

ikka
9 aastat tagasi
Reply to  infot

See,et Rreimer käivat vanemapalga kõrvale lisaraha teenimas, oli ammu jutuks. Linnavalitsusele ei ole ka varasemalt valmistanud probleemi laest ametikohti luua, iseasi,kas see Reimeri puhul vajalik oli. Oleks vähemalt natukeseks ajaks ehk saanud asendaja,kes vahelduseks tööd oleks mõistnud teha, mitte 5 päeva nädalast probleeme külvanud.

nojah
9 aastat tagasi
Reply to  ikka

eks selle osakonna “pädevate” eest vastutab ju keskerakond.

Vallo
9 aastat tagasi

Hurraaa Faciooo! leidub veel mõni julge kes neile tööd teeb?