Laulu- ja tantsupidu: Ilusa ime nimel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lustlik

Lustliku kolmas proovipäev staadionil,  päike säras ja rõõmustas tantsijaid. Foto: Tiina Brock

Ulrika Grauberg, kokku seitsme koori ja tantsurühma juht käis laulupeol kahe kooriga – Haapsalu kammerkooriga ja tütarlastekooriga Canzone –, tantsupeol aga kahe naisrühmaga – Lustlik ja Kalurineiud. Viimastel oli see esimene tantsupeol käik. Läänemaa ühisgümnaasiumi tantsurühm Läki Tantsule löödi kolmeks grupiks. Seitsme kollektiivi vahel Grauberg end ribadeks kiskuma ei pidanud, sest igal kollektiivil oli ka teine juhendaja või abistasid lapsevanemad.

Suurima emotsiooni andis Graubergile tantsupidu, kus ta ka ise tantsis, sest muusika tuli elavas esituses.
„Paljud tantsijad ütlesid, et see oli võimas tunne – tants sündis siin ja praegu ning laul sündis siin ja praegu,” ütles Grauberg. „See tekitas erilise sünergia. Me tundsime, kuidas see kohapeal tekkis.”

Ilus oli olla murul.

Naiste- ja noorterühmadel olid tantsud Graubergi sõnul tehniliselt keerulised, liikumine polnud kergemate killast.
„Aga see ongi põnev, midagi peab olema õpetajal ja õpilasel pureda, muidu tekib rutiin,” rääkis Grauberg ja lisas, et peab olema tunne, et arenetakse, ja selle tantsupeoga arenetigi.

Laulupeol Grauberg kuulas. Tema sõnul õnnestus „Taandujad” suurepäraselt ja koorid kõlasid väga hästi kokku.
„Sel hetkel on uhke tunne. Meid on nii vähe, aga suudame koos vägevalt laulda. See on iga kord nii, eks me sellepärast tulegi igal korral kokku,” ütles Grauberg.

Grauberg ütles, et laulupeol oli laule, mis teda väga paelusid. „Vaieldamatu lemmik on Pärt Uusbergi muusika. Annaks jumal, et selliseid laule kirjutataks veel,” ütles Grauberg ja lisas, et dirigendi ja helilooja käe all lauldud laulud olid täiesti erinevad.

Repertuaari pidas Grauberg kirjuks, sest kuulajaid on mitmesuguseid ja eri inimestele meeldivad eri laulud. Tema sõnul saab igaüks sealt midagi.

„Valik on liigijuhtide nägu ja laulud ühe mütsi alla kõlama panna on kunstilise juhi ülesanne,” ütles Grauberg.
Valikkoori pääsesid vaid tugevamad ja nende seas osales ka Graubergi koor. Graubergi sõnul on kaks eraldi kontserti: üks kuulajaile ja teine lauljaile. Tema sõnul laulsid publiku hulgas inimesed kaasa ja sellega sai publik ka oma hääle laulupeole juurde anda.

Sellest, et laulu- ja tantsupeol on midagi rasket, Grauberg ei mõtle. „Tekib hasart, et kuidas toime tulen. Muidugi on ka väsimushetki, kuid pärast seda mõtlen, kuidas edasi,” rääkis Grauberg.

„Kui proovis toimub ime, siis jääb kõik vaikseks, et nüüd juhtuski, siis on see asi valmis ja nende imede nimel me seda teemegi,” ütles ta.

„Praegu on muljete virvarr. Eestlased tahavad ja oskavad koos olla. Räägitakse, et eestlased nokitsevad omaette, aga tulge tantsupeole tantsima või laulupeole laulma ja see kummutab kõik. Selleks peab ise kohapeal käima,” ütles Grauberg.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Fänn
9 aastat tagasi

Sa oled väga-väga tubli!!! Suur kummardus Sulle!!!

Kohalik
9 aastat tagasi

Ulrika, jõudu ja jaksu Sulle!!!:)

eks
9 aastat tagasi

Läänemaal ole teisigi valikkoore peale Graubergi oma ja mitte ainult Haapsalus.