Aivo Paljasmaa: Euroopa contra Lõuna-Ameerika

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Aivo Paljasmaa. Joonistus: Ott VallikAivo Paljasmaa. Joonistus: Ott Vallik

Suurt pauku ei tulnud. Veerandfinaalis võitsid need, kes üldise arvamuse põhjal pididki seda tegema. Matšid olid ettevaatlikud, eelkõige püüti oma värav kuiv hoida. Soosikud suutsid seda grammi võrra paremini ellu viia ja selles nende tugevus seisabki.

Tuleb kõrgelt hinnata poolfinaali jõudnud koondiste meelekindlust ja ranget mängudistsipliini, mis neid sihile viis. Nad usuvad endisse lõputult, et just nende päralt on kuldne võidukarikas. Ees ootavad ääretult põnevad poolfinaalid.

Brasiilia, Saksamaa ja Argentina on kolme peale senisest 19 maailmameistri tiitlist võitnud 10. Neljas poolfinalist Holland on kolmel korral finaali jõudnud ja pidanud seal hõbedaga leppima. Enne MMi enim arvatud lõpptulemus, et sedapuhku võidab Lõuna-Ameerika meeskond (eelkõige Brasiilia), on siiani jõus.

Täna õhtul peetav poolfinaal Brasiilia ja Saksamaa vahel kujuneb gigantide heitluseks. Kahe eri mängustiili kokkupõrge eristab lõpuks, kummal on õigus troopikaleitsakulises Belo Horizontes.

Neymari vigastus

(SP)BRAZIL-FORTALEZA-WORLD CUP 2014-BRAZIL VS COLOMBIAKolumbialane Jose Zuniga ratsutas Neymari seljas jõhkra hooletusega ja saatis Brasiilia tähtmängija ravikuurile. Foto: Scanpix 7 Xinhua / SIPA USA

Brasiilia meeskond näitas veerandfinaalis Kolumbiaga küpset mängu ja esimest korda kogu MMi ajal polnud ka vaatlejad kiitusega kitsid. Saksamaa koondise tuntud headus ja hästi õlitatud masinavärk sai hoo sisse juba varem turniiri käigus.

Brasse sunnib valvsusele aga nende tähtmängija Neymari eemalejäämine.

Veerandfinaalis hüppas talle selga, põlv ees, kolumbialane Camilo Zuniga. Kaitsemängija jõhker tegu lõppes Neymari selgroolüli mõraga, mille paranemiseks kulub vähemalt poolteist kuud.

Neymari kiire mõtlemine ja nõtke mängustiil lummab miljoneid ja ta on Brasiilia koondise vaieldamatu liider. Peatreener Luiz Felipe Scolaril on enne poolfinaali kõva peamurdmine, kuidas meeskonna rünnakutakti säilitada.

Homses poolfinaalis Argentina ja Hollandi vahel on samad murepilved ka tango kodumaa koondise peatreeneril Alejandro Sabellal. Vigastatud on Angel Di Maria ja kahtlusi tekitab Conzalo Higuaini seisund. Mõlemad mehed on Argentina võidumängudes löönud otsustavad väravad ja nende kõrvalejäämine võib mängumasina rütmi mõra lüüa.

Hollandil ei tundu muid muresid olevat, kui leida Sao Paulo mänguareenil jälle üles oma väravalöömise võlukepike. Kindlasti innustab kogu meeskonda peibutav võimalus viimaks ometi maailmameistri tiitel võita. Peale selle on nende peatreener Louis van Gaal üks igavene nupumees. Veerandfinaalis Costa Ricaga tagusid tulpide maa pojad palli vastu ameeriklaste väravakonstruktsiooni, kuid võrku sahisema ei saanud. Lisaaja eelviimasel ehk 119. mänguminutil vahetas van Gaal väravavahina sisse Tim Kruli, kelle eriharrastus pidavat olema penaltite tõrjumine. Oligi. Tim Krul tõrjus kaks vastaste lööki ja Holland jätkab teed tiitli poole.

Mängu saatus

Väravate rohkust ei juleta poolfinaalideks ennustada, kuigi eelmistest MMidest on tuua näiteid, et mõnikord läheb just turniiri selles faasis nii ühel kui ka teisel püss lahti.

Tänavuse MMi alagrupiturniiri 48 mänguga löödi 136 väravat (keskmiselt mängus 2,83). Järgnenud 12 play-off-mänguga löödi aga 23 väravat (keskmiselt 1,92). Kokku seega 60 mänguga 159 väravat, keskmiselt 2,65 väravat mängus. Eelmisel MMil 2010. aastal LAVis oli turniiri lõpuks keskmine mängus 2,09 väravat.

Resultatiivsuse kasvule on kindlasti mõjunud ka mõnede koondiste otsingud mängijate asetuse asjus. MMil võib kohata mudelit 3-5-2, mis tähendab kolme keskkaitsjat ja kaht väga liikuvat äärt. Spetsialistide arvates nõuab see füüsiliselt, tehniliselt ja ka vaimselt väga eripäraseid mängijaid. Mäng ise läheb veelgi kiiremaks ja vaatemängulisemaks.

Saksamaa koondise väravavaht Manuel Neuer tegutseb tihti aga 11. väljakumängijana, täites vabakaitsja ehk libero rolli. Tema sööstud karistusalast ettepoole ja jalaga palli söötmine kaaslastele annab kogu koondisele lisakäigu, et minna rünnakule. Muidugi kaasneb sellega risk, et oma värav jääb vastasele ahvatlevalt avatuks, aga kui oled noor ja kiire, küllap siis jõuab kiiresti tagasi ka väravasuule.

USA president tegi oma riigi koondise puuriluku, MMil hiilgavaid esitlusi pakkunud Tim Howardi kohta riigimeheliku (ja eht ameerikaliku) nalja, et riigi kaitseministri koha vabanedes kaalub ta selle pakkumist Howardile.
MMil on pidada jäänud neli viimast, kõige tähtsamat mängu.

Veerandfinaalid

  • Brasiilia – Kolumbia 2:1
  • Saksamaa – Prantsusmaa 1:0
  • Holland – Costa Rica 0:0
  • Holland võitis penaltitega 4:3
  • Argentina – Belgia 1:0
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments