Galerii: Saarlased hakkasid Virtsu linnust üles ehitama

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 12

Neljapäeval hakkasid Saaremaa firma OÜ Rengo töömehed Virtsus üles laduma vasallilinnuse müüre.

Esimesena võeti ette torni merepoolne külg, sest seal on firmajuhi Sulev Salla sõnul müürist varisenud kive kõige lihtsam tagasi laduda.

Esimese päevaga laoti üles meetri jagu müüri. „Eks alguses lähe kiiresti, sest kive on siitsamast võtta. Pärast, kui tellinguid tuleb püstitada ja kive üles tõsta, enam nii hoogsalt ei lähe,” ütles Salla.

Müüride taastamisel kasutatakse esmajärjekorras linnuse enda varisenud kive, kuid Hanila vald on lubanud lähedal asuvast kaevandusest vajadusel ka lisamaterjali hankida. Ehitusmeeste sõnul on oluline, et kasutatav paas poleks mitte lõhatud, vaid just raiutud.

Virtsu vasallilinnuse konserveerimine võetakse ette Virtsu Arenguseltsi eestvedamisel. Muinsuskaitseamet toetas konserveerimistöid 5000 euroga, 2500 eurot on lisandunud tuulikute fondist.

Arenguseltsi juhi Jüri Mõniste sõnul on selts välja kuulutanud ka annetuste kogumise, sest eesmärk on tänavu tehtavate konserveerimistööde tarvis koguda 10 000 eurot.

Arenguseltsi liikmed tegid enne konserveerimistööde algust linnusel kaks talgupäeva, kus puhastati müüri ääri ja sorteeriti varisenud kive.

Linnusevaremete konserveerimisprojekti autor on samuti saarlane Mihkel Koppel.

15. sajandi keskpaigas ehitatud ja sada aastat hiljem hävitatud Üxküllidele kuulunud kastelli tüüpi linnus oli ruudukujulise põhiplaani ja kahe ümartorniga. Kindluse täpset kõrgust pole teada, kuid arvatavalt oli hoone kahe korrusega.

Mihkel Koppeli sõnul ei näinud linnus omal ajal välja mitte selline raudkiviklibu nagu praegu, vaid oli väljast kaetud suurte paekiviplokkidega ja valge. „Tõesti võimas ehitis,” iseloomustas Koppel.

Taastamise kohta rääkis projekti autor, et esimeses järjekorras on kavas üles laduda torni müürid ja seejärel asuda ringmüüri konserveerimise kallale.

Koppeli hinnangul võiks esimese korruse müürid lahti kaevata, neile kaitsva abikatuse peale ehitada ning eksponeerida, nagu on tehtud Saaremaal Maasilinnas. „Siis oleks inimestel juba siin huvitav ja neid õnnestuks vähemalt tund aega kohapeal kinni hoida,” rääkis Koppel.

Kaugem unistus on torni kohale rajada vaatetorn ja markeerida peasissepääs gooti kaarega.

Fotod: Arvo Tarmula

Virtsu linnus (1) Virtsu linnus (2) Virtsu linnus (3) Virtsu linnus (4) Virtsu linnus (5) Virtsu linnus (6) Virtsu linnus (7) Virtsu linnus (8) Virtsu linnus (9) Virtsu linnus (10) Virtsu linnus (11) Virtsu linnus (12)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
CV
9 aastat tagasi

Mulle see idee niiiiiii meeldib! Ootan põnevusega lõpptulemust!

Tarmo
9 aastat tagasi

Väga tänuväärse töö võtavad ette. Eestis üks vaatamisväärsus juures. Kui võimalik, siis lööks ise kah linnuse konserveerimis töödel kaasa, kasvõi abilisena, sest mindi on alati kesksegsed linnused ja konserveerimistööd huvitanud.

kohalik
9 aastat tagasi

Tublid mehed need arenguzeltzimehed!