Tänavune maasikasaak tuleb mullusest väiksem

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7

Eesti maasikakasvatajate liidu juhatuse liikme Elke Lillemetsa sõnul tuleb tänavune maasikasaak Eestis tavapärasest umbes viiendiku väiksem, sest talvine külm tegi taimedele liiga. „Oleneb piirkonnast, üks maasikakasvataja võib öelda, et ei teinud eriti kahju, ja 20 kilomeetrit eemal võib öelda, et 40 protsenti hävis,” rääkis Lillemets.

Läänemaa maasikakasvataja Heikki Kaljusaare sõnul oli Läänemaal talv leebe, õiget külma ei olnud. Tema sõnul võis külm kahju teha lõuna pool, kus olid suuremad külmad ja vähe lund. „Siin õiget külma ei olnud,” ütles ta. Samuti on tal sellised sordid, mis sobivad siinsesse kliimasse.

Jõgevamaa Torma maasikakasvataja Janika Lindsalu sõnul oli külm talv aga hoopis maasikatele hea, sest neile marjadele meeldibki külm, mis hävitab ka kahjulikke baktereid. Tema sõnul on viimastel aastatel olnud talviti maa pehme, kuid sel aastal külmus hästi läbi, mis oli marjadele hea.

Ometi tõdes Lindsalu, et tema taimedele tegi külm ka liiga ja varajase sordi Rumba taimedest jäi alles vaid kolmandik. Teised tema maasikasordid talvitusid hästi.

Uputust ei tule

Lillemetsa sõnul valmis maasikas tänavu tavapärasest nädal aega varem. Enamasti saab esimest maasikasaaki korjata jaanipäeva aegu, kuid tänavu on Lõuna-Eestis saaki korjatud juba mõned päevad ning Põhja-Eestis peaksid esimesed marjad valmima järgmise nädala lõpuks.

Lindsalu sõnul on valmis juba need maasikad, mis on kasvanud katteloori all, ning peagi valmivad ka need maasikad, mis on põllul kasvanud.

Läänemaa maasikakasvataja Kaljusaar ütles, et temal maasikas veel valmis ei ole. Mari on küll peal, kuid punaseks ei ole see läinud, sest vahepeal tulid pilvisemad ilmad. „Kui 25kraadist sooja ei tule, siis enne jaanipäeva mari valmis ei saa,” ütles ta.

Kuigi maasikad valmisid varem, ei ole ohtu, et kõik marjad valmiksid korraga. „Uputust ei tule,” ütles Lillemets, sest pärast suuri sooje ja päikesepaistelisi ilmu, mis kiirendavad maasikate valmimist, tulid pilvised ja vihmased ilmad, mis marjade valmimist aeglustavad.

Lillemetsa sõnul tuleb suurem Eesti maasika saak järgmisel nädalal ning kestab vähemalt kolm nädalat järjest.
Haapsalu turul on paar päeva müügil olnud Eesti maasikad, mille kilohind on ligi poole kõrgem kui Poolast pärit maasikail.

Eile hommikul sai turult kilo kodumaist maasikat 4–5,5 euroga. Poola maasikas maksis 3 eurot. Turu maasikamüüja Renno Remmeli sõnul ostsid eile hommikul inimesed pigem Poola maasikaid, sest need on odavamad.

Maasikatakso tegutseb

Jõgevamaa müüja Lindsalu ütles, et müüb omakasvatatud maasikaid odavamalt kui 7 eurot kilo. Tema sõnul oleneb hind sellest, kas sajab vihma või mitte, sest marju vihmaga korjata ei saa.

Erinevalt Remmelist, kelle sõnul ostavad kliendid pigem odavamaid Poola maasikaid, ütles Lindsalu, et tema kogemus on näidanud: klient on müüjale truu. Tema sõnul võib tal Haapsalu turul küll teistest müüjatest veidi kõrgem hind olla, kuid sellegipoolest on ta varasemail aastail siin laupäeviti müünud üle tonni maasikaid ning teistel päevadel, kui turul vähem inimesi käib, umbes 600–700 kilo.

Remmel müüb maasikaid ka sotsiaalmeedia vahendusel, Facebookis reklaamib ta Maasikataksot, mis veab Haapsalus maasikaid transpordikuluta. Remmeli sõnul ostab ta maasikaid kokku Valgast, Tartust ja Tõrvast. Samu maasikaid müüb Remmel ka Haapsalu turul.

Martna vallas Nõmme külas maasikaid kasvatav Heikki Kaljusaar ütles, et tema Haapsalu turule maasikaid müüma ei tule, sest siinne turg on temale liiga väike. Kaljusaare kasvatatud maasikaid saab osta Tammiku talust kohapealt ja Tallinna turult. Tema maasikahind hakkab sõltuma mis hinnaga teised kauplejad müüvad.

Fotod: Arvo Tarmula

maasikad (1) (1280x853) maasikad (3) (1280x853) maasikad (4) (1280x853) maasikad (5) (1280x853) maasikad (6) (1280x853) maasikad (7) (1280x853) maasikad (8) (1280x853)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Cassandra Bulak
8 aastat tagasi

Kas saaks ka maasikaid müüja?

ohjah
9 aastat tagasi

Iga aasta sama jutt – hea põhjendus alati varnast võtta, et hinda üles kruvida.

Naine
9 aastat tagasi

Sel talvel polnud ju külma…………Küllap see ikka mõni muu kratt oli, kes su maasikatele liiga tegi.

ilu+vaataja+silmades
9 aastat tagasi

kõik maasikad on head

Fred
9 aastat tagasi

Mõtetu, Poolast tuleb transportida mitusada km+ladusatamine, ja ikka on odavam, kui Eesti oma. Lihtsalt kohalikud teavad, et inimesed tahavad kodumaist, see annab ka hinnatõstmise argumendi

Eelistan eestimaist
9 aastat tagasi

Head maasikad ja õiglane hind. Edu töökatele kasvatajatele !

Onu Peeter
9 aastat tagasi

Arvan et maasika hind võiks olla kuskil 10-20 € kilo maasikate eest -muidu ei saa ju mingit kasumit ja kastiga ostmise asemel võiks inimene osta maasikaid ikka 100-300 grammi kaupa -nuusutamiseks

Peetrile
9 aastat tagasi
Reply to  Onu Peeter

Mis virised,kasvata siis ise!!!