Osmussaar saab võimsama energiapargi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Osmussaar Rita KoppelOsmussaare Fondi juhatuse liige Rita Koppel. Foto: Arvo Tarmula

Juuni lõpus avatakse Osmussaarel uus energiapark, mis peaks tunduvalt parandama saare energiavarustatust.

Rahastus selleks saadi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ja siseministeeriumi väikesaarte programmist.

Osmussaare Fondi juhatuse liikme Rita Koppeli sõnul saadi ligi 45 000 eurot.

Uut süsteemi on ehitatud veidi üle aasta, sest talvel ei ole saanud tööd teha. Täiendatud elektrisüsteemi rajamine on vajalik, sest Osmussaar ei saa voolu mandrilt elektrivõrgust. Saareasukad peavad toime tulema omal käel.

„Meil on mõned väikesed päikesepaneelid ja üks pisike tuulik. Tuulikult saame voolu 160 W, paneelidelt kuni 800 W. Peale selle on meil bensiinigeneraator, mida oleme kasutanud, kui tahame õhtul arvutit kasutada või telekat vaadata,” rääkis Koppel.

Uude süsteemi kuuluvad 3 kW võimsusega tuulik, 3 kW päikesepaneele ja 10 kW diiselgeneraator, mis on tunduvalt ökonoomsem kui senine bensiinigeneraator.

„Nüüd saab ka suuremaid töid teha. Näiteks puid lõhkuda ja kompressorit kasutada. Hirmus jama on, kui voolu ei ole,” tõi Koppel näiteid, milleks uus generaator vajalik on.
Samuti rajatakse 2000 W võimsusega akupank. „Kui tuult ja päikest pole, peaks see paar ööpäeva autonoomselt töös hoidma näiteks külmkappi,” selgitas Koppel.

Praegu tähendab tuulikust ja päikesepaneelidelt tuleva voolu lõppemine, et säästlikul režiimil töötava külmkapi tarbeks on vaja sisse lülitada bensiinigeneraator.

Kombineeritud lahendus on väga vajalik, sest kevadel ja sügisel päikesepaneelidele lootma jääda ei saa. „Eelmisel kevadel oli 70 täiesti päikeseta päeva. Siis ei olegi muud lootust kui tuul või diiselgeneraator,” ütles Koppel.

Osmussaar

Osmussaarel on 5 püsiasukat. Suvel käivad ka mõned abilised, kes aitavad suuremate töödega nagu lammaste pügamine või heinategu.

Saarel kasvatatakse ligikaudu 500 lammast ning 40 mägiveist. Osmussaare elanikud vajavad voolu ka lammaste pügamiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments