Kreegi päevadele tuleb Grammy laureaat

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaljuste
Äsja Ameerikast saabunud Tõnu Kaljuste dirigeerib Haapsalu toomkirikus Kreegi reekviemi. Foto: Toomas Tatar/Postimees/Scanpix

Kreegi päevadel järgmisel nädalavahetusel näeb Haapsalu toomkirikus dirigeerimas äsja Ameerika turneelt naasnud ja parima kooriesituse Grammy saanud Tõnu Kaljustet.

Kreegi päevad on Nargenfestivali avalöök. Festivalihooaja avakontsert on reedel Tallinnas Estonias, järgnevad laupäeval ja pühapäeval Kreegi päevade kontserdid Haapsalus.

Nargenfestivali korraldusjuhi Kadri Tikerpuu sõnul on tänavune kontserdikava kõrge tasemega ning sugugi mitte igal aastal ei kuule Kreegi päevadel orkestrit ja koori.

Laupäevaõhtust kontserti, kus Tõnu Kaljuste dirigendikepi all astuvad üles filharmoonia kammerkoor ja Tallinna kammerorkester, peab Tikerpuu Eesti muusika kõrgeimaks tasemeks. „See on tegelikult maailmatase,” lisas ta, pidades silmas nii dirigendi kui ka koori ja orkestri äsjalõppenud edukat Ameerika–turneed.

Tikerpuu lisas, et Kreegi päevade kava on mõjutanud ka festivali toimumisaeg — laupäeval, 14. juunil on leinapäev. „Leinapäeval on väga delikaatne kontserti teha,” tunnistas festivali korraldusjuht. Tema sõnul on aga Kreegi „Requiem” just selline teos, mida sobib sel päeval esitada. Peale „Requiemi” tuleb laupäeval esiettekandele ka Tõnu Kõrvitsa „Paabeli jõgede kaldail”.

1927. aastal esimest korda ette kantud „Requiemi”, mille kirjutamiseks kulus Cyrillus Kreegil kaks aastat, peetakse helilooja peateoseks ja Kreeki ennast selle žanri teerajajaks Eestis.

Tõnu Kõrvitsa uus teos „Paabeli jõgede kallastel” on kirjutatud psalmile nr 137 ja samale tekstile on omal ajal kirjutanud ka Cyrillus Kreek.

Kreeki ja Kõrvitsat seob seegi, et oma loominguks on nad mõlemad aeg–ajalt ainest ammutanud vaimulikest rahvaviisidest ning mõlema helilooja looming kõlas kõrvuti esimestel Kreegi päevadel 2007. aastal. Toona samuti esiettekandes kõlanud Kõrvitsa „Kreegi vihik” on nüüd maailmas märkimisväärselt levinud.

Pühapäevasel kontserdil „Süda, mis sa muretsed?” esitab Kadri Voorandi trio seadeid Kreegi muusikale.
Kadri Tikerpuu sõnul on Voorand noor lootustandev džässmuusik, kes aeg–ajalt esitab ka Kreegi loomingut. „Tõnu Kaljustele meeldib ta väga,” kinnitas Tikerpuu.

Kuigi Voorand on varemgi Kreegi loomingut esitanud, kõlab mitu laulu Haapsalu kontserdil tema esituses esimest korda.

Trio koosseisus mängivad Kadri Voorand (vokaal, kalimba, meloodika ja kellamäng), Virgo Sillamaa (elektri– ja akustiline kitarr) ja Mihkel Mälgand (kontrabass). Trio esitab oma visiooni Cyrillus Kreegi muusikast. Kuulaja viiakse helilooja meloodiaid ning harmooniaid kasutades rännakule heakõlaliste helide maailma, mis jätab pisut ruumi ka improvisatsioonile.

„Nagu Kreegile meeldis muusikat „sättida”, nii sätib Kadri Voorandi trio meile Kreegi loodut, nii nagu varem pole kuuldud!" on öelnud Tõnu Kaljuste.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments