Kunstiteadlane ühisgümnaasiumi lühtrist: Jätke kunstiteemad professionaalidele

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7

Täna esinesid ühisgümnaasiumi aulas "Lennula" autor Edith Karlson, tema galerist Olga Temnikova ja kunstiteadlane Gregor Taul, kes jagasid lühtri kohta selgitusi.

"Edithi teos on suurepärane, sest ütleb, et elame 2014. aastal," lausus Gregor Taul. Tauli sõnul peakski koolides olema kõige avangardlikum kunst. Taul kinnitas, et kunst on sama vajalik ühiskonna osa, kui veevärk, elekter või põhiharidus.

Gregor Taul ei olnud rahul, et teos on sellise kriitika alla sattunud. "Selles küsimuses tuleks usaldada professionaalide arvamust. Võrdluseks võib tuua selle, et kunstiteadlased ei lähe ju õpetama, kuidas tänaval elektrikaableid panna," ütles Taul.

Taul oli kaalunud aasta alguses ka kohalikus lehes sõna võtmist. "Otsustasin sellest loobuda, sest ei tahtnud jätta muljet, et "näe, keegi kaugelt seletab taas, kuidas asjad olema peaksid"," ütles Taul.

"Konkursi võit üllatas mind. Teos ise oli tehniliselt keeruline ja aeganõudev;" ütles kunstnik Edith Karlson. "Lennulat" valmistanud meeskonnas oli kokku 11 liiget.

"Mul on siiralt kahju, et algusest peale paremat kommunikatsiooni ei olnud. Kool oleks võinud tegelikult tööprotsessiga rohkem kursis olla," lausus Karlson.

Edith Karlson oli lühtrist rääkivate artiklite juures olnud internetikommentaaridest vapustatud. "Olen emotsionaalne inimene ja ei suutnud neid lõpuni lugeda. Kahetsen, et üldse nende lugemist alustasin," nentis Karlson.

"Jeesus Kristus! Ajakirjanik võiks olla allikakriitilisem," ei olnud Gregor Taul rahul sellega, et kriitika näitena mainiti netikommentaare.

Ühisgümnaasiumi direktori Leidi Schmidti sõnul oli kavandis toodud lindudel elegantsem välimus. "Kavandis on lõpptulemust väga raske kui mitte võimatu täpselt edasi anda," vastas Karlson. Ligi 50 alumiiniumist linnu valamiseks kulus kokku peaaegu 2 kuud.

Karlsoni sõnul ei vasta tõele kommentaarides kõlanud kriitika, et linnud on viimistlemata. "Lõpptulemus on üle lastud liivapritsiga ja lakitud. Krobelisus oli taotluslik, sest tahtsin saavutada elavat ja tekstuurset pinda," kinnitas Karlson.

Üks esinejaid kuulanud gümnaasiumiõpilane tundis huvi, miks on valgusinstallatsiooni juhtmed just oranžid. "Miks ei võiks koolis olla üks eristuv ja vaimu ergutav koht," vastas Edith Karlson.

Vastates küsimusele, mis on "Lennula" sügavam sõnum, jäi Karlson napisõnaliseks. "Ma olen hästi kidakeelne üks ühele seletamisega. Lõpuks näeb ju igaüks seda läbi oma silmade ja mõtete," ütles Karlson.

"Kui kunstnikul palutakse teost ühte lausesse panna, siis tahetakse, et kunstnik teeks asja vaataja jaoks mugavaks," lisas Olga Temnikova Karlsoni vastusele.

"Lennula" telliti riigihankega nn protsendiseaduse tõttu, mis kohustab enam kui 750 000 eurot maksvate avalike hoonete puhul vähemalt ühe protsendi ehitushinna eest ostma kunstiteoseid. "Lennula" hind oli 37 000 eurot.

Fotod: Arvo Tarmula

Lennula (1) Lennula (2) Lennula (3) Lennula (4) Lennula (5) Lennula (6) Lennula (7)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
“Lennula” ühisgümnaasiumisse tellinud galerist Olga Temnikova sai presidendi kultuurirahastu eripreemia | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] tänas eripreemia pälvinud galerist Olga Temnikovat Eesti kaasaegse kunsti tutvustamise eest nii kodu- kui ka välismaal. "See ei ole lihtne töö, võiks isegi […]

Jah,
9 aastat tagasi

pardid on pardid ja luiged on luiged-pole neil kummalgi häda midagi.Ja kass ei sukeldu vee alla ning kana ei lähe ujuma.

+
9 aastat tagasi

Pole mina kunstitundja.palju maksab.Kui on eriline taies,saan emotsiooni järgi taibata-kui sisemiselt nutma ajab,samuti ülevalt hea tuju ja naer-siis on väärtuslik.Kuigi nägin vaid ajalehepilte,reaktsioon oli!

...
9 aastat tagasi

2014dal aastal ei peaks laes rippuma hõõglambid, mis võivad õpilastele pähe kukkuda ülekuumenemisel.

maria - 10 b klass
9 aastat tagasi

kas võib järgmine aasta esimesel septembril avaaktusele koera kaasa võtta muidu? on küll 10 korda suurem kui pildil olev, aga koer on siiski koer.

pisike peni
9 aastat tagasi

Jah, miks mitte aktusele oma lemmik seltsiks võtta, aga sel juhul suukorv ja joogikauss värske veega kaasa!

kodanik
9 aastat tagasi

Et siis “meie oleme profid, teie lollid ei saa millesti aru”.

oi-oi-oi
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Päris karm, jah. Kui Kunstiakadeemia haridus puudub, siis ära nokka lahti tee. Sul ei tohi olla arvamust teemal, kas meeldib või ei meeldi.

hmm
9 aastat tagasi

Ma arvan, et kui see teos oleks tehtud gümnaasiumis kunstiklassi lõpuprojektina 1000 euro eest, poleks kellelgi kobisemist. Aga et see osteti väidetavalt professionaalselt kunstnikult 30 000 euro eest, siis teeb ikka tigedaks küll ja kisub mõtted korruptsioonile. Kvaliteet on ju hale pehmelt öeldes.

hm
9 aastat tagasi

minu jaoks jääb ikkagi mõistmatuks,mis oli see,mis sellest lühtrist nii kalli kunstiteose tegi ? Kunstnik küll ütles,et seda teha oli füüsiliselt ka päris raske.Aga ikkagi…..Kui palju ,õigemini mitu aastat peab näiteks kaevur maa all rasket füüsilist tööd tegema,et selle summa välja teenida…aastaid ju…

Linlane.
9 aastat tagasi
Reply to  hm

Rahva raha raiskamine!

ise
9 aastat tagasi

endi imetlejad

Nipitiri
9 aastat tagasi

Kunstnikud loogu kunsti kunstnikele, heliloojad tehku muusikat, mis ainult muusikutele meeldib, bussijuhid sõidutagu ainult teisi bussijuhte jne…… igaüks jäägu oma liistude juurde. Aga igavaks läheb, kunst pidi ikka rahvale kuuluma.