Neeme Suur: Kahju, et inimesed ei taju, kui tähtis on Eesti koostöö Euroopaga

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri.

Europarlamendi valimise tulemused olid küllaltki ootuspärased.

Ootuspärane ei olnud küll niivõrd madal valimisaktiivsus. Viimase aastate ja eriti käesoleva aasta sündmused näitavad, kuivõrd tähtis Eesti jaoks Euroopaga koostöö on, nii julgeoleku, kui majanduse mõttes. Kahju, et inimesed seda ei taju.

Mis puudutab konkreetsetesse tulemustesse, siis kogu aeg oli ju üleval küsimus, et milline erakond saab kaks kohta. Nüüd sai see selgeks. Reformierakonna müüt on jätkuvalt elujõuline ja Andrus Ansip oli populaarne kandidaat.

Europarlamendiga on ka nii, et valimised on oluliselt rohkem isikukesksed, kui riigikogu valimised. Ansipi puhul oli igal juhul tegemist inimeste üldise otsusega, et ta võiks europarlamenti minna küll.

Protestikandidaat Tarand esines oma tuntud headuses. See näitab, et hoolimata sellest, et uus koalitsioon teeb oma esimesi samme demokraatia edendamise suunas, poliitika usaldusväärsuse taastamiseni on veel väga pikk maa minna.

Huvitav on asjaolu, et Tarand ja Ansip said hääled mõlemad sama asja eest – Tarand selle eest, kuidas Ansipi juhitud valitsus riiki juhtis ja Ansip ise ka sama asja eest – ja mõlemad võtsid täispanga.

Kaja Kallase minekust europarlamenti on pigem kahju. Teda oleks väga vaja siis kohapeale, aktiivselt siseriikliku poliitikaga tegelema. Marju Lauristin tegi väga tugeva tulemuse ja Eesti saab väga tugeva esindaja Euroopasse.

Sotsidel läks üldse päris hästi, eriti kui arvestada, et eelmistel valimistel väga napilt üks koht teeniti ja Ivari Padar mandaadi sai. Seekord oli SDE häälte koguarv oluliselt parem, olgugi, et üldine valimisaktiivsus madalam oli ja üks koht kindlalt olemas.

Padaril ei ole midagi häbeneda ka tehtud töö osas europarlamendis, on ju põllumajandussektori toetuste kasv vägagi otseselt tema tegevusega seotud. Seekord ta mandaati ei saanud, aga ehk ongi hea, tal on ka Eestis ministrina tööd piisavalt.

Tunne Kelami tulemus oli ootuspärane ja väärikas mees saab jätkata on tööd Eesti väärika esindajana. Ja viimaks siis Keskkerakonna üllatus Yana Toomi isikus. See on lihtsalt märk, et Keskerakonna positsioon on lõplikult paika loksunud.

Loodan vaid kõigest hingest, et Toomist uut Ždanokat ei saa. Keskerakonna üksikud liikmed võivad ju demonstreerida rahvuslikku hoiakut, ka maarahva kongressi korraldavad nad tõenäoliselt edasi, aga valimistel saavutavad nad edu vene inimeste häältega ja nii ongi.

See seis ei olegi nii paha. Nii on Eesti vene inimestel oma n.ö lihtsa valiku võimalus olemas ja teised erakonnad saavad siinjuures siis pingutada ja teistest rahvustest kodanike suunas tööd teha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kabrits
9 aastat tagasi

Kahju, et võimurid ei taju, kui tähtis on Eestile eesti rahvas!

tõemonopol
9 aastat tagasi

Eestlased on euroopale ja meie võimukartellile tähtsad ainult odava tööjõuna! Ole tootlik või tark, ikka kooritakse seitse nahka. Rahvale räägite euroopast, aga millal te tobujussid ise eurooplaste moodi käituma hakkate? Millal ratifitseeritakse euroopa sotsiaalharta? Millal kehtestatakse meil astmeline tulumaks, nagu seda on kõikjal arenenud euroopas? Silmakirjalikkus on teie teine nimi ja enne kui teistele näpuga näitama hakkate, vaadake ikka peeglisse!

-
9 aastat tagasi

eestlane eestlasele toidulauaks-jätkuvalt?Kui 2 kaklevad,tuleb kolmas…Savisaart kirume,Suurt…Kas Yana Toom Brüsselis päästab meid nüüd väljasuremisest?Eesti oli ja jääb,aga milline Eesti?

Lp.härra
9 aastat tagasi

….Neeme (Karl) Suur,inimestel on palju tähtsamaid Eestis olevaid asju,mida nad tänu Teile kindlasti varsti ebameeldivalt tajuvad. Mõtlen Perekonnaseaduse muutmise seadust 546 SE. Lühidalt paneb riik lapselapsele elatisraha maksmise kohustuse vanavanematele,kui rongaisa seda ei maksa. Ning nimetab seda pensionäride röövimist asenduskohustuseks .Aga eks valimised on jälle tulekul…..

vanapagan kavalantsule
9 aastat tagasi

Ja talupoeg N.S. on selle ülima tõe kriteeriumiga euroopast ilusti kursis ;))). Kahjuks ei jõua siin enam neid sostaiaalse katastroofi ilminguid enam ette kanda, sest sees hakkab keerama lihtsalt, vere rõhk läheb kõrgeks ja käsi haarab hangu järele. Tead oleks see 100 aastat tagasi olnu oleks need turuvarblaseda teenete eest Reevali teepeal lihtsalt ära kadunud. Isegi reliikviast kinni hoidmine poleks aidanud. Vat selle reliikviaga võidki koostööd teha. Aga meie reliikvia on vabadus. Sellest arusaamise kohapeal on sul tühi koht. Sind koostöö tasand on kupjaid, kiltreid ja aidamehi ümmardada mitte rahva huve esindada. Kui sa peal kõike seda ennast veel eurooplaseks… Loe rohkem »

Tädi Maali
9 aastat tagasi

Huvitav, kas vene kirsa oleks meeldivam variant või igatseb vnapagan taga seda aega, kus igal kolhoosil oli oma lennuväli ja jumal teab , mis veel. Minu 98 – aastane tädi kordab nagu mantrat, et eestlased pole kunagi nii hästi elanud nagu praegu. Vanapagan, ära kutsu kurje jüude välja oma vihaga.

näri muru tädi
9 aastat tagasi
Reply to  Tädi Maali

Ega suureneeme ei ei pea siin kohe seelikut selga ajama. Pold sellel kolhoosi jala häda midagi meie probleem seisneb selles et me ei osanud neid ühistuteks ümber formeerida. Uusi turge enda toodetele leida. Samas lasti sisse rämpstooteid mille utiliseerimine oli mujal maailmas kallim kui selle baltlastele sisse söötmine. Kuula alates 40 min http://www.youtube.com/watch?v=F473KPoJFLo Aga sinu 98 aastane tädi vaadaku rohkem televiisorit. Selat ta saab teada et aina paremaks läheb.

radar
9 aastat tagasi

No see lugu on küll läbi pisarate …. tagantjärele tarkus.

ohjah
9 aastat tagasi

Pole need teiste müüdid misket paremat, kui reformarite müüt … seepärast ka madal aktiivsus.