Baltikumi parimad takistussõitjad tulevad Uuemõisa võistlema

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ratsu2Foto: Arvo Tarmula

Reedel algab Uuemõisa tallis kolm päeva kestev takistussõiduvõistlus, milles osaleb üle 200 hobuse ja kus on tribüün 300 pealtvaatajale.

„See on ka Eesti mõistes väga suur võistlus,” ütles üks korraldajatest, Uuemõisa Talli rentnik Andres Udeküll.

Võistleb üle 200 hobuse, starte on üle 800. Välitallis on 160 boksi kaugemalt tulnud hobustele, ülejäänud on enamasti lähemalt ja sõidavad ööseks oma talli.

„Tuleb tormiline ja pikkade päevadega võistlus,” ennustas Udeküll. „Eesti tippratsutajad on oma heade hobustega kohal.” Uuemõisa tuleb ka Läti ja Leedu ratsutajate paremik.

Eelmisel nädalavahetusel tehti Uuemõisa võistlusväljakul proovivõistlus, mis näitas, et väljak on rahuldavas seisukorras. Parkuuri hüppas läbi ligi 40 hobust ja kuigi ilm oli vihmane, jäädi väljaku seisukorraga rahule.

„Tegime proovivõistlusest ka video, mis on tõestanud, et väljak on hea,” ütles Udeküll. Videot saab vaadata Uuemõisa Talli kodulehelt.

Takistussõidu väljak peab olema tihke, jalg ei tohi läbi liiva vajuda, selgitas Udeküll. Selleks peab liivas olema piisavalt savi ja väljakut tuleb kasta, et savi liiva seoks.

„Teeme kõik, et plats hea oleks,” kinnitas Udeküll.


Andres Udeküll Henriettal Ruilas. Foto: Külli Tedre

Kuidas vaadata ratsaspordivõistlust?

Takistussõit on maailmas populaarseim ratsaspordiala.
Takistussõidu paremuse selgitamise klassikalisemad arvestuspõhimõtted on järgmised.

Sõidud puhtusele ja kiirusele

  • Võitjaks osutub võistluspaar, kes on läbinud parkuuri (takistussõidu raja) või minimaalseima karistuspunktide arvuga ning kelle raja läbimise aeg on parim. Üks mahaajamine annab 4 karistuspunkti, üks tõrge (hobune keeldub takistust hüppamast) samuti 4 karistuspunkti. Teine tõrge või kukkumine kõrvaldab võistluspaari võistluselt. Lisaks tuleb jälgida normiaega. Rada tuleb läbida ette antud tempos. Normiaja ületamisel annab iga alustatud 4 sekundit ühe karistuspunkti.

Sõidud ümberhüpetele

  • Kõik võistlejad läbivad esmalt nn. põhiparkuuri. Juhul, kui pärast põhiparkuuri läbimist on esikohale pretendeerijatel võrdne arv karistuspunkte (kas 0, 1, 4 või midagi muud), viiakse läbi ümberhüpped. Ümberhüpete distants on lühem kui põhiparkuuris ning seal selgitatakse paremusjärjestus analoogiliselt eelmises punktis toodule – võrdsete karistuspunktide korral osutub parimaks see, kes on läbinud raja kiiremini.

Sõidud kiirusele ehk nn Tabel C

  • Sõitudes kiirusele karistatakse iga mahaajamist 4 karistussekundiga. Parimaks osutub võistluspaar, kelle raja läbimise aeg on parim. Spetsiifilistel juhtudel karistatakse igat mahaajamist 3 karistussekundiga (teine faas ja ümberhüpped) või 2 sekundiga (FEI eriluba sisevõistlusteks).

Võistkonnasõidud

  • Võistkondadesse kuulub tavapäraselt kolm kuni neli liiget. Tavapäraselt viiakse need läbi kahevoorulistena ehk põhiparkuur tuleb läbida kahel korral. Teise vooru rada võib esimese vooru rajast ka erineda. Lõpptulemuses lähevad arvesse kas kahe või kolme (vastavalt konkreetse võistluse reglemendile) võistluspaari tulemused. Tuntuim võistkondlik võistlus on Rahvuste Karikas (Nations Cup).

Üheks oluliseks takistussõidu raskusastme parameetriks on takistuste kõrgus. Kui ponid (hobused turjakõrgusega kuni 148 cm, mitte segi ajada hobusetõuga) alustavad 60-70cm tasandilt, siis maailma tiitlivõistluste tasemeks on 160cm. Samal tasemel peetakse MK ja Rahvuste Karika etapid, Eesti suvised meistrivõistlused on tasemel 140 – 150 cm. Levinuimad raskusastmed Eesti tavalistel võistlustel on 100 cm kuni 140 cm.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments