Neeme Suur: Poliitikast ja õhupallidest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ega ei osanud oodatagi, et me oma tagasihoidliku telgiga ja tänavakampaaniaga maakonna ajalehe poolt niivõrd kriitilise – iroonilise reaktsiooni osaliseks saame, kirjutas riigikogu õiguskomisjoni esimees, SDE Läänemaa piirkonna esimees Neeme Suur (pildil) oma ajaveebis.

sotsid (5)Sellel päikeselisel mai alguse päeval läksime Haapsalust otsima siiski naeratusi. Olime telgiga kolm tundi linna vahel. Leidsime selle ajaga paarkümmend inimest, kes pead raputasid või tõrjuvalt käega rehmasid ja ühe kurja vanaproua, kes sotsid koos kogu muu poliitikaga maapõhja sarjas. Aga lisaks neile leidsime ka üle neljasaja sõbraliku naeratuse ja lahke tervituse.

Meil oli ka kindel mõte – tuletada inimestele meelde Euroopa Parlamendi valimiste lähenemist, kutsuda neid valima ja sotsiaaldemokraatide poolt hääletama. Eks sellise telgiga tänavale tuleku eesmärk ju ongi inimestega vahetult kokku saada. Päris vahva on jälgida reaktsioone, kui riigikogu esimees Eiki Nestor või rahvasaadik Marianne Mikko neile tänaval tervituseks käe sirutab. „Oi näed, ongi Nestor“ või „Päris elus inimene, muidu näed ainult televiisorist“ – need on toredad äratundmishetked. Ja hulgaliselt arutelusid kandidaatide üle, kas ja miks keegi ikka Brüsselisse minna tahab. Kas Lauristin on piisavalt vana ja kogenud või Ossinovski sobilikult noor või mida seal Euroopa Parlamendis üldse ära teha annab.

Ja midagi ei ole teha – üks ilus õhupall ja mõni tagasihoidlik turundustrikk, nagu näiteks õnneloos käib ikka asja juurde. Ja üks sotside kampaaniapaberisse mähitud väike Lotte šokolaad. Kui tasuks on inimese tähelepanelik pilk ja soe sõna, siis ei ole see ei mahavisatud aeg ega raha. Vaevalt, et me rohkem tähelepanu oleksime pälvinud, kui me oleksime ühte karva hallid mantlid selga pannud ja kurbade nägudega kaubamaja seina ääres seisnud. Kui inimene ehk siis ka kaasa saadud infolehed ja ajakirja läbi vaatab, kandidaatide ja erakonna eesmärgi kohta rohkem teada saab, siis on juba ju väga hästi.

Kas tõesti poliitika on igav? Seda peaks võib olla küsima praegu ukrainlastelt. Või siis nendelt inimestelt, kes ka Eesti riigi turvalisuse pärast mures on. Või siis noortelt emadelt ja isadelt, kes lastetoetuse tõusu üle võivad rõõmu tunda. Või siis põllumeestelt, kelle igapäevane sissetulek sõltub otseselt Euroopa põllumajanduspoliitikast. Isegi allakirjutanu tagasihoidlik amet riigikogu õiguskomisjoni esimehena ei ole ühestki otsast igav. Näiteks käivad meie juures arutelud, kuidas vähendada Eestis majanduskuritegude hulka, või siis uus meretöö seadus ja selle sees Eesti meremeeste õigused ja kohustused suhetes laevaomanikega. Ja siis veel see kuulus kooseluseadus ja palju muud. Olgu Eesti riigis sees või terves Euroopas, praegu on ajad, mida küll kuidagi igavateks pidada ei saa. Head inimesed, tulge ikka valima, see on väga oluline. Meie jällegi lubame, et tänavale rahva hulka kõndima tuleme ka edaspidi, sest inimestega suhelda on vaja ka otse ja vahetult, mitte ainult televiisori vahendusel puldist kõnesid pidades.

Neeme Suur, riigikogu õiguskomisjoni esimees, SDE Läänemaa piirkonna esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juhhannes
9 aastat tagasi

Kustas, kus kohast sa sellist sappi enda sisse küll kogunud oled? Neeme räägib inimlikkusest ja naeratavast inimesest, sina aga loobid poriga. Mõtle ikka enne, kui midagi välja ütled. Rohkem sallivust! Kui sul midagi arukat tulevastele eurosaadikutele mandaadina öelda on, siis ütle. Jääb mulje, et nurga taga oled kõva vehkija ja teiste laitja. Midagi arukat aga sa välja öelda ei oska.

Kustas
9 aastat tagasi

Hämmastav on lugeda roosa-kommunistide esindaja Neeme Suure väljaütlemisi. Tsitaat artiklist – Või siis põllumeestelt, kelle igapäevane sissetulek sõltub otseselt Euroopa põllumajanduspoliitikast. Vabandust väga, ega see ei olnud Padar, kes eesti põllumeestelt 70 miljonit ära võttis? Häbiväärne, kuidas ja mille arvel sotsid oma eelarve auke lapivad. Ja kuidagi kummastav on lugeda Neeme, Sinu sisutühja valimispropagandat, kas kaitseliit on tõesti Sinu turundus, et poliitmaastikul endale teed teha ja kas tõesti arvad, et rahvas on nii lühinägelik, et Sinu poliitpropagandat läbi ei näe?

Seda,kuidas
9 aastat tagasi

….sotsist riigikogulane Neeme Suur vanemate inimeste õigusi “kaitseb”, saime näha eilses(12.05) Tv 3 uudistes. Õiguskomisjoni esimehena püüab ta hääletusele panna Perekonnaseaduse muutmise seadust 546 se. See paneb lapselaste kasvatamise kohustuse (pensionäridest) vanavanematel,juhul,kui lapse oma ema-isa seda kohustust ei täida või kui neilt on kulukas elatisraha kätte saada. Riik Lihtsalt paneb põhiseaduse vastaselt kohustused vanade kaela. Nii kaitsevad meid sotsid….

Neemele
9 aastat tagasi

Neeme, kas Marju Lauristin on ka tegelikult olemas või ainult teles. Ole mees, korralda kuskil näitamine, sõidan kohale kasvõi Võrru. Igaks juhuks võtan enne veidi tablette sisse, et ära ei minestaks.

Mutionu
9 aastat tagasi

Ah Neeme ära virise. Mina poliitikuna oleks õnnelik, et elu kallale ei kiputas kui künkapealt alla pööblile ilusat elu lubama tuleks.

kodanik
9 aastat tagasi

Ei tea kas need paarkümmend on kõik juba üles leitud ja läbi sõimatud? Mõtleks, näidatakse elus Nestorit ja leidub mõni, kes ei minesta.