Galerii: Osavõtt “Teeme ära!” talgutest jäi Haapsalus ja selle ümbruskonnas kehvaks

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 15

"Teeme ära!" talgutest osavõtt jääb esmamulje põhjal Läänemaal sellel aastal ilmselt alla mullusele ligikaudu 2000 talgulisele.

3. mai hommikul "Teeme ära!" kodulehel avaldatud statistika järgi oli Läänemaal registreerunuid veidi üle 1000.

Lääne Elu ringkäik ennelõunases Haapsalus ja selle ümbruskonnas ei anna just julgust loota, et lisaks registreerunutele veel hulgaliselt inimesi kohale tuli.

Viis minutit enne kella 11 ei õnnestunud Pullapääl märgata ühtegi talgulist, kuid nende võimalikust kohalolekust andsid märku teeservale jäetud kringel ning plastanumad joogipoolisega.

Umbes poolteist tundi hiljem Pullapääle naastes oli siiski talgulisi näha. Paar usinat inimest koristasid Rohuküla maanteelt Pullapää poole viivat Nõmme teed.

Pullapää talgujuht Raimond Danilov ütles, et registreerunuid oli nende üritusele 12 ning neile lisandus 3. mai hommikul veel 8 inimest.

"Jagunesime Pullapää teid mööda sektsioonidesse," selgitas Danilov, miks talgulisi esmapilgul näha polnud. Inimesed olid hargenud laiali üle kogu Pullapää hoiuala.

Danilov nentis, et nädala alguses pildile jäänud suurte prügihunnikute peale täna talguliste jaks ilmselt ei hakka. "Keskendume pigem teeäärte korrastamisele," lausus Danilov.

Talgulistel olid Pullapääl abiks kolm järelkäruga maasturit, millega prügi ära viia. Neist kaks saadi RMK käest ning üks oli eraauto.

Vähesed teevad paljude töö

Kell 11.20 oli Rannarootsi muuseumi juures näha 6 talgulist. Hoolimata nende väiksest arvust peab kiitma Rannarootsi talgulisi, sest Lääne Elu saabumise ajaks olid nad juba jõudnud ära lasta võsa, vedada kände, tasandada pinnast ja külvata uut muruseemet.

"Siia tuldi tööd mitte nalja tegema," ütles Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm. Pooleli oli veel uutele lipumastidele aukude valmistamine.

Kalmu sõnul hakkavad uutes mastides lehvima Eesti, Rootsi ja Soome lipud.

Rannarootsi talgutel oli abiks ka Kaitseliidu Lääne maleva malevapealik Arnold Juhans. Juhans nentis, et "Teeme ära!" võib olla ammendumas. Arnold Juhansi sõnul on üheks probleemiks internetipõhine individuaalne registeerumine.

"Seda asja oleks targem korraldada asutuste kaupa nagu mõnel varasemal aastal," lausus Juhans.

"Eeldaks, et noored, kes aktiivselt arvutit kasutavad, on sellise registreerimise puhul innukamad aga paraku ei näi see tänase põhjal nii olevat," nentis Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm.

Suuremat arvu talgulisi ei meelitanud kohale ka muuseumihoovis talguliste jaoks valmistatud suitsukala.

Lasteraamatukogus inimesi veidi enam

Veidi enam oli rahvast Lasteraamatukogu hoovis, kus oli 13 täiskasvanut ja 4 last.

Lasteraamatukogu talgute eesmärk oli korrastada maja taga asuvat hoovi, puhastada suvel peetavate ürituste jaoks nn. kultuurikuur ja istutada aeda mõningaid söögitaimi nagu maasikas, tomat, petersell jne.

Sarnaselt Pullapääle oli eelregistreerunute arv väike, kuid õnneks tuldi talgulisteks ka registeerimata.

Lasteraamatukogu hoovis tegutsenud rahva suurim mure oli, et külm ega pahatahtlikud inimesed värskelt istutatud taimedele liiga ei teeks.

Linnuses valitses tühjus

Veidi enne kella 12 oli piiskopilinnuses talgulisi ainult viis. Arvestades Haapsalu piiskopilinnuse kui Haapsalu ajaloo südame tähtsust on seda ikkagi ääretult vähe.

Linnuses tegeldi vallikraavide kividest puhastamisega, et tagada suvel paremad niitmisvõimalused. Kõik kogutud kivid veeti suurde hunnikusse, kus edaspidi linnusemüüre restaureerima hakkavad ehitajad nende seast taaskasutuseks sobivad välja valivad.

Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa muuseumid juhataja Anton Pärn nentis, et inimesi tuli küll kohale vähe, kuid toonitas, et Vana-Haapsalu selts aitas juba 1. mail rajada linnusesse ilusaid lillepeenraid.

"Nende panuse loeme ka talgute arvele," kinnitas Anton Pärn. Pärna sõnul on asi suuresti ka järjepidevuses. "Sa pead ühte ja sedasama üritust tegema aastast-aastasse, siis tekib inimestel harjumus käia. Püüame uuesti seda traditsiooni ellu viia," selgitas Pärn.

Kõik talgulised on oodatud jagama oma muljeid tehtud tööst allolevas kommentaariumis!

Fotod: Arvo Tarmula.

IMG_8171

Pullapääle naastes õnnestus siiski mõned talgulised leida.

IMG_8077

Hommikul olid aga talguliste varud Pullapääl valveta.

IMG_8172

Pullapääl keskenduti teeäärte koristamisele.

IMG_8176

Prahi äraveoks saadi RMK käest 2 järelkäruga maasturit.

IMG_8150

Anton Pärn vedas vallikraavist kive välja.

IMG_8162

Teised talgulised kogusid müürilt pudenenud kiviprahi hunnikusse.

IMG_8156

Tööst polnud pääsu ka noorematel.

IMG_8117

Lasteraamatukogu juures oli inimesi üle 10.

IMG_8124

Abiks olid ka kõige väiksemad.

IMG_8118

Lasteraamatukogu aias käis usin istutustöö.

IMG_8097

Rannarootsi muuseumi direktori Ülo Kalmu sõnul algas neil töö juba varakult.

IMG_8113

Rannarootsi muuseumi juures suudeti kuuekesi teha rohkem kui oodata võiks.

IMG_8103

Töö käis lennukalt.

IMG_8095

Kaitseliidu Lääne maleva malevapealik Arnold Juhans oli üks Rannarootsi talgulistest.

IMG_8111

Ülo Kalm valmistas suitsuahjus talguliste jaoks kehakinnitust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi
9 aastat tagasi

Mina ka ei registreerinud, kohal olin ikka.

...
9 aastat tagasi

Mina jäin tulemata seetõttu, et raske oli netis leida registreerumise kohta. Ilmselt takistas just see teisigi.