Talvistest kirjutamine läheb Kalle Muulile maksma 5000 eurot

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ajakirjanik Kalle Muuli kirjutas oma raamatus “Isamaa tagatuba” vandeadvokaat Üllar Talviste kohta valeväiteid ning peab seetõttu tasuma 5000 eurot, otsustas Harju maakohus teisipäeval.

Lextali vandeadvokaat Talviste nõudis kohtusse esitatud hagis Õpetajate Lehe peatoimetajalt Muulilt raamatus “Isamaa tagatuba. Mart Laari valitsus 1992–1994” esitatud tema hinnangul ebaõigete andmete ümberlükkamist.

Talviste sai nimelt Muuli raamatus omaette peatüki pealkirjaga “Advokaat Talviste lõppmäng”, milles Muuli kirjutab: “Ootamatult soovitas Talviste pärast seda kohtumist oma kliendil Sven Mikseril sõlmida IMI-ga kokkulepe summas 600 000 dollarit pluss 50 000 seni kantud kulusid. Oleks piisanud vaid Sven Mikseri allkirjast ja Eesti riik oleks kaotanud 1,1 miljonit sellest 1,75 miljonist dollarist, mis Londoni arbitraaž aastal 2003 lõpuks IMI-lt Eesti kasuks välja mõistis. Kelle vahel oleksid pettuse õnnestumise korral jagunenud need 1,1 miljonit dollarit, mis Eesti riigil oleks saamata jäänud, pole vist raske oletada.”

Harju maakohus andiski teisipäevase otsusega õiguse Talvistele, rahuldades Talviste hagi valeandmete ümberlükkamise nõudes täielikult ning mittevaralise kahju hüvitamise nõudes osaliselt.

Kohus kohustas Muulit avaldama omal kulul hiljemalt 15 päeva jooksul kohtuotsuse jõustumisest arvates ajalehes „Eesti Ekspress“ valeandmeid ümber lükkav teadaanne, mis peab hõlmama üks neljandikku lehekülje pindalast ning märgitud lehekülg ei tohi olla ajalehe eelviimane ega viimane. Teade peab olema valge tagapõhjaga, ilma illustratsioonideta ja ajalehe Eesti Ekspressi või kolmanda isiku kommentaarideta või muude lisadeta.

Sealjuures peab tähesuurusega olema vähemalt 18 ning järgmise tekstiga: „KALLE MUULI AVALDAS ADVOKAAT ÜLLAR TALVISTE KOHTA VALEANDMEID“. Raamatus „Isamaa tagatuba“ avaldas Kalle Muuli peatüki pealkirjaga „Advokaat Talviste lõppmäng,“ milles on avaldatud järgmised tegelikkusele mittevastavad andmed: “Advokaat Üllar Talviste üritas toime panna pettust”, “Advokaat Üllar Talviste üritas saada rahalist kasu Israeli relvatehase TAAS poolt Eesti riigile pakutud kompromissist”.

Samuti kohustas kohus Muulit avaldama omal kulul hiljemalt 15 päeva jooksul kohtuotsuse jõustumisest arvates elektroonilises väljaandes Delfi valeandmeid ümberlükkav teadaanne järgmistel tingimustel, mis sarnanevad Eesti Ekspressi omadega.

Mittevaralise kahju hüvitamiseks mõistis kohus Muulilt Talviste kasuks välja 5000 eurot. Ühtlasi peab Muuli poolte menetluskuludest tasuma 85 protsenti, ülejäänud jääb Talviste kanda.

Kalle Muuli kinnitas Postimehele, et ei ole otsust veel ise lugenud, kuid on sellega siiski kursis. Muuli toonitas, et kohtuotsus ei ole veel jõustunud ning 30 päeva on aega, et otsus edasi kaevata.

«Selle otsuse teeme kuu aja jooksul, kindlasti mitte täna, homme ega ülehomme,» nentis Muuli. «Kindlasti ei olnud see ootuspärane otsus, muidu me ei oleks hagejale vastu vaielnudki,» lisas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments