Paldiskis taasavati Afganistanis langenute mälestusmärk

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mälestusmärk Paldiskis. Foto: riigikogu pressiteenistus

Täna hommikul taasavati Paldiskis Afganistanis langenud kaitseväelaste mälestusmärk.

President Toomas Hendrik Ilves kordas mälestusmärgi taasavamisel oma 2010. aastal öeldud sõnu: "Me mäletame ja leiname kõiki Eesti vapraid sõdureid, kes on langenud Afganistani inimeste turvalisuse nimel, Eesti ja meie liitlaste nimel." Ja lisas, et samamoodi jäävad meie mõtetesse teistel välisoperatsioonidel langenud.

President ütles, et langenud sõdurid ja nende relvavennad on tõestanud, et Eesti on kindel liitlane ja teab, mis on liitlaskohus. "Ja nüüd tulevad relvavennad meile toeks, mida Ukraina kriisi ajal ühemõtteliselt näeme. USA , Taani, Suurbritannia, Poola ja teiste liitlaste täiendavad hävitajad NATO õhuturbemissioonil, liitlaste laevade või NATO maaväe üksuste saabumine Balti riikidesse on selle relvavendluse ja liitlassuhte nähtav külg," ütles president Ilves.

Kaitseminister Sven Mikser tänas oma sõnavõtus veterane ja nende perekondi. "Tänan ja tunnustan kõiki mehi ja naisi, reameestest kindraliteni, kes on Horvaatiast Afganistanini tugevdanud Eesti julgeolekut ja rahvusvahelist tõsiseltvõetavust," ütles kaitseminister. "Samuti kuulub minu erakordne tänu ja lugupidamine nende perekondadele ja lähedastele."

„Selle mälestusmärgi eripäraks on otsus missiooni lõppedes ta kodumaale tuua.“ ütles riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma. „Nüüd on see hetk koos meie sõjalise missiooni lõppemisega Afganistanis kätte jõudnud ning mälestus langenud relvavendadest jäädvustub kodumaa pinnal,“ ütles Raidma.

Aasta eest lepiti riigikaitsekomisjonis toimunud nõupidamisel kokku, et missiooni lõppedes tuuakse mälestusmärk kodumaale ja selle asukohaks saab Paldiski Scoutspataljoni territooriumi esine ala.

Mälestusmärgi rajamise algatasid 2010. aasta aprillis Eesti Reservohvitseride Kogu ja riigikogu riigikaitsekomisjon. Mälestusmärgi kujundamisel võeti eeskuju Taani ja Briti sarnastest mälestussammastest. Mälestusmärgi ehitamist Camp Bastionis vedasid kaitseväe logistikud toona Afganistanis teeninud toetusüksusest NSE-9. Sammas valmis 2010. aasta oktoobri alguses ja selle avas Vabariigi Presidendi Toomas Hendrik Ilvese 5. oktoobril.

Mälestusmärk seisis Camp Bastionis eestlaste laagris kuni 2013. aasta sügiseni kui 29. oktoobril võeti kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase osalusel mälestusmärgilt maha rist ja plaat üheksa langenud nimega. Risti ja plaadi tõid Eestisse 2013. aasta maist novembrini Afganistanis teeninud kaitseväelased.

Eesti tähistab täna veteranipäeva, Riigikogus on menetluses ka seaduseelnõu, millega nimetatakse 23. aprill lipupäevaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments