Juhtkiri: Gripp võib tappa

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vahel tundub, et Eestis kogutakse ülearu palju andmeid. Isegi nii palju, et aruannete tegemiseks võetakse üha uusi inimesi palgale, nii et ametnikehulga suurenemist peetakse üheks põhjuseks, miks on meie tööviljakus nii kehv.

Gripistatistika puhul aga polegi lihtne täpset ülevaadet saada. Mõne aasta eest kardetud seagripipuhang jäi küll tulemata, aga seagripp murrab inimesi endiselt. Kui palju neid on ja kus nad elavad, selle kohta andmed puuduvad. Maakonniti statistikat ei peeta. Terviseameti kodulehelt leiab vaid kuue suurema haigla andmeid. Neidki ei saa päris tõe pähe võtta.

Gripp ründab eriti rängalt neid, kel on mõni nõrk koht, südame– või kopsuhaigus. Kui siis gripile järgneb tüsistus, ägeneb krooniline haigus ja inimene sureb, määrab surma põhjuse arst. Nii võib olla, et grippi on inimesi surnud siiski mõnevõrra rohkem, kui praegune statistika näitab.

Tavaline inimene ei saa muuta andmete kogumise ja töötlemise korda, ometi on tema võimuses ennast kaitsta gripi eest. Gripivaktsiin on Eestis üks odavamaid. Päris kindel ei saa olla, et igal aastal end muutev gripiviirus vaktsineeritud inimesest mööda läheb, aga tõenäosus ellu jääda on siiski suurem kui suur lotovõit. Kümmekond aastat või rohkemgi on räägitud: vaktsineerige end puukentsefaliidi vastu. Nüüd oleme sealmaal, et Eestis seda rasket haigust mullu peaaegu ei olnudki. Gripivaktsiini omaksvõtuks ei tohiks nii palju aega minna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
arst
9 aastat tagasi

Hale vaktsiini propaganda! Gripi vastu vaktsineerimine on absoluutne mõttetus! Vaktsiinide tootjad on suures hädas ja proua Ilves ei suuda neid ka veepeale tirida!