Haapsalus hakatakse pidama saksakeelseid jumalateenistusi

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Sügisest hakkavad Haapsalus taas toimuma saksakeelsed jumalateenistused, esialgu küll vaid kord kuus.

Teenistusi hakkab pidama Saksa Lunastaja koguduse pastor Matthias Burghardt Tallinnast, teenistused on Väikese viigi ääres majas, kus on elanud helilooja Cyrillus Kreek ja kus oli veel mõni aasta tagasi Kreegi muuseum.

Kreegi maja uued omanikud austavad selle maja ajalugu sedavõrd, et nimetavad sealse saali Kreegi-saaliks, ütles Maria Strauss, kelle pere on samuti huvitatud saksakeelsest jumalateenistusest. Kreegi maja omanikud on Frank ja Olga Borchers.

Esimene teenistus on praeguse kava kohaselt 14. septembril, ütles Matthias Burghardt. Sellest on lubanud osa võtta ka praost Tiit Salumäe. Salumäe sõnul on esimene ja edaspidi ka suurt kirikupühade teenistus toomkirikus.

Huvilisi on praegu 2-4 peret Haapsalus ja selle ümbruses.

„Eks see ole üllatus, kui palju esimesele teenistusele inimesi tuleb,“ ütles Burghardt. „Saame kord kuus kokku, kuulame saksa keeles evangeeliumi, ajame pisut saksa keeles juttu ja joome koos kohvi.“

Tiit Salumäe meenutas 1970. aastaid, mil Eestisse tuli elama palju Volga-sakslasi Siis peeti Haapsalus samuti saksakeelseid jumalateenistusi ja leeri. Eriti palju sakslasi oli tol ajal Kirblas ja sealgi olid saksakeelsed teenistused.

Saksa Lunastaja kogudus rajati Toomas Pauli algatusel 1991. aastal. Kui alguses olid saksakeelsed jumalateenistused vaid Tallinnas ja liikmeid oli paarkümmend, siis nüüd on liikmeid 120 ja regulaarseid teenistusi peetakse ka Tartus.

Matthias Brughardt tuli Eestisse kirikuõpetajaks 2006, enne seda tegi ta seda tööd Lätis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments