Neeme Suur: vabatahtlik merepääste vajab riigilt suuremat tuge

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vabatahtlikud merepäästjad õppusel. Foto: Urmas Lauri

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Neeme Suur ja õiguskomisjoni liige Kalle Laanet arutasid läinud nädala lõpus Pöide vallas koos Saaremaa omavalitsusjuhtide, vabatahtlike merepäästjate, päästeameti, politsei-ja piirivalveameti ning Kaitseliidu esindajatega merepäästevõimekuse olukorda.

„Ühiselt tõdeti, et nii ametkondade päästevõime ja omavahelise koostöö tõstmisel kui ka vabatahtlike päästeseltside kaasamisel on veel palju ära teha. Kuna veesõidukite arv on Eestis viimaste aastatega hüppeliselt kasvanud, siis on tekkinud terav vajadus päästevõimekuse tugevdamise järele,“ võttis Suur kokku kohtumise, mis oli ajendatud aprilli alul Pae sadamas toimunud traagilisest õnnetusest.

Suure sõnul on veest päästmise ülesanne praegu küllalt jäigalt ära jagatud: päästeameti teha on päästetööd siseveekogudel ning politsei- ja piirivalveameti korraldada on merepääste. Antud jaotuse korral juhtub pahatihti, et ranniku lähedal asuva päästekomando merepäästevõimekus on väga napp, lisas ta.

„Seega on hädavajalik jõuda olukorrani, kus lähimal üksusel on ka reaalne suutlikkus teha ranna lähedal päästetöid. See nõuab nii kergete päästepaatide juurde muretsemist kui ka paremat väljaõpet. Eriti oluline on, et riiklikud ametid tegeleksid vabatahtlike kaasamise ja koolitamise ning vabatahtliku merepääste arendamisega. Vajadusel tuleb muuta ka seadusandlust, et ametite tööjaotus muutuks paindlikumaks. Üheks märksõnaks on siin parem koostöö kogukonna ja riiklike ametite vahel,“ rääkis Suur.

Suure hinnangul on vabatahtlik merepääste jäänud praegu võrreldes nn maismaa-päästega vaeslapse seisu. Kokkusaamise lõpus lepiti kokku, et Pöide vallavanema Andres Hanso kutsel kogunetakse poole aasta pärast uuesti ja vaadatakse üle, mida on õnnestunud vahepeal kurbade sündmuste ärahoidmiseks teha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
uhti
9 aastat tagasi

ühiselt tõdeti, et enam ei olda opositsioonis. tõdemusi tuleb veel.