Ilmar Öövel: see on sajandi kevad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kevadine 269

Kevadine. Foto: Urmas Lauri

Läänemaa ilmavaatleja Ilmar Ööveli sõnul võib tänavust aprilli nimetada sajandi kevadeks, ilmateenistuse sünoptiku Eva–Maria Sula sõnul kevad nii harukordne ei ole.

„Kella kolme paiku näitas minu termomeeter siin Uuglas 23,5 kraadi,” ütles 1967. aastast alates ilma vaadelnud Ilmar Öövel eile Lääne Elule. „See on üks soojemaid kevadeid viimase sajandi jooksul.”

Kuigi päevad on palavad, on ööd siiski võrdlemisi jahedad.

„Ta kuivatab praegu hirmsasti, niiskust ei ole tulemas,” arutles Öövel. „Tänavune kevad seega praegu kõige parem ei ole. Niiskust on vaja. Soe on küll tore, aga loodus vajab tärkamiseks niiskust.”

Öövel lehitses oma vaatlusandmeid ning tõdes, et mullu lõppes talv alles 15. aprillil. „Siis sulas viimane lumi,” ütles Öövel. „Mai esimene veerand oli aga nii soe, et tulid äikeseilmad.”

Sula ütles, et tänavune kevad siiski väga erakordne ei ole. Viimastel päevadel on küll keskmisest palju soojem olnud, kuid praegusest isegi kõrgemaid temperatuure on olnud ka sel sajandil.

„Tartus mõõdeti 24. aprillil 2000 sooja 27 kraadi,” lausus Sula. Seega midagi erakordset tänavu küll pole.”

Pühapäeva õhtul mõõdeti Kasaris ilmateenistuse andmeil 23,1 kraadi sooja. Ida–Virumaal ja põhjarannikul oli samal ajal vaid kümmekond kraadi sooja.

„Suur temperatuurikontrast on Eestis tavaline,” ütles Sula.

Pühapäeval oli tema sõnul valdavalt idakaare tuul.

Üle Peipsi jaheda vee tulnud tuul jahutas idapoolse Eesti maha, Kesk–Eestist alates kogus tuul aga sooja ning nii oligi kõige soojem kant Lääne–Eesti. Sula sõnul läheb ilm homsest jahedamaks, kuid nädala lõpp on taas soojem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments