Loomeettevõtlusele tahetakse aastaga tuurid peale saada

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Daniel Vaarik kuulas lugusid, mida osalejail jutustada oli. foto: Urmas Lauri

Daniel Vaarik kuulas lugusid, mida osalejail jutustada oli. foto: Urmas Lauri

Teisipäeval tulid huvilised Lääne–Eesti neljast maakonnast kutsekooli loole.

Inspiratsiooniseminaril üritati selgust saada, kuidas jutustada oma tootele edukas lugu. Laudade ümber istus sada naist ja viis–kuus mest.

Tootearendusprogrammiga „Loole” loodetakse loomeettevõtjaid harida, anda neile piirkonna kultuuripärandil põhineva tootearenduse teostamiseks teadmisi ja oskusi, suurendada seeläbi müügikäivet. „Viiendiku võrra,” kinnitas Läänemaa arenduskeskuse juht Andres Huul.

Ettekanded olid disainerilt ja ettevõtjalt Markko Karult ning ajaloolaselt, kunstnikult, relvameistrilt ja Haapsalu kunstikooli õpetajalt Indrek Jetsilt, kes rääkis viikingite ehetest, relvadest ja lugude maagiast.

Haapsalu pitsikeskuse juhi Mirje Simsi sõnul oli tal eelkõige huvitav kuulata ettekandeid, mis olid väljaspoolt Läänemaad. „Haapsalu pitsikeskust üles ehitades tuleb nende kogemus kasuks,” ütles Sims.

Oma tooteidee leidmise ja arenemise lugu rääkis Monika Hint Viljandimaalt. Kontidest ehetele, vidinate, tööriistade jms kõrval toodab Hint ka jäärakottidest kotte ja ridiküle.

„Kuidas toota kiiremini, säästlikumalt ja kuidas panna oma tooteid meeldima,” on Monika Hindi aasta tagasi asutatud ettevõtte katsumused.

Oma ettevõtte arendamiseks pole Monika Hint sentigi projektiraha kasutanud. „Ma olen üksik hunt, projektid on aga siduvad, mul on hirm kaotada vabadus.” Eduka naise üks äriidee on toetav abikaasa, kes on teda rahaliselt toetanud.

Tunnustatud suhtekorraldaja Daniel Vaarik rääkis, kuidas võita tähelepanu lugude abil. Enamiku lugudest võib tema sõnul taandada hundi ja Punamütsikese muinasjutule. „Ära räägi, näita!” tõi Vaarik välja meedia põhitõe, mis kehtib ka tootetutvustuste puhul.

MTÜ Tubala Anagama liige Natalia Kuhi kirjutas kuus lehekülge tihedalt täis. „Lähen koju ja hakkan mõtlema,” ütles hiiu naine.

Arvamusplatsil üritasid loolised tuua välja Lääne–Eesti maakondade olulisemad sümbolid ja lood.

Projekt lõpeb Lääne–Eesti tunnusmeenete konkursiga tuleva aasta märtsis.

Mai algul on neli töötuba: Haapsalus, Saaremaal, Hiiumaal ja Pärnus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments