Õudus vallutab taas Haapsalu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaader õudusfilmifestivalil linsastuvast Saksamaa filmist "Wetlands" ("Mädgalad"). Repro

Tuleva nädala neljapäeval üheksandat kevadet algav Haapsalu õudusfilmifestival näitab 24 täispikka filmi ja lühifilmiprogrammi.

Festivali programmi koostaja Helmut Jänes ütles, et tänavu on läbiv teema 1980. aastate nostalgia: „Ka paljud uued festivalil linastuvad filmid vaatavad tagasi sinna aega.”

Teine eripära on, et seekord leiab festivali kavast rohkem tavakülastajale kergemini seeditavaid põnevikke.

„Puhas õudusžanr on pigem filmifriikide maiuspala,” nentis Helmut Jänes.

Linastuvaist põnevikest võib esile tuua John Carpenteri kultusstaatuse saavutanud ulmefilmi „Põgenemine New Yorgist”, mille peategelane Snake Plissken on olnud hiljem inspiratsiooniks ka maailmakuulsale videomängusarjale Metal Gear.

Nagu tavaks saanud, linastub festivalil üks ekstreemõudukas. Seekord langes valik „Surmalaager 731” kasuks. Film põhineb Jaapani kurikuulsal surmalaagril, kus katsetati Teise maailmasõja ajal sõjavangide peal bioloogilisi relvi.

„Ekstreemõudusfilmi valikul peame silmas, et filmil oleks universaalne sõnum, mis mõjuks šokeerivalt. Seekord on sõnum, et kunagi toimunud sõjakoledused võivad korduda. Arvan, et maailma praegust olukorda arvestades on see paslik,” ütles Jänes.

Filmile eelneb Eesti humanitaarinstituudi jaapani keele ja kultuuriloo lektori Maret Nukke sissejuhatav kommentaar.

HÕFF annab välja ka elutööpreemia. Tänavu saab selle au osaliseks ameeriklasest režissöör Tobe Hopper, kelle film „Texase mootorsaemõrvad” on jätnud õudusfilmide ajalukku sügava jälje.

„Texase mootorsaemõrvad” tõi kasutusse õudusfilmides nüüdseks levinud stereotüübi varjatud näo ja mootorsaagi kasutavast maniakist. Kohapeale tulla Hopper kahjuks ei saa, kuid laureaat saadab tervitussõnad festivali publikule video teel.

Lühifilmide programmile annab kaalu, et nende seast valitud võitja pärjatakse Hõbedase Méli?s’i auhinnaga, film pääseb edasi Sitgesi fantaasiafilmide festivalile, kus kroonitakse Kuldse Méli?s’i võitja.

Méli?s on Euroopa žanrikino festivalide paremikku ühendav organisatsioon. Seetõttu on võistlevate lühifilmide tingimus, et need on toodetud Euroopas. Muidu on lühifilmide teema vaba.

Filmide kõrval on korraldajail kavas ka muid põnevaid üritusi. 24. aprillil on rongkäik Haapsalu kaubamaja juurest kultuurikeskuse ette, kus tuleb üllatuskülalise osavõtul õudusfilmifestivali pidulik avamine.

Koostööd tehakse ka Tallinnast pärit Pinksiklubiga, kes toob kultuurikeskuse ette lauatenniselaua. 26. aprillil peetaksegi lauatenniseturniir, mille parimaid ootavad teemakohased auhinnad.

Haapsalu kultuurikeskuse juhi Gülnar Murumäe kinnitusel oli eelmisel aastal HÕFFi külastusi kokku ligi 2900.

„Loodame, et külastajate arv kasvab ka tänavu,” ütles Murumägi Lääne Elule.

Haapsalu õudusfilmifestivali juht Maria Reinup ütles, et piletimüük on alanud hästi. „Positiivne on, et festivalipasside müük on olnud oodatust parem. Arvan, et see tähendab uusi fänne, kes huvituvad kogu programmist ja kellest saavad iga–aastased külastajad,” lausus Reinup.

Haapsalu õudusfilmifestival on 24.–27. aprillil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
.
10 aastat tagasi

Õudus on Haapsalus iga kuu korra,siis kui palgapäeval oma kontot vaatad irw