Tuulepargid toetavad vabaühendusi

Kaia Ansip

kaia.ansip@gmail.com

Virtsu tuulepark.

Virtsu tuulepark.
Virtsu tuulepark.
Juba 10 aastat on Virtsu tuulepark MTÜ Hanila Valla toetusgrupi kaudu toetanud valla seltse ja mittetulundusühinguid, sellest aastast saavad ka noarootslased endale tuuleenergia tootmisest laekuvast rahast toetusi taotleda.

Noarootsi Tuuleenergia MTÜ hakkab nüüd andma toetusi kogu valla ulatuses, varem on toetatud ainult Vanaküla, Aulepat ja Nõmmküla.

Vallal on Aulepa tuulepargi omaniku Eesti Energiaga sõlmitud annetusleping, toetusmäär oleneb toodetava elektrienergia hulgast. „Annavad kindla summa võrku antud ja müüdud energiast,“ ütles Noarootsi vallavanem Triin Lepp.

Noarootsis hakatakse toetusi andma kaks korda aastas ja korra aastas saavad Noarootsi vallas elavad noored taotleda õpinguteks stipendiumit.

Toetust saavad küsida Noarootsi vallas tegutsevad mittetulundusühingud, seltsingud, valla allasutused ja üksikisikud. Toetatakse kultuuri, spordi ja tervise edendamist, sotsiaal-, laste- ja noorsootööd, energia- ja keskkonnaalast tegevust, külaliikumist, seltsielu või muud ühistegevust.

Esimene taotlusvoor on avatud 15. aprillini.
Hanilas on tuuleenergia toetust juba kümme aastat jagatud

Möödunud aastal toetati MTÜ Hanila Valla Toetusgrupi kaudu Hanila valla 15 mittetulundusühingut ja seltsi veidi rohkem kui 36 000 euroga.

Seni on Hanila fond raha saanud Nelja Energia grupilt. Iga toodetud megavatt-tunni elektrienergia eest saab fond 0,32 eurot. Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul peaks sel aastal oma tuulepargi eest fondi raha andma ka Eesti Energia.

Peksar ütles, et 80% fondi toetustest läheb vabaühendustele, kuid toetuse on saanud ka eraisik.

Toetuse andmed on üleval ka valla kodulehel.

Virstu arenguselts sai mullu raha kooli staadioni jooksuraja katmiseks, avaliku WiFi leviala loomiseks, spordi- puhke- ja vabaajakeskuse projekteerimiseks ja merepäeva kulude katteks.

Tänavu on tuuleenergia rahaga toetatud kohalikke vabaühendusi 2000 euroga.

Kolme aasta jooksul on toetusi antud 91 000 eurot.

Hanilas on järgmine taotlustähtaeg on 1. mail, toetusi jagatakse kord kvartalis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
mnjah:)
10 aastat tagasi

Riik maksab tuuleenergiale taastuvenergia toetusi 68 miljonit eurot aastas ehk see raha korjatakse meie kõigi kui lõpptarbijate taskust. Siit lihtne arvutus, et kopikate eest ostetakse toetust, aga hea seegi, sest õigupoolest me kõik toetame vabaühendusi, mitte tuuleenergia tootjad:)