Tarmo Tüür: Seitsmes talgukevad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Juba seitsmendat korda tulevad eestimaalased mai esimesel laupäeval kokku, et ühendada jõud meile kõigile olulise heaks, kirjutab Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür.

Tarmo TüürTänapäeval, mil üha enam saab valdavaks projektipõhisus, lühiajalisus ja ühekordsus, on hea meel näha, et üle-eestiline talgupäev kosub ja kasvab. Iga aastaga lisandub uusi talgukohti ning laieneb talgutööde ja talguliste ring.

Talgupisik ja eeskuju on nakkavad. Talguid on peetud ju kogu aeg, ent tuues need kokku ühele kevadisele nädalavahetusele ja paigutades suurele talgukaardile, saame alles aimu ühises talgupäevas peituvast väest. Nii on aastaid või juba aastakümneid ühise toimetamise traditsiooni elavana hoidnud külad innustanud teisi asumeid ja kogukondi.

Koostegemise võlu

Viimase 10-15 aastaga on suurlinnade lähedusse sündinud lugematul hulgal uusasumeid, kus naaber ei tunne naabrit. Või kui ka tuntakse, siis ei ole veel jõudnud tekkida tava, aega ja kohta, kus omavahel kokku saada, kodukandis sündivat arutada ning tarvidusel käsi külge panna. Nii on talgupäeva järel ikka kuulda paikadest, kus endi jaoks avastatud koostegemise võlu, toredad naabrid või ideed järgmisteks ettevõtmisteks. Just selles peitubki talgupäeva maagia – talgutelt leiame elu ja rõõmu, hea tunde koos tegutsemisest!

Eestist healoomulise kulutulena juba sajasse riiki levinud „Teeme ära!“ idee ja mõtteviis on ju tegelikult üks hästi lihtne ja loomulik asi. Eks selles tema edu saladus vist peitubki. Pole ju midagi loomulikumat kui ühiselt oma elukeskkonna heaks panustada. Kui harjumus märgata enda ümber asju, mis võiks teisiti olla. Põhjusel või teisel on inimesed sellest aga võõrdunud. Või napib kättevõtmist ja usku, et mina saangi midagi muuta. Just see veendumus koos oskusega ümbritsevat probleemi märgata ning lahendamiseks käed külge panna ongi väärtus: talgud on märkamatult Eesti ekspordiartikliks kujunenud.

Sügav kummardus

Mäletame, et esimese Teeme Ära algatuse – prügikoristuse talgute – puhul oli probleemi märkajaks ja „Teeme ära!“ lausujaks Rainer Nõlvak koos mõttekaaslastega. Mullusel talgupäeval oli meil üle Eesti aga juba üle pooleteise tuhande rainernõlvaku. Igaüks neist talgujuhtidest märkas, et lähedal asuva lasteaia mänguväljak on räämas, kultuurimälestis võsastunud või üksikul naabrimemmel talvepuud lõhkumata. Ta korraldas talgud, kutsus teised appi ja ütles: „Teeme ära!“

Sügav kummardus kõigile talgujuhtidele ja suur tänu talgulistele, kes appi tulid. Hoiame ja kasvatame oma talguõhinat ning ekspordihitti – teeme ühiselt ära, mis oluline ja tarvilik. Teeme Ära talguveebis on talgukaart uuteks tegudeks avatud. Talgute stardipaketid on kokku pandud ja kevadine talguilm tellitud. Seitsmes talgukevad on käes!

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tehke Ära!!!
10 aastat tagasi
Misty
9 aastat tagasi
Reply to  Tehke Ära!!!

Your posting really sttaeghrenid me out. Thanks!