Juhtkiri: Järjepidevus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Vaidlus, kas sügisel tööd alustanud Läänemaa ühisgümnaasiumi lendusid tuleks hakata lugema ühest või jätkata senise Haapsalu gümnaasiumi lennunumeratsiooniga, kogub tuure. See on teema, mis puudutab peaaegu kõiki Haapsalus koolis käinuid, mistõttu võiks vilistlaste sõnal olla kaalukam hääl kui kooli omanikul haridusministeeriumil.

Võib ju mõista arvamust “uus kool, uus algus”, ometi lõikab see nagu noaga läbi Haapsalu haridusloo järjepidevuse. Haapsalu koolilugu on täis käänakuid – koole on liidetud-lahutatud, ühest majast teise kolitud ja eelmise maja uus kool üle võtnud.
Teame ju, kuidas Haapsalu gümnaasiumi kunagised vilistlased, kes tegelikult olid omaaegse Läänemaa ühisgümnaasiumi vilistlased, nutsid Kuuse tänava majas kooli aastapäeva pidades taga oma vana koolimaja, kus selleks ajaks tegutses juba Wiedemanni gümnaasium.

Enamasti kipubki kooliajale tagasi mõeldes meelde tulema pigem koolimaja kui kooli nimi. Siit jätkates sobiks ka vanas ja väärikas koolimajas töötavale Läänemaa ühisgümnaasiumile väärikas lennunumber.

Kui jätkata lendude lugemist senisel moel, liites vahepealsed Wiedemanni gümnaasiumi lennud kaldkriipsuga, jätkaks Läänemaa ühisgümnaasium Haapsalu hariduselu järjepidevust. Kui siis taas juubelit peetakse, on sellesse haaratud kõik linna eestikeelsed koolid ja koolimajad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Woods
10 aastat tagasi

So much info in so few words. Tostoly could learn a lot.

HRT
10 aastat tagasi

Kõrvaltvaatajana pole minu jaoks oluline niivõr hoone järjepidevuse seisukohalt kuivõrd just kool kui selline. Ka vanad vilistlased tunneks siis, et kool kestab…

Santiago
10 aastat tagasi
Reply to  HRT

My sister and I used to bake peach pies and sell them to old man Buford. We would pick the pachees from his tree and mess up my grandmas kitchen making the pies. He would buy them for $5 each. As ten year olds, this was great money and great fun!Karla recently posted:

tuulberg.ee
10 aastat tagasi

Hääleta jutuks oleval teemal: http://www.tuulberg.ee/uudised.html