Paljasmaa võttis lavastada Tammsaare

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Lavastaja Aivo Paljasmaa on pärast viimaseid monotükke ja lustakaid lastelavastusi pööranud pilgu hoopis klassika poole ja võtnud lavastada Tammsaare.

Lavastuse, mis kannab pealkirja „Vanaisa kepp ja piip”, aluseks on Tammsaare novell „Vanaisa surm”.

Siiski pole Paljasmaa novelli lavale sättinud üks ühele, vaid seganud juurde näputäisi teistest klassiku juttudest: „Poiss ja liblikas”, „Mäetaguse vanad” ja „Põrgupõhja uus Vanapagan”.

Aivo Paljasmaa tunnistas, et noorena teatrikoolis käies, kui Voldemar Panso palju Tammsaarest rääkis, see temani ei jõudnud. „Aga nüüd vanemas eas jagad Tammsaare mõtteeheduse ära. Ta on asju lihtsalt kirja pannud,” ütles lavastaja.

„Vanaisa kepp ja piip” viib vaataja igavikulise teema, elu mõtte otsimise juurde. „Mis see inimese elu on — lõpuks saab ta aru, et kõik on mõttetu tuuletallamine,” arutles lavastaja.

Tammsaaret lavastada pole Paljasmaal mitte esimene kord. Varem on ta klassiku novelli „Itaalia reis” alusel lavale toonud tüki „O sole mio” ja „Kirjakandja nr 17”, mis mõlemad publiku poolt hästi vastu võeti.

Selles, et „Vanaisa kepp ja piip” lavale toodi, on oma osa ka peaosa, vanaisa mängival Jaak Pihlakal.

„Jaak on selle tüki tõsine tala, ta oskab laval olla,” kiitis lavastaja.

Paljasmaa lisas, et ega tegelikult ole Pihlakal kerge rolli sisse elada — täisjõus mehel pole lihtne mõista eluga lõpparvet tegevat vana meest. Ka Pihlakas ise tunnistas proovis, et kipub vahel välist taga ajama ja sellele liigselt tähelepanu pöörama.

„Et tegemist on kammerliku psühholoogilis–realistlikus stiilis tükiga, ei saa seal näidelda, vaid see tuleb välja kanda,” seletas Aivo Paljasmaa.

Kui Jaak Pihlakas on varemgi Kojateatri lavastustes kaasa löönud, siis tema poega ja miniat mängivad Simmo ja Maris Vaiksoo on teatrilaval esimest korda. Nagu ka nende poega kehastav Mattias Metsalu. Õigupoolest liitusidki Vaiksood teatritrupiga alles poole pealt, kui üks osalistest ei saanud suure ühiskondliku koormuse tõttu proovides käia.

Paljasmaa sõnul oli prooviperiood väga intensiivne, proovi tehtid 4–5 korda nädalas. „Sellist tükki ei saa kiiresti teha, sest see tahab näitlejate sisemist küpsemist,” seletas lavastaja.

Nüüd on „Vanaisa kepp ja piip” nii kaua küpsenud, et 15. aprillil esietendub see Haapsalu vabakoguduse majas.

„Vanaisa kepp ja piip”
Tammsaare teoste „Vanaisa surm”, „Poiss ja liblikas”, „Põrgupõhja uus Vanapagan” ja „Mäetaguse vanad” ainetel.

  • Lavastaja Aivo Paljasmaa
  • Osades: Jaak Pihlakas, Simmo Vaiksoo, Maris Vaiksoo, Mattias Metsalu, Aivo Paljasmaa
  • Heli: Karel Rahu
  • Valgus: Valeri Sibul
  • Grimm: Mai Mänd
  • Kostüümid: Margit Saarsoo
  • Kunstnik: Andres Urb

Fotod: Arvo Tarmula
vanaisa piip (1)

vanaisa piip (4)

vanaisa piip (5)

vanaisa piip (6)

vanaisa piip (8)

vanaisa piip

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Pille Savisaar
9 aastat tagasi

Tubli Aivo!