Windows enam XP auke ei lapi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kas sedistada arvutisse Windows XP asemel Windows 8.1 või hoopis Linux Mint, selles on küsimus. Foto: ekraanipildid
Kas sedistada arvutisse Windows XP asemel Windows 8.1 või hoopis Linux Mint, selles on küsimus. Foto: ekraanipildid
Alates järgmisest teisipäevast ei ole Windows XP tugi ja värskendused enam saadaval. Kaitse säilitamiseks pärast toe lõppu on kolm võimalust – täiendada praegust arvutit, osta uus arvuti või üle minna hoopis Linuxi operatsioonisüsteemile.

Windows on teatanud, et firma soovib koos riist- ja tarkvarapartneritega investeerida oma ressursid uuemate tehnoloogiate tugiteenustesse ning seetõttu ei ole pärast 8. aprilli Windows XP tehniline abi, sh arvutit kaitsvad automaatsed värskendused, enam saadaval.
Täiendage praegust arvutit või hankige uus

Ilma ajakohaste turvapaikade ja uuendusteta jääb oht, et interneti kaudu muutub arvuti kurjategijale ahvatlevaks sihtmärgiks. Keegi saab arvuti kontrolli alla võtta isegi siis, kui on olemas viirusetõrje.

Kaitse säilitamiseks pärast toe lõppu tuleks proovida praegust arvutit täiendada või hankida uus arvuti.

Väga vähesed vanemad arvutid suudavad käitada operatsioonisüsteemi Windows 8.1, mis on Windowsi uusim versioon. Et teada saada, kas teie arvuti suudab ka uuema operatsioonisõsteemiga töötada, laadige Windowsi kodulehelt alla tasuta tööriist (täiendusabiline), millega saab kontrollida, kui hästi arvuti, riistvara ja rakendused uute versioonidega ühilduvad. Sealt saate vastuse, kas arvuti operatsioonisüsteemi saab uuendada või mitte.

„Võtke pigem kõige uuem operatsioonisüsteemi versioon. Windows 7 ehk mõnes arvutipoes leidub, aga soovitan kohe võtta modernsema versiooni ehk Windows 8.1, sest hind on praktiliselt sama,“ soovitas Microsoft Baltikumi tootejuht Andres Sirel portaalis Tarbija24.

Kui teie praegune arvuti operatsioonisüsteemi Windows 8.1 käitada ei suuda, võiksite kaaluda uue arvuti ostmist.

Kui juhtub nii, et vana arvuti ei vasta Windows 8.1 minimaalsetele nõuetele, aga pole soovi uut arvutit soetada, siis võib uurida võimalust paigaldada Windows 7.
Vana tarkvara töötab ka uue operatsioonisüsteemiga

Enamikule XP ajastu programmidele on olemas uued versioonid ja ka modernsed äpid. Ühtlasi pakuvad nii Windows 7 kui 8 võimalust käivitada vanu tarkavaratooteid ühilduvusrežiimis (compatibility mode).

Praegune ID-kaardi tarkvara toetab Windows XPd. Hetkel on tugi veel olemas, ent tarkvaratootjad keskenduvad ka uutele platvormidele. XP kasutajad ei pruugi tulevikus ID-kaarti elektrooniliselt kasutada saada.

Tavalise Windows 8 hind on 100–120 eurot – oleneb, kust seda osta. Tudengitele on veebipoes sooduspakkumine 59,99 eurot.

Kui osta Professional-versioon, mis on mõeldud kontoritesse, kus arvutid on vaja ühendada kesksesse võrku või kus on rangemad turvanõuded, siis on hind 240–280 eurot.

Windows XP on Windowsi üheksas operatsioonisüsteem. See lasti välja 25. oktoobril 2001. Uusi arvuteid ei müüda Windows XPga juba 2009. aastast.
Arvuti saab uue jooksu ka tasuta

„Isiklik soovitus oleks Linux Mint,“ lausus Haapsalu kolledži multimeediumi õpetaja Mehis Küla. Linuxi operatsioonisüsteemid on tasuta. „Ajakirja [digi] aprillinumbris kirjutatakse, et Mint on parem kui Windows 8.1,“ ütles Küla ning lisas, et Linux Mint saab kõigega ise hakkama.

Linux Mindi saab tasuta allalaadida veebilehelt. Seal on ka juhtnööre, kuidas operratsioonisüsteemi paigaldada. „Fail salvestada kas mälupulgale või DVDle ning siis saab alustada installeerimist. Paigaldab end ise,“ rääkis Küla.

Kuigi Linux Mint on tasuta tarkvara, pole see tasulistest kehvem. Eeliseks on see, et Mint pole riistvara suhtes nii nõudlik kui Windows.

„Kui arvutil Windows XP jookseb, siis saab sellele arvutile ka Mindi paigaldada,“ kinnitas Küla.

Mehis Küla sõnul on Mindi puuduseks see, et sellel ei tööta Microsofti toodetud tarkvara. Näiteks MS Office. Aga paljud programmid, nii veebibrauserid kui ka kontoritarkvara, on sellised, mis töötavad mõlemas operatsioonisüsteemis.

Näiteks tasuta kontoritarkvarad LibreOffice või OpenOffice saab installeerida nii Linuxi kui ka Microsoft Windowsi keskkonnas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mr.Perfect
9 aastat tagasi

Hea Mati.A. Inimestel on alati valik mida kasutada ja tootjal on valik, mida toota ja mida toetada või arendada. Kui Sa arvad, et Windows XP-l ei ole seda salapärast suure venna silma, mis 8-l on, siis Sa eksid. Kommertstarkvara puhul on see alati sedasi olnud, avatud lähtekoodiga tarkvara puhul (nagu näiteks Linux) on Sul võimalik vähemalt vajalike teadmiste olemasolul veenduda, et sellega ei kaasneks midagi, mida Sa pole nö tellinud. Samas valdaval enamusel puuduvad sellekohased teadmised. Sinu jutu põhjal võiks arvata, et Läänemaa inimesed on nii vaesed ja halvas seisus, et neilt tuleks viivitamatult kõik olemasolev tehnika ära võtta, mis… Loe rohkem »

Mati.A.
10 aastat tagasi

Urmas Laurile; Tõmba aga Linux Mint peale ja asi on lahendatud!? Kas ikka on kohe kõik lahenenud? Hüva, võib-olla mõne jaoks on see lahendus kuid kahjuks mitte kõigi jaoks sest iga vanem arvuti kasutaja ei saa ise installeerimise ja seadistamisega hakkama. Pealegi vajab iga uus OP süsteem harjumist ja väljaõpet ning kuni asja selgeks saab, jõuab kasutaja selle ennem mitu korda kasutamiskõlbmatuks muuta. Arvuti korrastamine aga ei ole just odav lõbu ja seda teame me kõik vägagi hästi. Kuid see selleks. Ja ikkagi ei ole saanud ma selget vastust oma küsimusele; Miks lõpetati ära just ja ainult XP tugi aga… Loe rohkem »

Mati.A.
10 aastat tagasi

Olen selliseid tarkpäid kohanud ka varem, kes oskavad küll soovitada osta uus arvuti, kuid seda nad ei ütle sugugi, kus kohast see raha peaks tulema. Seda enam, kui tegemist on Läänemaa inimesega, peaks ta ju teadma, et enamik Läänemaalasi saab vähem palka, kui maksab üks odavam uus arvuti. Seega, milliste rahade eest seda uut arvutit küll osta, kui inimesed elavad niigi peost suhu et hing sees püsiks ja palgast palgani ära elaks? Või jagab lahke soovitaja ise lahkel käel arvuti muretsemiseks raha? Tavalise Windowsi hind on 100-120 eurot!? Ka selline raha on miinimupalga teenijale ja pensionärile üle jõu käiv summa,… Loe rohkem »