Ridala kooli rahvusvaheline õunaprojekt hakkab lõppema

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Martin Karu, Ene Jundas ja Helena Vikat ootamas piduliku aktuse algust Küprose kooli amfiteatris. Foto: Tarmo Jõgis
Martin Karu, Ene Jundas ja Helena Vikat ootamas piduliku aktuse algust Küprose kooli amfiteatris. Foto: Tarmo Jõgis
Ridala põhikool osaleb teist aastat rahvusvahelises Comenius–koolide koostööprojektis, mis toimib sihtasutuse Archimedes elukestva õppeprogrammi raames.

Projekti nimi on „Kõik õuntest”. Projektis osalevad koolid üheksast riigist: Austriast, Bulgaariast, Hispaaniast, Inglismaalt, Itaaliast, Küproselt, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Eestist.

Projekti üldjuht on Saksamaa IGS-Rheinzaberni kooli õpetaja Bettina Vierthaler.

Ridalas algas projekt 4. septembril 2012, mil saime teada, et SA Archimedes on kinnitanud meie osalemise.

Nõnda hakkasime koos kaheksa riigi partnerkooli õpilastega uurima õuna teaduse, kirjanduse, kunsti ja muusika kaudu ning sõitma üksteisele külla jagama saadud teadmisi.

19. septembril 2012 valmis tüdrukute abiga rahvusvärvides paberist õunake ja otsustati hakata projekti töörühma nimetama Õunakeseks.

19.–26. septembril viisid rühma liikmed koolis läbi lühiuurimuse „Do you like apples?” (e. k kas sulle meeldivad õunad?). Küsitleti 30 õpilast, küsitlus oli inglise keeles, sest see on ka projekti suhtluskeel. 3. oktoobril oli kooliaias pidulik õunapuu istutamine.

10. oktoobriks tuli esitada projekti logo idee. Parimaks tunnistati Küprose õpilaste logo ja see ehib nüüd projekti T–särki.

15.-19. oktoobril olid 4. klassi õpilased Kendra Kurisman ja Targo Kokvel koos õpetaja Sirje Matsikuga Prantsusmaal Toulouse’is MFR Midi-Pyrénées Ineopole Formation koolis, kus tehti projektist vahekokkuvõte ja arutati uusi ülesandeid.

Mullu 4.–8. märtsil viibisid 6. klassi õpilased Riin Rosenberg ja Sandra Kasepõld ning Helen Erik 8. klassist Itaalias Liceo Morgagni koolis Roomas. Tüdrukutel tuli esitada meie kokkuvõtted õunajuttudest ja esitlus „Õun eesti kunstis”. Kohtumisel valiti välja parim õunamuinasjutt. Selleks osutus meie muinasjutt „Parim kingitus”, mis räägib võluõunast.

Riin, Sandra ja Helen võtsid partneritele kinkimiseks kaasa Õunakese rühmas vilditud õunad.

Õpetajatest sõitsid kaasa Ridala põhikooli direktor Milve Viigand ja poiste tööõpetuse õpetaja Rein Peek.

15.–19. aprillil olid Carolina Kuris 6., Martin Karu ja Helena Vikat 8. klassist koos õpetaja Raidi Sannikuga külas partnerkoolil Shire Oak Academy Inglismaal Birminghamis.

Seal olid õunateemalised töötoad, vahendati kogemusi, saadi uusi teadmisi ja sõpru. Meie õpilased olid majutatud peredesse. Nad olid väga tublid ja said hästi hakkama.

16. mail oli Skype’i konverents. Üheksa partnerkooli õpilased rääkisid ja näitasid pilte oma projektiõunapuust, lemmikõunasortidest, koduaedades kasvavatest õunapuudest. Konverents lõppes ühislaulmisega. Laulu ei õnnestunud lauljatel küll kuidagi sünkrooni saada, aga selle eest oli kõigil väga lõbus.

Üritus oli meie koolile erakordne, see oli meie esimene videokonverents.

23. septembril sõitsid Saksamaale Janella Paulus 9. klassist, Kirke Säär ja Merilii Jõeleht 7. ning Jarmo Lempe 5. klassist. Selgeks oli vaja õppida projektilaul, tõlkida laulusõnad eesti keelde ja õppida seda ka emakeeles laulma. Välja tuli mõelda üks tore õunamäng, mida oleks vahva sõpradega Saksamaal mängida. Veel oli tarvis kaasa võtta kaks kilo õunu.

Selleks tegime koolis õunte degusteerimise, et selgitada, milline Eesti õunasort selle tunnustuse pälvib. Ridala kooli õpilased andsid oma hääle kuldrenetile. Saksamaal sai aga esikoha prantslaste õun. Õpilastega oli Saksamaal kaasas kooli kokk Ester Pihelgas.

Tänavu 17. märtsi varahommikul asus Õunakese töörühm jälle teele. Sihtpunkt oli Küprose pealinnas Nikosias asuv partnerkool, kus oli koolide sõpruskohtumine. Meie kooli esindasid 9. klassi õpilased Helena Vikat ja Martin Karu, õpetajatest Tarmo Jõgis.

Sel korral oli vaja ette valmistada kümneminutiline kava teemal „Õunakese seiklused Eestimaal”. Austria meeskond tutvustas kokaraamatut, mis on kokku pandud partnerkoolides katsetatud ja parimaks tunnistatud retseptidega.

Meie töörühmalt on selles raamatus niisugused retseptid nagu küpsetatud õunad kaneeli ja meega, jäätisekokteil õunamahlaga, seapraad õuntega.

Projekt „Kõik õuntest” kestab tänavu 31. juulini.

Ees seisab aga veel mitu üritust. 11. aprillil on Ridala põhikoolis taimepäev, kus räägitakse õunapuuhooldusest, kooliaias on praktiline õpe õunapuuokste lõikamisest, kooliesisel platsil on taimelaat, kus saab taimi vahetada, osta, müüa. Oodatud on kõik huvilised! Taimepäev algab kell 13.30.

5.–10. mail tulevad Ridala kooli partnerkoolide õpetajad–koordinaatorid, et kirjutada projekti lõpparuanne.

Ene Jundas,
Comeniuse projekti „Kõik õuntest“ koordinaator Ridala põhikoolis

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments