Kolledž, kutsekool ja linnavalitsus asutavad loomeinkubaatori

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kolledži direktor Triin Laasi selgitas, et alustaval  ettevõtjal pole ligipääsu seadmetele ja tehnoloogiale, et oma tooteid arendada.  Foto: Arvo Tarmula
Kolledži direktor Triin Laasi selgitas, et alustaval ettevõtjal pole ligipääsu seadmetele ja tehnoloogiale, et oma tooteid arendada. Foto: Arvo Tarmula

Haapalu kolledž tahab koos kutsekooli ja linnavalitsusega asutada loomeinkubaatori, mis aitab käsitööd ja disaini õppinud vilistlastel alustada oma ettevõtlust.

Kolledži direktor Triin Laasi selgitas, et alustaval ettevõtjal pole ligipääsu seadmetele ja tehnoloogiale, et oma tooteid arendada.

„See on probleem ja see paistab ka meie vilistlaste pealt välja,” ütles Laasi.

Loomeinkubaatori idee kohaselt saavad kummagi kooli vilistlased kasutada kolme aasta jooksul olemasolevaid töökodasid ja muid ruume, seadmeid, õppejõudude nõu, infosüsteemi jne. Selle eest tuleb maksta vaid sümboolset tasu.

Töötukassalt saab taotleda ka alustava ettevõtja toetust, et selle abiga oma tooteid arendada. Kool aitab veel näitusi korraldada ja messidel käia, teeb ühisturundust jms.

„Idee on, et kolme inkubatsiooniaasta lõppedes on inimene leidnud endale klientuuri ja tal on tootenäidised,” selgitas Laasi.

Põhirõhk on väikeettevõtlusel, aga kui ettevõtmine kisub suurtootmise poole, saab kool aidata ettevõtetega kontakti leida.

Laasi sõnul ei taha nad konkureerida käsitööliidu ja pitsikeskusega.

„Meie suunitlus on metallitöö, plast ja puit,” ütles Laasi. Kutsekooli poolt on kasutada sadulseppade ja puidurestaureerijate õppebaas.

Inkubaatori asutamine on kavas suve hakul. Praegu tegelevad selle projekti käivtamisega kolledži kolm tudengit: Triin Jugapuu, Maire Uusen ja Elina Vigand. Need hakkajad tudengid tegid ise kultuurikeskuses näituse ja nüüd läheb see edasi rahvusraamatukokku.

Rahalisi kohustusi loomeinkubaator kaasa ei too, sest töökojad, seadmed ja ruumid on mõlemal koolil juba olemas.

„Rikkaks me sellega ei saa, aga see on meie missioon,” ütles Laasi. „Et vilistlased saaksid selleks, kelleks ta on koolitatud ja et saaksime juurde uusi loovettevõtjaid.”

Kui inkubaator on paari aasta pärast ennast tõestanud ja olemasolevad ruumid hakkavad kitsaks jääma, saab otsida projektiraha, lisas Laasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tohe
10 aastat tagasi

Kaldun arvama,et Bob räägib õigust.

Bob McCalebb
10 aastat tagasi

Saan aru, et selle kõrgkooli lõpetajatele on edasiseks eluspüsimiseks inkubaatorit vaja. Kujutage ette et TTÜ või TÜ lõpetajatele tehtaks inkubaator. Jabur.

Kohalik
10 aastat tagasi

No isikliku antipaatia vastu ei saa kuidagi ja vaevalt, et asjakohased argumendid suudavad “teadjat” mõjutada. Eks me kõik teame ju teiste töötamisest, innustusest, vanusest jm kõike.

buhas butafooria
10 aastat tagasi

Selge on see et ei kolled ega kutsehariduskeskus siin maakonnas enda arendaja funktsioone täita ei suuda. Nüüd kui keegi selle jama välja toob siis pistetakse hüsteerias karjuma. Kui tahtetakse midagi teha siis peaks kontaktid ka kirjas olema et keegi vajadusel liituda saaks. Ilmselt ongi vaid vaja näidata et midagi tehakse. Kui väita et need on innustunud noored tudengid siis eksite. Üks nendest tudengitest oli veel IRLi ajal linnavalitsuse pressiesindaja ja istus erinevates komisjonides kus ta mitte millegi märkimisväärsega ju hakkama ei saanud. Seda et nüüd hakkab toimuma mingi meeletu arenguhüpe selle töökvaliteedi pealt – RASKE LOOTA .

looks ka
10 aastat tagasi

Nojah, lõpuks sõltub kõik see sellest, palju see kasutajale maksma läheb. Tasuta vaevalt antakse sümboolsed hinnad on samuti suhtelised.

udusele Klounile ja eh`ile
10 aastat tagasi
Reply to  looks ka

Nõus ( looks ka )`ga.
Selle jaoks ju seda teha püütakse, et ka pessimistid saaks otsustada – kas vinguvad edasi või leiavad omale tegevuse mis neid rõõmsamaks teeks. Optimistid teevad ise või siis ühinevad projektiga, et oma tegemisi targemalt käima saada.

P.S.Väga inetud kommentaarid poliitikute poolt, mis on siin pistmist erakondadega? Laske lihtrahval elada!

udusele Klounile ja eh`ile
10 aastat tagasi

keegi ei võta teie kommentaare tõsiselt. Ärge toppige oma udujutte meediasse.

See tundub küll üks väärt idee. Algav ettevõtja just seda vajab. Ettevõtlus jääb algatamata tihti sellistel põhjustel. Seadmed on väga kallid ja julgustav nõuandja on ka väga suur enesekindluse tekitaja.
Edu!
Väikeettevõtja ( tänu udustele, jätan oma nime mainimata)

eh
10 aastat tagasi

kus see udujutt siin oli siis? Ei ole IRLi algatus või? Või üldse kus seda meeletut kritiseerimist nähakse, päris närvihaige peab ikka olema,kui igas sõnas kritiseerimist nähakse.

ehile
10 aastat tagasi
Reply to  eh

On sul mingi diagnoos pöörata kõik väärt ettevõtmised poliitilisteks?

aristoteles
10 aastat tagasi
Reply to  ehile

kui sa ei tegele poliitikaga siis sa riskid sellega et sind valitsevad hullud. aga ilmselt ei taha keegi sellega leppida et keegi tahab seda hullumaja lõpetada.

Heli Kaldas
10 aastat tagasi

Aitäh, Astrid! Arvame, et ettevõtmine on väärt tegu. Ja mis peamine? Me oleme leidnud innustunud noored tudengid, kes on südamega asja juures ja kolledžile suureks toeks. Tulevased inkubandid!

Astrid
10 aastat tagasi

Väga väärt mõte ja ettevõtmine. Ärgu prjoekti käivitajad mingil juhul lasku ennast segada nõmedatest kommenteerijates, kel ainult kadedus sees, sest ise ei viitsi midagi teha ja siis vaja aktiivsetele ja algatajatele kähku “kaikaga pähe lüüa”.

Kohalik
10 aastat tagasi

Jajah, parem ärgu tehku keegi midagi, sest kui midagi püütakse teha ja tehakse, siis on vaja sellele vesi peale tõmmata. Vähem kadedust ja ilkumist, tehke parem ise häid asju.

ikka ei jõudnud kohale vä
10 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Siin see jama ju ongi keegi pole ju midagi veel teinudki. alles kavatsetaks kunagi tegema hakata võibolla.

eh
10 aastat tagasi

Irl-te pulm ju, üks kolledzist,teine kutsekas ja kolmas lv-st.