Läänemaalt ENTRUMi finaali pääsenud ideede tutvustused

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

ENTRUM möödunud hooaja võitjad ja patroonid Anni Arro ning Nikolai Novosjolov. Foto: ENTRUM
ENTRUM möödunud hooaja võitjad ja patroonid Anni Arro ning Nikolai Novosjolov. Foto: ENTRUM
ENTRUM möödunud hooaja võitjad ja patroonid Anni Arro ning Nikolai Novosjolov. Foto: ENTRUM

Läänemaalt pääses noorte ettevõtluskonkursi ENTRUM finaali 12 projekti.

22. märtsil toimub Tallinnas noorte ettevõtluskonkursi ENTRUM superfinaal ja 7. mail peetaval ENTRUMi auhinnagalal kuulutab võitja välja Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.

“12 edasijõudnut on väga hea tulemus,” ütles ENTRUMil osalenud noori abistanud Läänemaa arenduskeskuse ettevõtluskonsultant Cynne Põldäär. Tallinnast pääses edasi 13 ideed, seega on Läänemaa tulemus tõepoolest märkimisväärne.

Valdkondadest domineerib Läänemaa projektides eeskätt loomemajandus, kuid leidub ka teenindus- ja tehnoloogiavaldkonna ideesid nagu ruubamatkade korraldamine või nutilaud-miniköök.

Ruuplaste nime all kandideeriva ruubamatkade idee üks eestvedajatest Martin Nerman näeb nende veesõidukite suure boonusena head ligipääsetavust madalatesse vettesse. “Ruubaga saab liikuda kuni 20 cm sügavuses vees,” tõi ta näite.

Nermani sõnul leiaks nende ettevõttes põnevat matkagiidi tööd noored, kes muidu võib-olla niisama aega surnuks lööks. “Suvel pole noorte jaoks Haapsalus eriti palju huvitavaid ameteid,” selgitas Nerman projekti ühiskondlikult kasulikku aspekti.

Kõige ambitsioonikamaks ideeks võib pidada ilmselt nutilaua kavandit. Toode ühendaks endas erinevaid köögitarvikuid ning on suunatud eeskätt puuetega inimestele. Oma nõusoleku toote testimiseks on andnud Haapsalu neuroloogiline rehabilitatsioonikeskus.

“Kindlalt ei oska veel öelda, kuid esialgse hinnangu järgi algaks selle maksumus umbkaudu 500 eurost,” rääkis nutiköögi meeskonda kuuluv Kaspar Karja.

“Kuna ENTRUMi konkursil on nõue, et seal osalevad projektid ei oleks paralleelselt kasutusel õpilasfirmades, oli iseseisvaid õpilasfirmasid selle võrra möödunud aastal Läänemaal vähem. Töö maht on üsna suur ja noored ei jõua korraga kahte eri asja ellu viia,” rääkis Põldäär.

Siiski on ka erandeid nagu Martin Nerman, kes plaanib lähiajal avaldada Haapsalu aabitsa, millest kirjutas eelmisel kuul Lääne Elu.

Lääne Elus on varem pikemalt juttu olnud ka ENTRUMil osalevast E-Muusikoolist.

Järgnevalt on tutvustatud Läänemaad esindavate noorte projekte.

Koristusettevõtted

Koristusettevõtted vahendab Eestis ainsana uusi prügikühvli servakumme nii puhastusteenust pakkuvatele ettevõtetele, kui ka koduseks kasutamiseks.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up otsinud välismaiseid kontakte prügikühvlite servakummide tellimiseks ning sõlminud koostöökokkuleppe Soomes puhastusteenust pakkuva ettevõttega Clean Kalle Ab Oy, kellele start-up asub toodet müüma.

EatWell

EatWell loob veebilehte ja mobiilirakendust, mis koondab erinevate toitude valmistamise videoõpetusi koos toiteväärtuse informatsiooniga.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up valmis saanud veebilehe esimese prototüübi, laadinud sinna üles esimese videoretsepti ning alustanud veebilehe arendusega rubriikide lisamiseks.

Koduleht: http://eatwell.ee/

Active Dance

Active Dance arendab veebilehte, mis koondab erineva stiiliga tantsuvideod, pakkudes huvilistele koreograafiaõpet kodust lahkumata.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up valmis saanud veebilehe, koostanud ja lisanud sinna erinevate tantsustiilide kirjeldused, alustanud koostööd kaks tantsu-treeneritega ning filminud ja laadinud lehele üles kolm videot.

Koduleht: bealwaysactive.weebly.com

E-muusikakool

E-Muusikakool arendab veebilehte, mis pakub koostöös professionaalsete muusikõpetajatega loodud videokoolitusi muusikainstrumentide õppimiseks erineva tasemega huvilistele.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up esitanud oma projekti ühisrahastusplatvormi Hooandja, mille vahendusel toetati projekti 270€-ga. Loodud on esimene prototüüp.

Koduleht: www.facebook.com/emuusikakool

Nutilaud-miniköök

Nutilaud-miniköök toodab liikumispuudega inimestele mõeldud lauda, mis integreerib moodulitena mikro-laineahju, külmkapi jms tarvikutega köögi, jõusaali ning apteeginurga, muutes igapäevatoimetused vähem vaevaliseks.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up loonud toote 3D mudeli ja tutvustanud seda tehnopolile ning Haapsalu neuroogilise rehabilitatsiooni keskusele, kellelt on saadud ka nõusolek toote testimiseks.

Muinasjutu Festival

Muinasjutufestival korraldab Haapsalus lastega peredele seikluslikku festivali „Elas kord“, mille raames viiakse läbi erinevaid mänge ja töötubasid.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up leidnud festivali läbiviimiseks sobiva ruumi, sõlminud kokkulepped erinevate töötubade läbiviijatega, jõudnud kokkuleppele ETV ja Raadio2-ga meediakajastuse osas ning organiseerinud festivali tarbeks laadalauad.

Hobitud

Hobitud arendab mahukat erinevate vaba aja tegevuste ja hobide andmebaasi-veebilehte, mille vahendusel on kliendil võimalik filtreerida välja personaalsetele kriteeriumitele vastavad hobid ning Eestis pakutavad võimalused nende rakendamiseks.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up loonud veebilehe kavandi ning programmeerinud ankeedi, mis selgitab välja kliendi kriteeriumid otsitavale hobile.

Sa oled ilus!

Sa oled ilus! valmistab ning müüb mugavaid ja universaalse suurusega naiselikke omadusi rõhutavaid seelikuid.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up täitnud kolm tellimust ning on peatselt täitmas kaht lisatellimust, mille müügitulu on kokku 80€.

Koduleht: https://www.facebook.com/saoledilus

Bara Bra

Bara Bra on Noarootsi piires ringi rändav kohvik, mis pakub koduseid ja värskeltvalminud roogi ka kohale-toimetamisega.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up loonud koostöösuhted kohalike talupidajatega, kes kohvikut toorainetega varustavad, valmistanud ja müünud oma toite Noarootsi gümnaasiumi üritustel.

Koduleht: http://bara-bra.tumblr.com/

Ruuplased

Ruuplased pakub erinevaid matkapakette, mis sisaldavad standardselt ruubamatka Haapsalu Tagalahel, loodusgiidi ja toitlustust, kuid lisaks ka mitmeid teisi teenuseid.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up taotlenud ruupade kasutusõiguse, teinud koostöökokkulepped Talumehe kõrtsi ja Noortekohvikuga toitlustusteenuse pakkumiseks, sõlminud kasutuslepingu ruupade ja varustuse hoidmiseks Haapsalu linnavalitsusega ning koolitanud end matkade giidideks.

Ätteve

Ätteve teeb noortele suunatud netisaadet, mis annab vaatajatele kord kuus ülevaate erinevatest noorteüritustest ja karjääri- ja õppevõimalustest Eestis ning pakub mõtlemisainet arvamusnurga ja huumorit naljanurga näol.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up pannud paika saate formaadi, filminud esimesed reportaažid ning pidanud läbirääkimisi BFM-i meediatudengitega saate filmimisele kaasaaitamise osas.

Koduleht: https://www.facebook.com/2tteve

Läänemaa huviringid

Läänemaa Huviringid loob veebilehte, mis koondab kõik Läänemaa huviringid.

Nelja kuuga ENTRUM programmis on start-up loonud ja arendanud veebilehte, kus leiab Läänemaa huviringide tutvustused spordi, tantsimise, muusika ja kunsti valdkonnas.

Koduleht: http://huvirong.wordpress.com/

Allikas: ENTRUMi koduleht.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Upashana
9 aastat tagasi

Ich habe es ja gut, meine Kinder sind vollje4hrig und wohnen nicht mehr zu Hause. Bei jfcngeren Kindern wfcrde ich wasnicheirlhch schon schauen, was die so tun in den Netzen, aber ab 14 wasnicheirlhch nicht mehr. Zu unseren Zeiten gab es erst mal nur Schfcler-VZ und Studi-VZ. An das FB Verbot der Kinder halte ich mich – vor allem, weil ich sowieso nie in dieses Netz wollte. Es ist also eher kokett, wenn ich sage, dass ich nicht darf. Bei twitter war das anders. Und da ist es auch nur MsPittili, die sich engagiert/gewehrt hat. Nachdem allerdings deren Freundin vf6llig… Loe rohkem »

ニューバランス 1400
10 aastat tagasi

. big-headed may my oh my. for those who have this approach mood family dog falcon perform Well-liked Chloe backpack Well-known Chloe carrier become? For those who make it possible for Linsen are aware that shortly we will see thus seventy-nine noxious wizard can happen Famous Chloe case difficulties, other than myself in addition to a reveal, KY not to mention Firebird these consumers believe that it entire world may eliminate 11 most people have no idea should Groundbreaking,. once they discovered some sort of darkness way up having pompous laughing out loud jig out and about, solely a couple… Loe rohkem »

ボッテガ ヴェネタ 財布 偽物
10 aastat tagasi

in such a essentially the most right out of the appear Hi, Without delay next, plus We are scared which will harmed Felicity, the|and also|and then the|as well as} Dark-colored Dark night, Actually gorgeous oh will certainly this specific today. Furious along with believed: Thats a exquisite? it|what’s more , they’re no longer in which to stay your family Chloe Bao Xin accomplish?No option {I|I really do|We do|Anways.
ボッテガ ヴェネタ 財布 偽物 http://www.kjschoten.be/documenten/sitemap.asp