Lauri Luik: leppeid tehes osapoolte soovid alati suuremad kui lõpuks kokku lepitakse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Uus koalitsioonilepe saab sel nädalal allkirjad. Leppes sätestatu on plaanis algatada ja ellu viia aasta jooksul ning seetõttu saab see periood olema üsna töö- ning väljakutseterohke, kirjutab riigikogu Refoirmierakonna fraktsiooni liige Lauri Luik.

Lauri LuikKoalitsioonileppeid tehes on alati osapoolte soovid suuremad kui lõplikus tekstis paberile saab. See on kompromisside tegemise paratamatus, kuna riigikassa pole kummist ning osad mõtted pole ka maailmavaateliselt ühildatavad.

Koalitsioonilepet koostades on meil olnud esmatähtsad kolm prioriteeti – tööjõumaksude vähendamine, lastetoetuste tõus ja Eesti julgeoleku tagamine.

Ukrainas toimuva valguses pole meil ilmselt tarvis teineteist väga veenda, kui oluline on meie liikmelisus Euroopa Liidus ja NATO-s ning jätkuv panus Eesti riigikaitsesse, hoides kaitsekulutused vähemalt 2% SKT-st.

Tööjõumaksude vähendamine jätab inimestele rohkem raha kätte. Tulumaks langeb 1% võrra, tulumaksuvaba miinimum tõuseb 154 euroni, lisaks toetame töötuskindlustuse määra vähenemist 0,6% võrra.

Lastetoetuste tõstmisel oleme silmas pidanud enim abivajavate perede toimetulekut. Uuest aastast tõuseb esimese ja teise lapse toetus 45 euroni ja pered, kes vajavad riigi tuge enam, saavad veel 45 eurot vajaduspõhist toetust lisaks ehk kokku 90 eurot nii esimese kui teise lapse kohta. Kolmanda lapse toetus tõuseb 100 euroni.

Stipendiumidesüsteemi korrastamine ja noortetreeneritele sotsiaalsete garantiide tagamine on koalitsioonileppes samuti kirjas ning järgimse aasta riigieelarvesse oleme kavandamas täiendavad 3,5 miljonit lisaeurot Eesti spordi toetuseks.

Kohalikel omavalitsustel on võimalus õpetajate palgafondi vahenditest edaspidi ka tugipersonali rahastada. Need on olulised töövõidud.

Lisaks on leppes veel terve rida tähtsaid teemasid, näiteks ettevõtluskeskkonna parandamine, parem arstiabi kättesaadavus, töövõimereform, eesti õppekeelele ülemineku reformi jätkamine jne.

Uue valitsuskoosseisu kinnitame järgmisel nädalal. Kes kus täpselt tööle hakkab, selgub peagi. Läänemaa jaoks on oluline, et tulevane majandus- ja taristuminister meie Haapsalu raudtee projekti toetaks. Töötame selle nimel edasi!

Lauri Luik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments