Läänemaa ühisgümnaasiumi kvintett tegi Mederi konkursil puhta töö

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läänemaa ühisgümnaasiumi kvintett. Foto: erakogu
Läänemaa ühisgümnaasiumi kvintett. Foto: erakogu
Läänemaa ühisgümnaasiumi kvintett. Foto: erakogu

Kui Läänemaa ühisgümnaasiumi kvintett Tallinnas kvintettide konkursil esinemise lõpetas, tõusis žürii püsti ja hüüdis „Braavo!” — žürii üksmeelse otsusega tuli konkursi grand prix Haapsallu.

Läänemaa ühisgümnaasiumi kvintett oli üks läinud laupäeval Tallinnas Johann Valentin Mederi kvintettide konkursil osalenud 14 kollektiivist.

Kvintett koosseisus Aleksander Viiret, Kaarel Mihk ja Martin Karu (kitarr) ning Piia Tomingas (flööt) ja Johanna Õun (tšello) tõi konkursilt peale grand prix’ koju ka eripreemia parima isamaalist sõnumit kandva pala eest.
Üllatajana sai Klassikaraadio eripreemia ansambli kontratenor Martin Karu.

Kvinteti juhendaja Kadri Kelneri sõnul olid Mederi konkursil osalemise nõuded väga vabad — teha võis kõike ja ainus tingimus oli, et kasutada tuli naturaalpille. Nii olidki üles astunud kollektiivid väga eriilmelised.

Iga kollektiiv esitas kaks pala, millest üks pidi kandma isamaalist sõnumit. Läänlased esitasid Händeli aaria „Lascia ch’io pianga” ooperist „Rinaldo” ja Rannapi–Runneli „Me liigume loogeldes loojangu poole” kantaadist „Ilus maa”.

Kelner ütles, et lähtus lugude valikul sellest, et need oleksid erinevad ja näitaks ansambli mitmekülgust ja eripära. Et jaanuarist liitus ansambliga noor, alles põhikoolis õppiv kontratenor Martin Karu, andis see Kadri Kelneri sõnul võimaluse esimest korda piiluda klassikalise muusika kullafondi.

„Varem oleme enamasti esitanud levimuusika– ja rahvaviisitöötlusi,” selgitas ta.

Konkurss oli kvintetile mitmes mõttes uudne. See oli noortele esimene sellesarnane mõõduvõtmine ning nii nagu esitati esimest korda klassikalist muusikat, lauldi esimest korda ka võõrkeeles.

Kelneri sõnul olid konkursil osalejad enamikus muusikakoolide kollektiivid.

Juhendaja sõnul võlusid meie noored žüriid oma musitseerimisoskuse ja ansamblitunnetusega. Žürii esimees Siim Aimla tunnistas kokkuvõtteid tehes, et žürii pühkis pärast läänlaste esinemist pisaraid.

„Nende esinemine oli lihtsalt lummav, mida oli ilus vaadata ja kuulata,” kiitis Kelner oma kasvandikke.

Juhendaja lisas, et üks konkursile mineku põhjus oligi propageerida koosmusitseerimise rõõmu ja oskust. Teiseks põhjuseks nimetas Kelner soovi ennast teistega võrrelda.

Läänemaa ühisgümnaasiumi ansamblit ei saa arvuliselt määratleda kvintetiks, sekstetiks või muuks selliseks, sest koosseis on pidevas muutumises. Kool saab läbi ja minnakse mujale õppima.

Nii nagu vahetuvad mängijad, vahetuvad ka instrumendid. Ansambli repertuaarivalik oleneb sellest, millised pillid parajasti koosseisus on.

Praeguses koosseisus mängitakse sügisest. Peale Tallinnas konkursil käinud viie noore kuuluvad ansamblisse ka Karolina Huul ja Susanna Ojamäe (flööt) ning Mai–Liis Põlder (laul).

Kui aga kõik plaanipäraselt kulgeb, sõidavad noored muusikud septembris Peterburi, et esineda sealses Jaani kirikus.

Kutse Peterburi tuli Kadri Kelneri sõnul nagu välk selgest taevast. Läänemaa noori saab kuulda 1. mail Klassikaraadios, mil on eetris saade Mederi konkursist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments