Täismahus: Nurme vabriku uus omanik on vabadusvõitleja Robert Vill

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Nurme vabriku äri läheb hästi, kinnitab ettevõtte juht Alari Engmann, kuid firma käekäiku varjutab kuriteokahtlus ja segadused omanikeringis. Läinud aasta lõppes ettevõttel 2,7 miljoni euro suuruse kahjumiga. Foto: Kartrin Pärnpuu

Nurme vabriku äri läheb hästi, kinnitab ettevõtte juht Alari Engmann, kuid firma käekäiku varjutab kuriteokahtlus ja segadused omanikeringis. Läinud aasta lõppes ettevõttel 2,7 miljoni euro suuruse kahjumiga. Foto: Kartrin Pärnpuu
Nurme vabriku äri läheb hästi, kinnitab ettevõtte juht Alari Engmann, kuid firma käekäiku varjutab kuriteokahtlus ja segadused omanikeringis. Läinud aasta lõppes ettevõttel 2,7 miljoni euro suuruse kahjumiga. Foto: Kartrin Pärnpuu
Suure maksupettuse kahtlusega kriminaaluurimise alla sattunud Haapsalu õmblusfirma PVMP–Ex, mida rahvasuu tunneb Nurme vabrikuna, vahetas sel nädalal omanikku ja nime ning vähendas osakapitali.

Omaniku– ja nimevahetus toimus 25. veebruaril. PVMP–Ex on äriregistrist kustutatud ja kannab nüüd nime PVMP–Elektika OÜ. Juriidiliselt oli Haapsalu õmblusfirma ühendaja osaühing Elektika. Elektika majandustegevus pole olnud kuigi aktiivne. Elektika OÜ eelkäija Elektika UÜ lõpetas tegevuse likvideerimismenetlusega.

PVMP–Exi osakapital oli pisut üle miljoni euro ja tal oli kaks osanikku, uue firma osakapital on vaid 2608 eurot. Miks ja kuidas aktsiakapitali vähendati, ei ole teada, aga omanik võib selle kanda kahjumi katteks või ka rahas välja võtta.

Õmblusvabriku suurim osalus on nüüd Robert Villil, käremeelsel vabadusvõitlejal, Tiit Madissoni mõttekaaslasel. Temal on uues firmas osakuid 2508 euro eest.

Vill kandideeris sügisel Vaba Isamaalise Kodaniku valimisliidus Tallinnas ja sai 9 häält. Ta olnud FIEna, muu ettevõtluse kohta Krediidiinfol andmeid ei ole. Küll on Vill praegu Tallinna majaomanike liidu juhatuse liige.

PVMP–Elektika teemal Vill ajakirjanikuga rääkida ei taha.

„Oleme kokku leppinud, et ei kommenteri seda teemat,” ütles Vill, jättes täpsustamata, kes on kokkuleppijad.

„Teeme tööd selle nimel, et inimesed saaksid tööd ja leiba,” lisas Vill reipalt. „Sellest võite kirjutada.”

PVMP–Exi juhatuse liige ja uues firmas väikeosanik Alari Engman vastas Lääne Elu palvele olukorda selgitada nii: „Äritegevuse ümberstruktureerimise käigus ühines ettevõte teise äriühinguga, tugevdamaks oma positsioone välisturgudel ning sooviga jätkata tootmistegevust Haapsalus tööandjana.”

Engmani sõnul vabrik jätkab oma igapäevast tööd. Ettevõtte põhitegevuseks on endiselt rõivaste tootmine.

„Mina jätkan ettevõtte tootmisüksuse juhatajana,” selgitas Engman.

Uuel firmal on kolm osanikku. Mikroskoopiline osa on Nurme Vabrik OÜ–l, kelle osalus on 5 eurot. Nurme Vabriku omanikud on PVMP–Exi juhataja Alari Engman ja Nikita Podžuk.

PVMP–Exi suuromanik, Panamas registreeritud Tropley Finance S.A on uues ettevõttes osanik 95 euroga.

Mullu septembris taotles ringkonnaprokurör Indrek Kalda PVMP–Exi vara (ettemaksukonto) arestimist. Ettemaksukontole kannab maksuamet summad, mida on ettevõttel õigus riigilt tagasi saada.

Maa– ja ringkonnakohus rahuldasid Kalda taotluse. Arestitud on ettemaksukontol olnud 190 000 eurot ja viis sõiduautot 93 121 euro väärtuses.

Prokurör kahtlustab, et riik on saanud käibemaksupettustega kahju rohkem kui 3,8 miljonit eurot. Vara arestimisega tahtis prokurör kindlustada, et kui kuritegu leiab tõendamist, saaks selle ka heastada.

25. veebruaril tühistas riigikohus ringkonnakohtu määruse ja saatis asja tagasi ringkonnakohtusse arutamiseks. Prokurör Kalda peab ringkonnakohtule täpsustama maksupettuse ulatust. Siis saab kohus hinnata, kas arestimine on põhjendatud.

Maksupettus: kaks miljonit eurot sularahas pangast välja

Prokuratuur kahtlustab, et PVMP–Ex esitas juhatuse liikme A. E. kaudu 1,5 aasta vältel (jaanuar 2012 — juuni 2013) maksuhaldurile valeandmeid, et saada tagasi näiliselt rohkem makstud käibemaksu.

Riigikohtu lahendis on täisnimi asendatud initsiaalidega, kuid pole kahtlust, et A.E. saab olla vaid Alari Engmann. Riigikohus arutas Haapsalu õmblusfirma asja veebruaris, sest ettevõtte advokaat Vahur Kivistik püüdis firma vara vabastada aresti alt.

Prokuratuuri kahtlustuse järgi on maksupettusega seotud Haapsalu firma Polar Tekstiil ja mitu Läti ettevõtet. Kahtlustuse järgi esitas PVMP–EX fiktiivseid arveid ja sai sel viisil riigilt 2,1 miljonit eurot tagasi käibemaksu.

PVMP–Ex kandis oma kontole laekunud 2,1 miljonit eurot Polar Tekstiili pangakontole ja sealt edasi OÜle Spordi– ja Töörõivad. Sealt võeti sularahas välja 2,04 miljonit eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Koluvere hull
10 aastat tagasi

“Ta olnud FIEna, muu ettevõtluse kohta Krediidiinfol andmeid ei ole.” või “Õmblusvabriku suurim osanik on nüüd Robert Villil, käremeelsel vabadusvõitlejal, Tiit Madissoni mõttekaaslasel.” jne.

Keegi läbi ka oma üllitise luges?